Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Може попис: Однос коња и магараца спрам мула у 2018.

Пише Мирослав Здравковић

Мула је назив хибрида насталог укрштањем кобиле са магарцем. Услед разлике у броју хромозома код родитељских врста, мула има непаран диплоидан број хромозома те је у већини случајева стерилна. Нема података о плодним мужјацима муле, а пријављени су случајеви укрштања женки са магарцима и коњима (овде).

Једна од првих асоцијација на муле на Гуглу је филм Клинт Иствуда из 2018. (овде) о шверцу дроге. Само што није реч о животињама, већ о људима који преносе дрогу: какав им је углед и статус најбоље говори то што их у сленгу зову управо „муле“. Можда се из податка да се ти преносници дроге у сленгу не зову ни коњи ни магарци – може извући и закључак о општем статусу мула (животиња).

Мени је мотив било саопштење албанског статистичког завода (овде) где пише да је у 2019. било 87 хиљада копитара, у чему 32 хиљаде коња. То ме је заинтересовало да проверим број магараца, и где још, осим у Албанији постоји већи број магараца од коња. Пошто је много земаља у којима је већи број магараца, у Африци и у Азији, онда сам се даље заинтересовао за муле а да бих видео формулу за овај противприродан блуд: колико је магараца потребно да се укрсти са кобилама да би се добиле муле?

У свету је у 2018. било 56 милиона коња, 45 милиона магараца и 8,3 милиона мула. Значи, на 100 коња и магараца било је 8,2 мула. То је неки планетаран однос, а одступања међу земљама су велика. На жалост, пуно је земаља у свету, попут Србије, које немају регистрован број магараца и ја мислим да за то најчешће постоје оправдани разлози. А без магараца, како сазнати за муле, као производ овог укрштања?

Земље сам рангирао према броју коња и САД је убедљиво на првом месту по броју коња. Оно што је зачуђујуће је чињеница да мноштво противприродних блудних радњи које се из ове земље пропагирају за човечанство нису заживеле и међу америчким копитарима: међу њима влада пуританизам. На једну мулу у САД долази 35.523 коња и 176 магараца. Можда је ова релативна реткост магараца, и претпостављена концентрација уз мексичку границу, узрок овог копитарског пуританизма?

Већ Мексико на другом месту, у складу са филмом Клинта Иствуда доказује овај копитарски блуд који је довео до готово идентичног броја мула и магараца. Бразил на трећем месту, по броју коња, има знатно више мула од магараца.

Србија је на 101. месту према броју коња у свету и ово је далеко нижи ранг у односу на њену развијеност мерену БДП-ом по становнику. Да би изједначила свој ранг у коњима и у БДП-у морала би да има око 60 хиљада коња, што је четири пута више од садашњег стања. Како стоји са магарцима сазнаћемо приликом пописа пољопривреде идуће године.

Од суседних земаља Румунија, Албанија и Хрватска имају и коње и магарце, али нису пријавили да имају и муле, док Бугарска и Мађарска имају и мула, али далеко испод њиховог планетарног односа спрам коња и магараца.

Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Црна Гора имају пријављене само коње, као и Србија, и ово буди сумњу у разлоге зашто се подаци о магарцима и мулама не објављују.

Осим Иствудовог филма постоји и одличан музички албум Тома Вејтса „Муле Вариатионс“.

Извор: Стање ствари

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИСТОРИЈА И ЦРНА ГОРА: Нова сазнања о убиству Бошка Бошковића 1924. године, спорни списи генерала Јауковића!

ДИЈАСПОРА, АНТОНИЈЕ КОВАЧЕВИЋ: Вучићева застава, руско њет и друге игре око Резолуције која најмање има везе са Сребреницом!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Резолуција не признаје свјетско право, Српска ће опстати!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

Jasenovac-Foto-Milkica-Milojevic-Blic-1024x576

ВЛАДАЈУЋА ВЕЋИНА ПРЕДЛОЖИЛА: Текст Резолуције о Јасеновцу!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!