Насловна Вијести Култура Храм Христовог васкрсења: Молебан за Космет и страдале у НАТО агресији!

Храм Христовог васкрсења: Молебан за Космет и страдале у НАТО агресији!

У петак, 24. марта, одслужен је Молебни канон Пресветој Богородици за Косово и Метохију, као и помен пострадалима од НАТО агресије поводом навршене 24 године од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. Служило је свештенство Саборног храма: протојереји: Предраг Шћепановић, Бранко Вујачић и Никола Пејовић.

Сабранима се обратио протојереј Никола Пејовић, старјешина Саборног храма, који је овом приликом нагласио да НАТО агресију обиљежио напад деветнаест најразвијенијих земаља свијета на једну суверену и међународно признату земљу кршећи притом флагрантно људска права.

Ево баш у великопосним данима сваке године ми се сјећамо и оних догађаја нашег националног и народног српског распећа. Прије недјељу дана обиљежили смо годишњицу Мартовског погрома на Косову и Метохији 2004. године, а ево недјељу дана послије тога сјећамо се једног страшног догађаја који се десио пет година прије погрома, оног догађаја којег се сви тако нерадо и са ужасом сјећамо када су деветнаест најразвијенијих земаља свијета напале једну суверену и међународно признату земљу под изговором да нека власт у тој земљи крши људска права. Управо том одлуком су прекршили људско право, јер су без одлуке Савјета безбеједности Уједињених нација напали на једну суверену и међународно признату земљу. Колико су им људска права важна и колико им је до тога било стало у том тренутку показују све ове године и деценије послије тог бомбардовања. Јер ето у Југославији – Србији промијенило су се пет предсједника држава а они су остали на истим позицијама када је у питању Косово и Метохија, бесједио је он.

Прота Никола је акцентовао да овај догађај НАТО агресије на Косово и Метохију засигурно јесте и хоће бити вододјелница у историји савременог човјечанства будући да су темељи европске цивилизације, људских права и слобода умрли том агресијом у Приштини:

Заиста овај догађај биће – а то ће вријеме показати, вододјелница у историји савременог човјечанства јер како је један од НАТО генерала – француски генерал Жак Огард (Јацqуес Аугарде) видећи и гледајући све оно што се дешава на Косову и Метохији, схватио заправо да оно што су темељи европске цивилизације, људских права и слобода, да је то заправо на Косову и Метохији умрло и написао је једну малу књижицу коју је насловио ,,Европа је умрла у Приштини””. НАТО агресија је донијела велико зло и несрећу, не само у српски народ него и за албански народ. Нигдје на свијету нема мјеста са којег се људи расељују као што је то Косово и Метохија. Нигдје се од осиромашеног уранијума од најтежих болести људи не разбољевају и умиру као што је то на Косову и Мртохији. Још толико има знаних и незнаних злочинстава којем су допринијели и које су донијели такозваним милосрдним анђелом, све те демократске развијене земље. А заправо видјели смо сво лицемјерство савременог свијета, савремене Европе и савремених моћника.

Он је рекао да ће несумњиво уздајући се у Господа доћи вријеме када ће засијати слобода и на Косову и Метохији и у нашем народу и ако Бог да у цијеломе свијету:

-Наш однос према овом догађају треба да буду као према Крсту Христовоме. Ми се клањамо онима који су пострадали, који су живот дали али, поклањајући се њима ми у исто вријеме као што пјевамо у оним стихирама на Велики Петак: ,,Поклањамо се страдањима Твојим Христе, покажи нам Твоје славно Васкрсење”. Ми се молимо Господу, и ове наше мале прозбе и молитве и вапаји одавде са Земље чуће се до Небеса и када Господ то буде учинио да дође вријеме и за то, засијаће слобода и на Косову и Метохији и у нашем народу и ако Бог да у цијеломе свијету.

Прота Никола је подвукао да не треба свакако да злопамтимо али је поручио и да не смијемо никад да заборавимо један овакав злочин, те да је важно да се Богу помолимо да се ово зло никад и никоме више не деси.

Нека Господ упокоји преко двије хиљаде страдалих у НАТО агресији, а колико их је само страдало од последица до само Бог зна, и колико их страда до дана данашњега. Нека Господ да утјеху свима онима који су изгубили најближе. Колико је само оних који су психички пострадали од тих страхота и од ужаса, али, опет, опстали смо и опстаћемо, опет изнова ту смо да свједочимо Божанску правду, Божију љубав и Божију истину да не злопамтимо али да не смијемо никад да заборавимо и да се Богу помолимо да се ово зло никад и никоме више не деси, а да они који су ово учинили знају да Бог није у сили, него да је Бог у правди. Божија правда и Божија је последња како је говорио блаженог спомена Владика Атанасије и наш Митрополит Амфилохије који су заиста светионици и пророци наших времена и путоказ куда и како треба да ходимо, поручио је на крају свог обраћања протојереј Никола Пејовић.

Напослијетку, прота Никола је најавио да ће сјутра у суботу 25. марта, Вечерњу службу са Петохљебницом одслужити Преосвећени Епископ нишки г. Арсеније са почетком у 18 часова. Након Свете Службе, Епсикоп нишки г. Арсеније одржаће предавање на тему ,,Велики Пост” у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици са почетком у 19 часова.

Такође, у недјељу 26. марта, 2023. године, Свету Архијерејску Литургију у подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служиће са свештенством и вјерним народом, Преосвећени Епископ нишки г. Арсеније са почетком у 9 часова.

 

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...