Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Из БИХ пријете: Нато на границама због Србије

Након критика упућених од СДА, Бакира Изетбеговића, на рачун Стратегије одбране и националне безбедности Србије, огласио се и актуелни председавајући, хрватски члан Председништва БиХ, Жељко Комшић позивом српском председнику Александру Вучићу да, како наводи, у циљу очувања мира, одмах суспендује тај документ.

Према Комшићу, усвајање Стратегије одбране значило би нарушавање регионалног мира и стабилности, а представљало би и увод у нове тензије на простору Западног Балкана, јер би то, како тврди, био чин отвореног непријатељства према држави Босни и Херцеговини.

Као СДА и Комшић тврде да Србија није „никакав гарант Дејтонског мировног споразума“, већ је то, каже, била тадашња СР Југославија, а данас се њен правни наследник Србија обавезала на признање и поштовање суверенитета и територијалног интегритета БиХ и с тим у вези, наводи, над БиХ нема никакве ингеренције.

У попратним писмима, која су саставни део Дејтонског мировног споразума, СР Југославија, данашња Република Србија, обавезала се на низ елемената који су у потпуној супротности с овим што се у Стратегији предлаже, посебно у делу који се тиче војног и одбрамбеног аспекта, сматра Комшић.

-Ако у Србији мисле да одустану од Дејтонског мировног споразума, нека то и кажу, биће нам задовољство да ствари у БиХ другачије уредимо, навео је Комшић, који сматра да Стратегија по основним постулатима међународног права заправо, како каже, не може имати никакву правну валидност.

Јер њоме се, наводи лидер ДФ-а, крши међународни споразум, а ако то, како каже, у Србији не знају — „било би добро да их неко правилно саветује“.

С обзиром на то да се, каже Комшић, ради о свесном кршењу Дејтонског мировног споразума, што је сада случај како би се креирале јавне политике Србије према суседној земљи, хрватски члан Председништва БиХ је запретио да су међу потписницама Дејтона неке од најзначајнијих чланица НАТО савеза.

Оне ће веома брзо доћи на границу на Дрини, како би спречиле баш такве србијанске маштарије. БиХ треба и постаће чланица НАТО-а управо ради планова из Србије којима се исказују претензије према делу територије суверене државе БиХ“, навео је Комшић.

Извор: Спутњик

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МУСЛИМАНСКА (НЕ)ПРАВДА: Емир Суљагић запријетио делегацији ЕУ што се поклонила српским жртвама у Братунцу – “Платићете ми за ово”!

ЖРТВЕ КОМУНИЗМА: Свети Јаков Тумански, УДБА га на смрт претукла, јер је дијелио “Оче наш”!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Фобија од Срба се постепено претворила у мржњу према Србима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kapela-mauzolej

ПОВРАТАК КАПЕЛЕ ОШАМУТИО МОНТЕНЕГРИНЕ: Не дају маузолеј, па да хљеба неће јест, кажу да је умјетничко дјело какво свијет није гледао!

mandić

ЗБЦГ: Подржавамо парламентарну истрагу о државном удару, након ње Мило ће морати у затвор!

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!