Насловна Почетна Храбро од Дритана: Мило је узрок свега лошег што се дешава у...

Храбро од Дритана: Мило је узрок свега лошег што се дешава у Црној Гори!

Премијер Дритан Абазовић са припремљеном документацијом дао је тужиоцима у Специјалном државном тужилаштву изјаву о шверцу цигарета у Црној Гори-шему повезаних лица и компанија. Како је казао новинарима, рушењем шверца цигарета, руши се и прирамида шверца кокаина и утицај појединих структура у Црној Гори. Абазовић је казао и да је у СДТ-у поменуо конкретна имена.

-Морао сам да искажем путоказ шверца цигарета у Црној Гори. Говорио сам о оперативним подацима и очекујем да СДТ изврши истрагу и утврди да ли је то тачно или није. Моја теза остаје-рушењем шверца цигарета, руши се и пирамида шверца кокаина и утицаја одређених политичких структура на заштиту криминалаца у Црној Гори. Ово је поветани процес. Остаје да се види шта можемо да урадимо, тужиоцима треба више података, обавјештења…Мала грудвица је кренула и она треба да покрене лавину која ће да буде јако добра за Црну Гору, казао је Абазовић новинарима.

У СДТ-у је говорио о конкретним именима, и о његовим сазнањима која се односе на период од три, четири године.

-Наравно да сам говорио о конкретним именима, сада сам проширио листу, не бих сада јавно говорио која су, нису непозната имена. Говорио сам и о именима фирми и појединцима. Објашњавао сам шему и своја сазнања која сам стекао када сам ступио на мјесто потпредсједника Владе, тада је почела прича о разбијању шверца цигарета. Оставио сам одређену документацију, дао им путоказ, навео неколико примјера конкретних која упућују на то. Дао сам један примјер који има везе и са претходним СДТ-ом, па нека испитују, истакао је Абазовић, додајући да тај примјер није Бемаx, него да је у вези са Бемаxом.

Зоран Лазовић, истиче, није конкретно у тој шеми.

-Ова шема је повезана са компанијама, додао је Абазовић.

Тврди да људи који се помињу у шверцу цигарета у Црној Гори могу да се доводе у везу са убиством уредника Дана Душка Јовановића.

-И због тога је требала да падне Влада и због тога је кампања против Дритана Абазовића, истакао је премијер.

На питање зашто је чекао оволико да би изашао са овим подацима, Абазовић тврди да је двије године овоме посветио.

-Ја сам говорио јавно. Људи нијесу реаговали. Ја нисам орган. Када сам довољно скупио материјала да идем даље, ја сам кренуо. Мој тимелине као премијер је био годину дана,не 100 дана, а вјерујем да бих за шест мјесеци много тога ријешили. Они знају, зато им је сметала ова Влада, са Абазовићем компромиса нема, истакао је Абазовић.

До конкретних акција се, истиче, чекала смјена СДТ-а.

-Чекала се смјена СДТ-а да би се процесуирао Петар Лазовић. Петар Лазовић је син Зорана Лазовића, Зоран Лазовић је најбољи пријатељ и кум Миливоја Катнића, а сви су они екипа из Гранда. За ово не треба никаква филозофија, никаква полиција, АНБ, то сваки Подгоричанин зна. Ви мени онда реците како не можемо довести ствари у везу, да са новим СДТ-ом се ствари процесуирају, а са претходним нијесмо могли…Знате како претходни није примијетио, јер је био дио тога, навео је Абазовић.

Абазовић је саопштио да ће главни специјални тужилац Владимир Нововић добити сву заштиту која му је потребна.

-Све што држава може да уарди да заштити Нововића урадиће. Нововић има само један задатак-да настави како је кренуо, да буде одлучан да спроводи закон, дискотинитет у односу на бившег специјалног државног тужиоца који је чувао мафију. Нововић је човјек који ће да се обрачуна са мафијом. Све што буде могла да уради Влада у техничком мандату урадиће што је у њеној моћи, казао је Абазовић.

Сматра да је и њему угрожена безбједност.

-Лично мислим да је мени угрожена безбједност од када сам се латио прошлог посла. Ја жртву од себе нећу правити, никаква специјална заштита ми не треба, никога се не плашим, поручује Абазовић.

Премијер је раније изјавио да транскрипти које објављују поједини портали су скинути са мјера надзора припадника Шкаљарског клана. На питање мисли ли да је такво одливање тајних података могло да буде без знања бившег специјалног тужиоца Миливоја Катнића, Абазовић истиче да им је СДТ то дао.

-Само двије институције имају то у посједу -Управа полиције и СДТ. Имам повјерење у Управу полиције, мислим да им она није то дала. То што објавјује М портал, Побједа, ЦдМ, Аналитика, све је повезано са овим и овим људима о којима сам говорио у СДТ-у, истакао је Абазовић.

Тајни подаци, истиче, не смију да буду објављени у медијима, изузев да их је неко противзаконито доставио.

-То што Мпортал објавјује-нека, нека то раде. Ја знам тачно што ће да објављује. То су имали Управа полиције и СДТ. Не желим стопроцентно да кажем да није из Управе полиције, али то је јасно. На крају- Зоран Лазовић и Миливоје Катнић су једно а исто су трио са људима који су повезани са Бемаксом, казао је Абазовић.

На питање да ли преко криптованог телефона разговарао са још којим чланом шкаљарског клана, Абазовић одговара да није.

-Даћу изјаву поводом тога кад год хоћете. Само са једном особом је размијењена порука, она ради у јавној администрацији. Никада више телефон није употријебљен, казао је Абазовић новинарима.

Он није могао да одговори на питање да ли је међународним партнерима прихватљиво да Владу води Демократски фронт.

-Међународни партнери ако желе добро у Црној Гори знају коме треба да се обрате. Ономе ко је давно требао да напусти политику. Мислим да Мила Ђукановића. Он је генератор свега лошег што се догађа у Црној Гори. Сада нема скривања иза ДФ-а. Сигуран сам да они партнери који требају да знају и пруже кључну подршку Црној Гори, да та подршка неће изостати, навео је Абазовић.

На питање да ли вјерује да ће бити смијењена предсједница Скупштине Данијела Ђуровић, Абазовић истиче да треба дати шансу дијалогу.

-Ако можемо да се пронађемо у нечему што је добро, то би било добро за државу. Драго ми је што смо потписали споразум. Ја сам за то да она остане. Може нешто да буде плод договора, али не може, и то треба да прихвате колеге из Демократа, да рушите нешто сваки час са ДПС-ом, а онда звати на дијалог. Оно није било рушење Владе, него рушење борбе против криминала, навео је Абазовић.

У медијима је, каже, видио да ће бити иницијатива за нови састанак бивше парламентарне већине, те да би потенцијално Миодраг Лекић или бивша министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић могли да буду рјешење за новог мандатара.

-Имају респект. Не видим ту ништа лоше. УРА ће се водити националним интересима Црне Горе. Да не буде неких дилема, ми не уцјењујемо нига, Договарајте се, има 77 посланика ван коалиције Црно на бијело. Ако можемо поставити ствари да они тим интересима одговарају зашто да не, казао је Абазовић.

Најновији чланци

video

Краљевина Југославија: Зашто је убијен српски краљ?

Ко је извршио убиство српског краља и зашто? Како је краљ планирао да се се супростави надолазећој опасности од нацистичке Немачке? Који су разлози...

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...