Насловна Почетна Глас разума, односно српски академици: Беобразлук Хрвата и њихових "научника"!

Глас разума, односно српски академици: Беобразлук Хрвата и њихових „научника“!

Академик Василије Крестић оцијенио је да документ хрватске Академије науке и умјетности у ком тражи да Србија прије уласка у ЕУ испуни низ захтјева, између осталог да се одрекне „великосрпске пропаганде“, „мита о Јасеновцу“ и односа према Алојзију Степинцу, представља апсолутну уцјену и безобразлук.

Крестић је рекао да тај хрватски безобразлук урађа плодом, што га изненађује и збуњује.

То је апсолутно хрватска уцјена. Међутим, мало ко узвраћа истом мјером. Каква велика Србија, које територије ми тражимо? Њихова се држава заснива на „велико-повијесном праву“ које велича великохрватску политику. Они ни данас не одустају од тога, а то је стварање велике, етнички чисте колико је могуће католичке државе – рекао је Крестић за Вечерње новости.

Он је навео да они хоће да оптуже Српску православну цркву и да врате „хрватску православу цркву“, што је чиста усташка идеологија.

А, чиме они нама удовољавају, укидањем ћирилице, системским смањењем српских жртава – рекао је Крестић и напоменуо да му се чини да Срби негдје праве уступке таквим безобразлуцима због уласка Србије у ЕУ.

Академик Матија Бећковић је поручио да би се са Хрватима лакше договорили када они са Србима не би разговарали „као претпостављени“.

Академик Љубодраг Димић нагласио је да би и разумио да је то навела нека политичка организација, али да овакви иступи политичког карактера не припадају институцији дугог трајања каква је Хрватска академија наука и умјетности.

Хрватска академија наука и умјетности усвојила је Документ о заштити националних интереса у вези са уласком земаља региона у ЕУ, у којем се захтијева од Србије, да би наставила процес евроинтеграција, да „престане са подстицањем непријатељстава према Хрватској, те да се одрекне великосрпске пропаганде, „јасеновачког мита“ и односа према Алојзију Степинцу.

На списку је и питање границе на Дунаву која је, према мишљењу хрватских академика, погрешно одређена, али и „потреба дефинисања Српске православне цркве у Хрватској“ и низ осталих захтјева.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...