Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОМУНИСТИ ЛАГАЛИ, АЛИ ЧИЊЕНИЦЕ КАЖУ: На данашњи дан четници ослободили Лозницу!

На данашњи дан, 31. августа 1941. године четници су послије једнодневне борбе са Њемцима ослободили Лозницу.

Лозница је тако 1941. године постала први град на територији читаве Европе који је ослобођен од Њемаца, као и први случај од почетка рата да су се њемачки војници предали. То је био први озбиљнији ударац фашистима на територији окупиране Краљевине Југославије. Битка за Лозницу се одиграла 31. августа 1941. године између четника и Њемаца у Другом свјетском рату. Напад четника на Њемце у Лозници услиједио је одмах послије њемачког одбијања да се предају.

Потпуковник Веселин Мисита

Током ових борби погинуо је четнички командант потпуковник Веселин Мисита, који је предводио напад на Њемце у Лозници. Послије једнодневне борбе, Њемци су били принуђени на предају, четници су заробили 93 војника, који су били први њемачки заробљеници у окупираној Европи. Напад на Њемце у Лозници означио је почетак устанка српског народа против окупатора у Србији. Устанком српског народа против окупатора, отпочеле су прве четничке акције према Њемцима са онеспособљавањем и затварањем главних путева који воде из Шапца и Ваљева према унутрашњости Подриња. Послије ослобођења Лознице, услиједио је четнички напад на Њемце у Бањи Ковиљачи, руднику Зајачи, селу Завлаци и Крупњу, који су натјерани на повлачење. Ослобођено је цијело средње Подриње, а српске устаничке акције против Њемаца проширују се у наредном периоду на Шумадију, Мачву и долину Западне Мораве.

ПОТПУКОВНИК МИСИТА, ИГУМАН ЏИЏА И ПОП ВЛАДА ИСТЕРАЛИ НЕМЦЕ: Лозница је на данашњи дан 31. августа била први ослобођени град у Европи

Одлука о нападу на Њемце у Лозници и дизању устанка у Подрињу донијета је на састанку у манастиру Троноша 30. августа 1941. године. За команданта операције против Њемаца у Лозници изабран је потпуковник Веселин Мисита, који је био и најстарији по чину међу четницима. У 9 часова ујутру, пошто су се огласила звона са цркве у Лозници и испаљено седам хитаца из пушке, по раније договореном сигналу, услиједио је свеопшти јуриш на њемачке положаје. Потпуковник Мисита погинуо је на челу својих бораца, лично предводећи јуриш и бацајући бомбе на Њемце и том приликом пресјекао га је митраљески рафал. У борбама за ослобођење Лознице заробљена су 93 Њемца. Извјестан број је погинуо и рањен, а остали су спроведени у манастир Троношу, а рањени упућени у болницу. Са заробљеним Њемцима поступано је хумано – свима којим је било потребно указана је љекарска помоћ. Четници су имали осам погинулих, на чело са потпуковником Веселином Миситом, и четири рањена борца. Заплијењена је већа количина оружја. Извештај о ослобођењу Лознице поручник Георгије Бојић послао је на Равну гору пуковнику Драгољубу Михаиловићу, који је одобрио даље ширење устанка и операције против Њемаца у Подрињу. Град је био слободан 40 дана, а онда су окупатори поново ушли у октобру и у њему остали све до септембра 1944. године.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РАСКРИНКАВАЊЕ “ЦДМ”-А И МОНТЕНЕГРИНА: За Милове колумнисте Срби “крвожедни”, а све плаћа Минстарство за медије!

СТАРИ БРОД: Обиљежене 82 године од злочина усташа Јуре Францетића над Србима!

ПУНИ СЕ ЧАША ЖУЧИ, ТИК-ТАК: ДНП суспендовао подршку Милојку до краја јуна, траже усвајање резолуције о Јасеновцу, двојно држављанство, да српски буде службени језик, враћање тробојке…!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!