Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

За дрогу нема препрека: И интернет добро тржиште

Европске агенције за лијекове (ЕМЦДДА) и Европска полицијска служба (Еуропол) објавили су извјештај у којем је представљен утицај вируса корона на тржиште дрога. Тај утицај осјетиле су и криминалне групе у Црној Гори који профит остварују нелегалном продајом дрога јер их је затварње граница, уз забрану међуградског и међународног саобраћаја, довело у неочекивану ситуацију, пише “Дан”.

Уз улично трговање наркотицима, које је била под озбиљним утицајем ограничења кретања, потрошачи и трговци све се више окрећу алтернативним методама, укључујући коришћење даркнет тржишта, платформе друштвених медија и шифроване комуникацијске апликације, са безготовинским плаћањем и мањим интеракцијама лицем у лице.

Иако се логистика можда промијенила, кретање великих количина дроге између држава није престало, упркос граничним контролама, због континуираног комерцијалног превоза робе широм Европе. Мање је доказа о поремећајима на нивоу велепродајног увоза.

Трговина дрогом морским путем наставља се на нивоу сличном предпандемијском раздобљу, иако је дошло до значајних поремећаја у кријумчарењу ваздушним путничким превозом. Трговина кокаином преко поморских бродских контејнера наставља се на нивоу из 2019, а број заплијењених контејнера кокаина у неким земљама се повећао. Чини се да се трговина хероином наставља дуж многих познатих рута (нпр. Балканска рута) – саопштено је из Еуропола.

Забиљежен је локални мањак хероина, што би могло довести до преласка на алтернативне, синтетичке опијате.

Иако је потражња за канабисом и хероином и даље стабилна, потражња за синтетичким дрогама које се користе у рекреацијским окружењима знатно је смањена због затварања клубова, али се производња синтетичких лијекова наставила.

Пандемија је имала велики утицај на наш живот.

– Међутим, овај економски тренд није примијећен у међународној трговини дрогом. Та илегална тржишта и даље стварају огромне приходе, што се односи и на период пандемије. Количине заплијењене дроге у неким земљама ЕУ током прве половине 2020. године веће су него у истим мјесецима претходних година. Ови резултати требало би да нас мотивишу више него икад прије да осигурамо да сваки опоравак од пандемије буде пропраћен снажним и учинковитим реакцијама међународних закона. Морамо урадити све да кријумчари дрога немају користи од могућих социјалних и економских последица тренутне кризе – казала је извршна директорица Еуропола Катрин де Боле.

Вирус корона је ванредна ситуација за јавно здравство која је имала последице на свим подручјима модерног живота.

Овај извјештај пружа вриједан увид у краткброчни утицај пандемије на тржиште лијекова у ЕУ и помоћи ће нам да се припремимо за дугорочне последице. Економски учинак кризе вјероватно ће учинити неке у нашим заједницама осјетљивијима и на проблеме с дрогом и на укључивање на тржиште дроге. Раст мрежног трговања и шифроване комуникације ставиће веће оптерећење за спровођење закона. У раздобљу након пандемије вјероватно ћемо видјети већу конкуренцију и насиље повезано с трговином дрогама. Предвиђајући ова кретања, бићемо спремнији за брз и учинковит одговор на нове изазове с којима ћемо се вјероватно суочити– казао је директор ЕМЦДДА Алексис Госдел.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

У ДАНИЛОВРАДУ, 20. ЈУНА: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!