Насловна Почетна "Градска"-посљедња ТВ Бастиља угостила ВОЂУ: Преживио двогодишњу, још се не зна хоће...

„Градска“-посљедња ТВ Бастиља угостила ВОЂУ: Преживио двогодишњу, још се не зна хоће ли остали – тродеценијску голготу са ДПС-ом!

Текст испод прочитао сам тек до пола. Немам стомак да издржим до краја! Уколико има словних грешека нијесам их исправљао, о оним другим мука ми је да пишем. Ипак, један је ВОЂА и једна је ДПС ТВ Бастиља – „Градска“!

Предсједник Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да је Црна Гора издржала „тешку двогодишњу голготу на ногама“, сачувавши оно што су највеће вриједности њеног савременог развоја.

То даје основ за оптимизам да би „упркос озбиљним оштећењима“ држава могла ускоро да ухвати прикључак на путу свог даљег европског развоја, казао је Ђукановић, како преноси портал градски.ме.

“Патриотски протестни скуп 4.и 5. септембра 2021. године на Цетињу поводом десантног устоличења митрополита Цркве Србије Јоаникија уз помоћ хеликоптерске јединице Војске Црне Горе један је од најубједљивијих догађаја за опис карактера црногорске власти током претходне двије године. Тај догађај је наговијестио и брзи крај Владе Здравка Кривокапића која је непуну годину раније изабрана након промјене власти на парламентарним изборима 30. августа 2020. године”, истакао је Ђукановић у гостовању на Градској телевизији.

За те двије године, наводи он, већ двије владе су изгубиле повјерење.

“Влада Здравка Кривокапића која се представљала као влада експерата, ослободилаца Црне Горе и као влада 12 апостола показала се заправо као влада вјерских фанатика, клеронационалиста и политичких дилетаната. Влада Дритана Абазовића себе је представила као владу која жели да успостави поуздану владавину права у Црној Гори и бескомпромисно се обрачуна са нараслим криминалом и корупцијом у друштву и која жели да Црна Гора што прије доведе до чланства у ЕУ”, рекао је Ђукановић.

Након само 113 дана обављања своје дужности, додаје, Влада на челу са Абазовићем је оставила „довољно убједљивих доказа“ да данас можемо да кажемо да је то, како је оцијенио, влада која је „разарала уставно-правни систем“ Црне Горе, која је „захваљујући понашању премијера избрисала ону веома важну демаркациону линију између извршне и судске власти и поништила претходну одличну праксу“ усаглашавања правног система Црне Горе са правним системом ЕУ.

“То је, такође, влада која је директно конкретним персоналним рјешењима промовисала криминал у врх безбједносног система и извршне власти Црне Горе, а потписивањем такозваног темељног уговора себе трајно жигосала као издајничку владу са озбиљним сумњама да је у питању најтежи коруптивни аранжман и да је издаја заправо посљедица коруптивног ангажмана”, наводи Ђукановић.

На крају, то је влада која је, како је нагласио, пропустила нову изгледну прилику коју је ЕУ дала Црној Гори након агресије Русије на Украјину да убрзаном динамиком оствари своје чланство у ЕУ.

Влада Дритана Абазовића остаће упамћена, не само у код нас него и у региону, и као влада са највећим бројем етикетирања и најбруталнијих напада на слободу говора и на медије, оцијенио је Ђукановић.

“Укључујући и ово што смо имали прилику данас да чујемо од премијера. Заиста, ријеч је о једном потпуно непримјереном резоновању и понашању челника црногорске извршне власти у односу на капитално важну премису слободе медија као важног фактора убрзања демократизације друштвених процеса”, казао је он.

Заједничко за обје владе је, како је оцијенио Ђукановић, да су биле „безнадежно некомпетентне и апсолутно недорасле“ изазовима са којима се, како је рекао, суочава Црна Гора у времену геополитичких поремећаја и „апсолутно непосвећене националним интересима“ Црне Горе.

“Овај двогодишњи период је потврдио исправност одлука које је Црна Гора донијела да преузмемо одговорност за своје одлуке. Замислимо да се данас о Црној Гори одлучује у Београду”, казао је Ђукановић и нагласио да се „упркос напорима обје владе“ у име Црне Горе не одлучује у главном граду Србије.

То, како је поручио, није порука само онима који тако замишљају вршење власти у Црној Гори него и „њиховим налогодавцима“.

“Тачно је да је ДПС подржала мањинску владу чији је премијер био Дритан Абазовић што је нарочито након усвајања такозваног темељног уговора на влади изазвало дилеме посебно код патриотског дијела црногорске јавности. А шта је била алтернатива? Је ли била алтернатива да настави да траје влада Здравка Кривокапића која је на изборима од грађана добила мандат да траје четири године? Да ли је то био бољи избор”, упитао је Ђукановић одговарајући на констатацију да је Владу Дритана Абазовића подржала Демократска партија социјалиста.

Казао је да се мора преузети одговорност за своју и будућност своје породице и државе и искористити та могућност озбиљним и одговорним гласањем на изборима за „оне за које вјерујемо да неће изневјерити нејвеће вриједности црногорског друштва“.

Ђукановић је оцијенио да је потписивање, како га је назвао, такозваног темељног уговора, „најтежа издаја“ црногорских националних интереса од 1918. године.

“Не мислите ваљда да бих дао некоме мандат а да при томе имам сазнање да је склон да направи, као што сам рекао, највећу штету националним интересима Црне Горе током посљедњег вијека. Много тога је било сумњиво, али шта је била алтернатива”, рекао је Ђукановић и нагласио да у том тренутку није постојао бољи избор за успјешну одбрану најважнијих државних и националних интереса Црне Горе.

Није тачно, додаје, да је изостала реакција ДПС-а на потписивање уговора.

“Потписан је 3. августа, а већ након неколико сати ДПС је мобилисала опозицију и поднешена је иницијатива за смјену Владе која је и услиједила у најкраћем могућем року”, подсјетио је Ђукановић нагласивши да је улога опозиционе партије да дјелује кроз институције система.

Задовољан је, каже, функционисањем посланичког клуба ДПС-а.

“Испрофилисало се макар десетак нових лица у политичком животу Црне Горе који су значајно допринијели унутар парламента. Црна Гора ће у кратком року имати нову изборну шансу да исправи ону неравнину која је настала у њеном политичком животу 30. августа 2020. године. и да се кроз нови демократски изход парламентарних извбора опет нађе на путу европског просперитета”, убијеђен је Ђукановић.

фото: Градска

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...