Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Копривица: Влада преварила Венецијанску комисију, није им доставила закон!

Закон о слободи вјероисповјести и уграђивања Препорука Венецијанске комисије у његов текст су тема интересовања и посланика Мома Копривице, потпредсједника Демократа, који је јуче саопштио да му министар правде Зоран Пажин није одговорио на питање да ли је Влада Црне Горе доставила Венецијанској комисији коначну верзију Предлога закона о слободи вјероисповјести, након добијања мишљења ове комисије и наводног уграђивања њених Препорука у текст Закона о слободи вјероисповијести.

Копривица је казао да је Пажин био дужан да му одговори у року од 15 дана од пријема захтјева и да до данас то није учинио, те да је рок истекао прије 10 дана.

Уз недопустиво игнорисање права посланика од стране министра правде и потпредсједника Владе, додатно је за бригу то што ћутањем желе од мене и јавности да сакрију чињенице које су изузетно битне за актуелни друштвени тренутак Црне Горе. Очигледно је да би саопштавање истинитог одговора на моја питања до краја разобличило неистину којом се, и пред домаћом, и пред међународном јавношћу служе у настојању да прикрију огромну неодговорност и неозбиљност коју је Влада Црне Горе демонстрирала у свим фазама припреме и доношења Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница, казао је Копривица.

Он тврди да ћутањем крију чињеницу да Владина тврдња да је у тексту Закона уградила све препоруке Венецијанске комисије нема никакве везе са оцјеном Венецијанске комисије, те да Влада уопште није ни обавијестила Венецијанску комисију о томе како су имплементиране њене препоруке дате у Мишљењу из јуна 2019. године.

Дакле Владина много пута поновљена тврдња да је у текст Закона уградила ,,…све препоруке Венецијанске комисије” у цјелини је искључиво став саме Владе, без икаквог упоришта у било које и било чије релевантно мишљење да је заиста тако поступљено. Овом опасном, а очигледно лажном тврдњом, Влада покушава да своју нелегитимну политику у овој области, сакрије и заклони иза ауторитета Венецијанске комисије, а заправо Венецијанска комисија није ни обавијештена о томе како су спроведене њене препоруке, а камоли да је изрекла икакав став о томе, навео је Копривица.

Посланик Демократа је казао да је ово противправно ћутање доказ да препоруке Венецијанске комисије нијесу спроведене, да се она није сагласила са усвојеним садржајем Закона и да овај Закон није у складу са међународним стандардима.

-Открили смо и доказали, да Венецијанска комисија није дала сагласност на наводну имплементацију препорука Венецијанске комисије. Ово је Закон заснован на институционалној обмани, а Влада се игра са ауторитетом Венецијанске комисије, рекао је Копривица.

Он је казао да министар правде очигледно не мари што на тај начин срозава, не само свој, већ и углед државе Црне Горе.

И овом приликом подсјећамо да Влада није реализовала кључне препоруке Венецијанске комисије које се односе на обавезу вођења институционалног и инклузивног дијалога са црквама и вјерским заједницама; поштовање института одржаја као једног од законитих и међународноправно признатих начина стицања својине на непокретностима; гарантовање права наставка несметаног коришћења вјерских објеката; да жалба коју уложи вјерска заједница и пред управним органима и пред судом, одлаже промјену титулара у катастру; да обавеза о надокнади трошкова вјерској заједници у погледу одржавања и очувања предметне имовине треба да проситиче из самих одредаба Закона и да њиме буде гарантована; имплементацију захтјева првог протокола уз Европску конвенцију о праву на мирно уживање имовине и на крају, да се гарантује исти ниво судске заштите који постоји у грађанском поступку. Дакле, поред осталих 6 кључних препорука ВК о својинском питању нијесу спроведене, истакао је Копривица.

Он је позвао Владу Црне Горе да коначно престане да окреће главу и представља се да не види да је на улицама градова Црне Горе, како је казао Копривица, на десетине и стотине хиљада грађана Црне Горе који не прихватају рјешења из спорног закона и који траже да се тај закон повуче или измијени у спорним одредбама.

Додао је да су у питању грађани Црне Горе који су по Уставу Црне Горе носиоци суверенитета у Црној Гори, а без икакве дилеме, међу њима и значајан број који су на претходним парламентарним изборима гласали ДПС.

Како режим у Црној Гори непрекидно шири дезинформацију да МЦП нема прави субјективитет све са циљем да нађу какав-такав изговор за скандалозна рјешења у члановима 62, 63, и 64. Закона, цијеним да је важно да јавности предочим само неке од формалних доказа који демантују манипулативне тврдње власти а нарочито оне тврдње Мила Ђукановића од 29. 02. 2020. године да МЦП никада није имала својство правног лица, наводи Копривица.

Копривца је презентовао најновији документ Управе за статистику од 15. 05. 2019. године који потврђују постојање правног субјективитета МЦП, те да се она категорише и разврстава као правни субјекат и да има легалне регистрационе ознаке.

Он је представио и документ Министарства иностраних послова од 16. 01. 2003. године у којем стоји: “званични представник Православне цркве у Црној Гори је Митрополија црногорско-приморска, Исламске вјерске заједнице – Мешихат Исламске вјерске заједнице у Црној Гори и Римокатоличке цркве – Барска надбискупија и Которска бискупија”.

Такође, Копривица је указао и на писмо тадашњег предсједника Владе Црне Горе, Филипа Вујановића у којем се наводи: “државни органи Црне Горе ће поштовати своју дужност обезбјеђења Митрополије црногорско-приморске, као што су у уставној обавези да обезбиједе имовину свих правних и физичких лица у Црној Гори.

Он је истакао да ово нијесу акти неке бивше власти, већ акти и документи државних органа које управо контролише ова власт.

-Ово су докази да МЦП има пуни правни субјективитет и капацитет да буде носилац свих права и обавеза укључујући и својинска. МЦП као и Католичка црква и Исламска вјерска заједница су своје на своме у Црној Гори и нијесу неформалне организације већ признати правни субјекти. Изјава Мила Ђукановића је израз намјере ДПС-а да контролише државне органе како би лажирао статус Православне цркве, са циљем да је тјера из правног система и прикрати у правима. Управо као што и директор Пореске управе жели да компромитује Исламску заједницу потурајући медијима податке о њеном наводном пореском дугу, закључио је посланик Демократа Момо Копривица.

Извор: Митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

АНДРИЈА МАНДИЋ ПОВОДОМ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ: Црна Гора се понизила, Срби се ујединили!

СТАВ И ТО СРПСКИ, МИЛОШ КОВИЋ: Резолуција је фалсификат, након гласања политика реципроцитета!

“СРПСКА КУЋА”: Извини Србијо због издајничке одлуке Владе ЦГ да гласа за Резолуцију о Сребреници!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!