Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Митрополија упутила отворено писмо РТЦГ-у: Доста са манипулацијама, сатанизацијама и кршењима новинарских правила!

Отворено писмо Савјету Радио Телевизије Црне Горе

Уважени Предсједниче Савјета РТЦГ,

Уважени чланови Савјета РТЦГ,

Митрополија црногорско-приморска обраћа се овим јавним писмом у знак протеста због континуираног дискриминаторског и незаконитог поступања уредништва Телевизије Црне Горе према Митрополији црногорско-приморској, њеном свештенству и вјерницима у информативном програму Јавног сервиса – медија који плаћају сви грађани Црне Горе и чија је прва и највећа дужност информисање у интересу свеукупне јавности.

Могли би овакав приговор да Вам шаљемо свакодневно јер се брутална дискриминација и манипулација тако и дешавају. Треба ли да Вас подсјећамо да литије које, у знак протеста због усвајања безаконог Закона о слободи вјероисповјести и које трају од дана усвајања, што је скоро мјесец дана, за ТВЦГ се практично не дешавају? Сваке вечери у Дневнику у 19.30 сати Митрополија, свештенство и вјерници изложени су сатанизацији и говору мржње, а без права да одговоримо. Најгоре од свега је што Савјет РТЦГ, као кровно тијело, то допушта и на то не реагује. Ипак, ријешили смо да Вас и јавност обавијестимо о односу ТВЦГ на велики празник Богојављења који су хиљаде вјерника прославиле широм Црне Горе којом приликом је Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије, у Подгорици, на интересовање свих медија одговарао на питања о интервјуу Предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

Секретаријат Митрополије, пратећи информативни програм Јавног сервиса, забиљежио је да је ТВЦГ, у главним информативним емисијама Дневнику 1 и Дневнику 2 од јавности практично сакрила ставове Митрополита, не објавивши их или уопште или у занемарљивом трајању. Наиме, на Богојављење, у Дневнику у 15.30 сати ТВЦГ пренијела је изводе из интервјуа господина Ђукановића, али не и одговоре Митрополита, иако су то сви остали медији учинили и упркос чињеници да је тема Ђукановићевих информација била црквена. Нити једна једина секунда одговора Митрополита на интервју Предсједника који је јавност тако дуго исчекивала. У нади да ће ТВЦГ боље поступити у Дневнику у 19.30ч били смо додатно затечени. Наиме, предсједник Ђукановић добио је пуних седам минута за изношење ставова који су се тицали положаја Митрополије, њене историје, њених вјерника и свештенства. Изнијета је дуга листа теза које су налагале одговор Митрополита али је ТВЦГ, на Ђукановићевих седам минута, Митрополиту дала 26 секунди. Све ово можете сами наћи као доказ у снимку Дневника на порталу Јавног сервиса под датумом 19.1.2020. Овај примјер је само ситна илустрација третмана који Митрополија има у програму ТВЦГ, који се и даље наставља.

Уравнотежено извјештавање не постоји у програму ТВЦГ када је Митрополија у питању. Јавни интерес да се чује страна Митрополије за ТВЦГ не постоји. Умјесто да Јавни сервис ТВЦГ уређивачком политиком, објективно, уравнотежено, кредибилно и праведно информише јавност, што јој налажу сви акти, општи и интерни, дешава се све супротно. То траје годинама али се, због осјетљивости ситуације и времена у којем се налазимо, свјесна одговорности коју и сама има, а у жељи да се дијалогом дође до свих решења, Митрополија тек сада обраћа Савјету РТЦГ, укупној црногорској јавности али и међународној која је заинтересована за положај Јавног сервиса. Уредништво ТВЦГ и кроз наш примјер показује да је супротстављено свим међународним обавезама државе о прекиду праксе једностраности извјештавања РТЦГ и коначно служењу свим грађанима и њиховом праву на објективну и правовремену информацију.

Подсјетићемо Вас да је ТВЦГ, у континуитету кршила и, кроз наведени примјер, крши члан 9 Закона о Националном емитеру и дужност да, уз примјену високих стандарда професионалне етике и квалитета, без било којег облика дискриминације или социјалне различитости, производи и емитује програмске садржаје, који:

1) обезбјеђују простор за отворено и слободно изражавање различитих мишљења и ставова о питањима од јавног интереса;

2) одржавају различите идеје и религијска увјерења у друштву, ради јачања разумијевања и толеранције и промовисања мултикултуралног, мултиетничког и мултивјерског карактера Црне Горе.

Сматрамо веома очигледним кршење и унутрашњих аката Принципа развоја РТЦГ које је недавно усвојио Савјет али и ранијег Правилника о програмским принципима и стандардима.

Према Принципима развоја, ТВЦГ, као дио РТЦГ, дужна је да истинито информише јавност о свему и према свим грађанима ЦГ, да мора бити прва у објавама и да ниједна информација не смије бити манипулативна. Уредништво крши и обавезу да омогући повећање нивоа разумијевања садашње ситуације у Црној Гори. Питамо Вас и јавност како све ово може бити остварено уколико уредништво упорно дискриминише и практично од јавности скрива страну приче Митрополије која је баш ових дана, бројем грађана на литијама, потврдила статус институције којој грађани поклањају највеће повјерење.

Креатори радио и телевизијских програма крше професионалне стандарде ако крију, занемарују, или у неадекватан контекст стављају (пласирају) информације са којима се лично не слажу.

Све је јасно. Закони, акти и истина су на страни Митрополије и њених вјерника, већинског дијела православног становништва, а на страни овакве уређивачке политике и њених креатора су манипулација, неистина, неодговорност према држави и друштву јер, умјесто доприноса дијалогу, они страну, без које дијалога нема, сатанизују из ноћи у ноћ, из године у годину.

Захтијевамо хитну реакцију Савјета РТЦГ и хитну заштиту темељних људских права грађана, као и њиховог права на објективну и правовремену, уравнотежену информацију, без обзира на то каквих су вјерских или религијских увјерења. Захтијевамо да прекид незаконите праксе заживи свакодневно, а не само у вези овим случајем у Богојављенским празницима.

Тражимо реакцију и у име грађана заштиту и од струковних удружења, цивилног сектора и међународних организација ОЕБС, Савјета Европе и Европске Уније.

Докажимо заједно, на овом примјеру, спремност да се изборимо за стандарде, који треба да нам буду водиља у медијском и уопште друштвеном дјеловању.

У увјерењу да ће професионална и лична одговорност надвладати лична идеолошка и политичка увјерења, остајемо Ваши доброжелатељи,

Секретаријат Митрополије црногорско-приморске

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МУСЛИМАНСКА (НЕ)ПРАВДА: Емир Суљагић запријетио делегацији ЕУ што се поклонила српским жртвама у Братунцу – “Платићете ми за ово”!

ЖРТВЕ КОМУНИЗМА: Свети Јаков Тумански, УДБА га на смрт претукла, јер је дијелио “Оче наш”!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Фобија од Срба се постепено претворила у мржњу према Србима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kapela-mauzolej

ПОВРАТАК КАПЕЛЕ ОШАМУТИО МОНТЕНЕГРИНЕ: Не дају маузолеј, па да хљеба неће јест, кажу да је умјетничко дјело какво свијет није гледао!

mandić

ЗБЦГ: Подржавамо парламентарну истрагу о државном удару, након ње Мило ће морати у затвор!

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!