Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ублажавање мјера: Од 4. маја отварање занатских радњи, од 18. кафића

Од 4. маја биће омогућен рад продавница, занатских радњи, сервиса, фризерских и козметичких салона, фитнес центара, књижара, стоматолошких ординација, ауто-школа, рент-а-цар услуга, музеја и галериј, казао је потпредсједник Владе и предсједник НКТ Милутин Симовић.

Симовић је на почетку конференције изразио дубоко жаљење и изразе саучешћа породицама које су изгубиле свије најближе од епидемије коронавируса. пожелио је брз опоравак свима који су на кућном и болничлком лијечењу.

-Надлежне институције свакодневно из сата у сат анализирају и предузимају мјере као одговор на пандемију. Развој ситуције пратимо и у регионалном и ширем контексту јер овакав проблем захтијева шире сагледавање, казао је Симовић.

Он је додао да информације и препоруке које добијају од Европских и глобалних адреса као што је СЗО за нас представљју важне и опредјељуће путоказе.

Путоказе који јасно кажу да није вријеме за опуштање и за враћање уобичајеним навикама. Иза нас је захтјевна фаза којој смо одговорили, прије свега одговорним односом грађана, радом бројних институција, пратећи и уважавајући све препоруке струке, казао је Симовић.

Пред нама су, како је додао, дани када и даље и до краја морамо сви без резерве слиједити савјете струке и вријеме у којем морамо реаговати брзо и снажно да би и даље сачували здравље и животе грађана.

Даљим заједичким напорима направићемо нове важне искораке ка новој реалности у којој ћемо бити још спремнији да здравље и животе учинимо безбједнијим. Повољна епидемиолошка ситуаицаја дала нам је за право да почномо са ублажавањем донесених мјера. Припремамо се и за нова ублажавања мјера. Принцип је био и биће јасан. Поштовање мејра до њиховог ублажавања или пак укидање. У супротном мјере ће се морати продужавати и пооштравати а то нико не жели. Ми вјерујемо да ћемо захваљући високом степену разумијевања и одговорности грађана постепено али сигурно ићи у правцу ублажавања, казао је Симовић.

У случају пораста броја новоинфицираних, како је казаа, биће принуђени на доношење неопходних одлука.

Морамо заједно да радимо на ублажавању социјалних и економиских посљедица епидемије. Разумљива је жеља да све ово што прије прође. То желимо и ми и због тога даноноћно радимо на рјешењима за нормалозавцију и социјалног и економског живота, казао је Симовић.

Прва фаза ублажавања мјера, како је оцијенио, показала је своју оправданост али су регистровали и неодговоран однос не грађана већ оних који пружају услуге грађанима па је већ дат налог за њихово ефикасније и ажурније поступање. Овакво понашање, као је додао, крши планове запуштање мјера и оживљавање економије а то, како је истакао неће дозволити.

Ако епидемиолошка ситуаиција и даље буде под контролом друга фаза ублажавања мјера планирана је за 4. мај.

Омогућиће се рад продавница текстила, обуће, техничке робе, грађевинског материјала, занатских радњи и сервиса, фризерских и козметичких салона, фитнес центара, књижара, стоматолошких ординација, ауто школа, рентакар услуга, музеја и галерија, и могуће још других дјетатност, најавио је Симовић.

Омогућиће се, како је додао и одлазак до викендица у другим општинама, дозволиће се градски такси превоз, као и локални јавни превоз у општинама у којима нису регистровани случајеви заразе, додао је Симовић.

Ако се успјешно савлада друга фаза, најавио је да ће трећа фаза почети 18. маја.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!