Насловна Магазин Хрватска: Навршава се 31 година од злочина над цапрашким Србима!

Хрватска: Навршава се 31 година од злочина над цапрашким Србима!

Данас се навршава 31 година од када су припадници хрватске полиције и Збора народне гарде у српским селима Блињски Кут, Кињачка, Брђане, Чакале, Блињска Греда, Бестрма и Трњани у општини Сисак насумично пуцајући из отетих транспортера ЈНА убили 15 српских цивила, а десетине ранили, саопштио је Документационо информациони центар „Веритас“.

За један од најтежих ратних злочина деведесетих година прошлог вијека над српским цивилима у цапрашким селима на подручју Сиска до сада нико није кривично одговарао. Просјек година убијених цивила је износио 48 година, а најмлађа је била двадесеттрогодишња Жељка Боиновић која је погођена кроз прозор куће њеног дједа Милоша Вранешевића.

Сви убијени, осим Жељке, били су ожењени, а иза њих је остало 32 дјеце.

Припаднике хрватског МУП-а и Зенги у њиховом крвавом походу на српска села зауставили су мјештани Брђана, који су се, чувши пуцњаву кроз друга села, на брзину организовали и поставили успјешну засједу, подсјећају из „Веритаса“.

Послије овога догађаја Срби из цапрашких српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих кућа, а ускоро су формирали и општину коју су назвали Цапраг.

Жупанијско државно тужилаштво у Сиску је у септембру 2006. године одбацило кривичну пријаву коју су породице убијених поднијеле против четворице припадника Зенги за ратни злочин против цивилног становништва.

У образложењу је наведено да су „њихови рођаци убијени у оружаном сукобу између паравојних група такозване САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба“.

Тужбе за накнаду штете породицама погинулих хрватски су судови одбили због застарјелости и недостатка доказа о учешћу припадника Хрватске војске у овом догађају, при чему су породице биле у обавези да надокнаде парничне трошкове у износу до више хиљада евра.

Неки од тих поступака, доспјели су и пред Европски суд за људска права у Стразбуру, али их је суд одбацио због протека рока од шест мјесеци између „посљедње истражне радње или њиховог сазнања о неефикасности истраге на националном нивоу“ и подношења захтјева том суду.

Према подацима „Веритаса“, у Сиску и околним мјестима у љето и јесен 1991. године ликвидирано је најмање 118 лица српске националности, од чега 97 цивила, од којих је 11 жена.

Од укупног броја ликвидираних тек их је 40 сахрањено, а за посмртним остацима осталих и даље се трага.

Цапрашке жртве су Ранко Мартиновић /42/, Ненад Пајић /40/, Стево Симић /54/, Лазо Станић /57/, Љубан Татишић /59/, Младен Вранешевић /53/, Милан-Мишо Вучинић /47/, Драган Бекић /39/, Драган Бишкуповић /45/, Жељка Боиновић /23/, Перо Црљеница /50/, Недјељко-Неђо Чајић /45/, Ратко Ђекић /73/, Милан Кладар /51/ и Радован Крагуљ /36/.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...