Насловна Магазин Гидеон Грајф: Геноцид се не може примијенити на дешавања у Сребреници!

Гидеон Грајф: Геноцид се не може примијенити на дешавања у Сребреници!

Термин „геноцид“ не може се примијенити на дешавања у Сребреници током протеклог рата у БиХ. Ово је наведено у извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

У извјештају се истиче да је у протеклом рату на том подручју страдало око 3.500 Бошњака и више од 2.000 Срба. То је била и тема посебне сједнице Владе Српске, којој је присуствовао и предсједник Независне међународне комисије Гидеон Грајф.

Оцијењено је да је овај извјештај један од најважнијих докумената за Републику Српску и српски народ.

Након готово двије године, односно 855 дана од дана формирања, Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији током протеклог рата завршила је свој рад, сачинила Извјештај и приказала га Влади Републике Српске.

– Јако сам поносан да сам предао овај велики извјештај који је написан након много мјесеци веома тешког рада 10 врхунских стручњака од којих је сваки свјетски признат. Једини циљ био је истина и правда, утемељена на чињеницама. Сигуран сам да ће допринијети ширењу истине, борби против предрасуда и да ће бити зрак свјетлости у тами лажи и мржње – рекао је Грајф.

За српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика извјештај је један од најважнијих докумената за Српску и српски народ у цјелини.

Најважнија ствар овога извјештаја јесте чињеница да се на догађаје у Сребреници не може примјењивати термин геноцид и да то ова комисија одбацује и сматра да нема елемената по важећим квалификацијама и Римском споразуму који то третира и дефинише шта је геноцид и да је сама та квалификација геноцид управо дио сатанизације која је вршена према Србима – сматра Додик.

У Извјештају се наводи да је у претходном рату у сребреничкој регији страдало око 3.500 Бошњака и више од 2.000 Срба, што бошњачка страна прећуткује. Међу усвојеним закључцима је и задатак за Републички центар за истраживање рата и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу.

– Да у наредном периоду организујемо што више округлих столова, што више јавних дискусија, како би овај извјештај имао своју презентацију, да сви они које заним истина, шта се дешавало на том подручју у том периоду могу да дођу до те истине – истакао је Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

Иако је Извјештај Влада примила к знању, он није њен, објаснио је предсједник Владе, већ остаје власништво комисије. За предсједницу Републике права вриједност документа је у томе што се бави цијелим периодом рата и што посматра страдање свих страна у сукобу.

– Намјера није да се омаловаже или обезвриједе било чије жртве, али исто тако морамо трагати за истином да бисмо могли градити боље и сређеније друштво и ја вјерујем да овај извјештај сигурно има једну такву амбицију, а он је у суштини прављен на тај начин. Дакле, извјештај јесте власништво ових људи који су га презентовали и они ће га својом струком, експертизом, уложеним трудом, напором и кредибилитетом који су у то уложили свакако и бранити – сматра Жељка Цвијановић предсједница Републике Српске.

Обиман документ који је настао истраживањем комисије, јавности ће бити представљен и на посебној интернет страници коју у наредним данима треба да креира Републички центар за истраживање рата. Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији током протеклог рата формирана је одлуком Владе 7. фебруара 2019. године.

Та одлука донесена је на основу закључка Народне скупштине Републике Српске, која је у августу 2018. године одбацила извјештај Комисије о догађајима у Сребреници и око ње, од 10. до 19. јула ’95. године, који је, како је у тадашњим закључцима наведено, сачињен под притиском високог представика у БиХ.

Извор: РТРС

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...