Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Владислав Јовановић: Ђукановић хоће да ишчупа Црну Гору из Српства

Закон о вероисповести у Црној Гори подигао је на ноге народ у тој држави, али и у Србији. За госте емисије „Свет са Спутњиком“ нема дилеме да је то део стратегије Запада, а да озбиљније димензије свега тек чекају Космет и Македонију.

Трагична је чињеница, каже бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић, да унутар српског националног корпуса постоје тако дубоке разлике и што се поједини делови не само супротстављају другима у жељи да се потпуно осамостале, већ да не презају за средствима.

итава прошлост нуди примере како то није донело резултате, него неку врсту нежељених последица. Разумем власт да жели да има потпуну контролу над ситуацијом у земљи, али пут који је изабрала, да се супротставља највећој националној цркви, није добар — као да ништа нису научили из искуства бивших социјалистичких земаља, рекао је Јовановић.

Он подсећа да још нису зарасле ни ране српског народа због две самосталне државе, а Црна Гора покушава да догради свој идентитет на негацији свега српског.

То није добро, јер је много тог српског првобитно израсло на тлу Црне Горе и то не само црквено, већ и оно што доприноси култури и писмености. Због тога је то вештачки, насилни начин не само издвајања, него и формирања нечег што би било супротстављено идентитету Срба, нагласио је бивши шеф дипломатије СР Југославије.

За адвоката Горана Петронијевића нема дилеме да је све што се догађа у Црној Гори нека врста манипулације и да је Мило Ђукановић пуки извршилац једне веома озбиљне стратегије која се спроводи на Балкану која почиње са Црном Гором, а добиће мало озбиљније димензије и у правцу дешавања на Космету и у Македонији.

-Очекујем ескалацију активности против СПЦ. То је напад на православље, јер је СПЦ обележена као један од русофилних елемената на Балкану који је сметња. Немојте да мислите да га браним, али сам убеђен да Мило Ђукановић све ово веома невољно ради, али мора, јер је то један од задатака које је добио, рекао је Петронијевић.
Он додаје да се Ђукановић према Западу и НАТО-у показао као један од озбиљних извршилаца који је спреман чак и да ради на штету свог народа.

За српски народ, објашњава Петронијевић, то подразумева даљи процес расрбљавања Црне Горе, напада на СПЦ, удаљавања Црне Горе од Србије и приближавања Црне Горе неким елементима који представљају реалност те земље, а никада историјски то нису били.

Од поделе хришћанства, каже Владислав Јовановић, у западном делу хришћанства постоји једна врста латентног анимозитета према источном и то се радило кроз векове. Геополитичка линија поделе на Балкану била је успостављена од Византије и она се непрекидно проширивала на рачун православног дела, тако да су Американци сада схватили да то могу да искористе за своје сврхе, како би што даље потиснули Русију и да би је запосели унутрашњим, али и суседним проблемима.

-То да је Србија традиционални плацдарм за Царску и совјетску Русију за доскок на Балкан, није историјски потврђено чињеницама, али јесте подвала коју су својевремено пласирали Аустроугарска и Енглеска на западу и сада је то аксиом америчке политике према нама. То не одговара чињеничном стању, јер је Србија кроз историјски развој тежила да буде независна, рекао је Јовановић.

Јовановић сматра да Мило Ђукановић жури да заврши своју такозвану историјску мисију — да Црну Гору и Црногорце извуче из сенке Србије и српског идентитета, на чему интензивно ради последњих десетак година.

Ђукановић очигледно жели да уђе у историју као човек који је ишчупао Црну Гору из природног хабитата који је био кроз историју српски и хоће да то доврши тиме што је СПЦ уклонио са територије Црне Горе, а да би то урадио, мора прво да узме њене поседе, нагласио је Јовановић.

Извор: Спутњик

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗДРАВ ПРЕДЛОГ, ВЛАДИСЛАВ ДАЈКОВИЋ: Уклонити споменик Броза у Подгорици, било би то у складу са европским резолуцијама!

ГОРА ОД НАЈГОРЕ СКОЈЕВКЕ, АЛЕКСАНДРА ВУКОВИЋ-КУЧ: Ко не воли Мила, није наш!

АНДРИЈА МАНДИЋ ЗА “ПОЛИТИКУ”: Радимо искључиво у интересу Црне Горе!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kapela-mauzolej

ПОВРАТАК КАПЕЛЕ ОШАМУТИО МОНТЕНЕГРИНЕ: Не дају маузолеј, па да хљеба неће јест, кажу да је умјетничко дјело какво свијет није гледао!

mandić

ЗБЦГ: Подржавамо парламентарну истрагу о државном удару, након ње Мило ће морати у затвор!

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!