Насловна Вијести Свијет ФРАНЦУСКИ ПОЛИТИКОЛОГ ПОЛ АНТОАН: Забранили ми улазак на КИМ, јер у свијету...

ФРАНЦУСКИ ПОЛИТИКОЛОГ ПОЛ АНТОАН: Забранили ми улазак на КИМ, јер у свијету говорим о тешком положају Срба!

ТАЧНО две године Куртијева привре­мена администра­ција ми не дозвољава да уђем на Косово и Мето­хију, само због онога што мислим и говорим. Време пролази, а моја жеља да се вратим је све јача, каже француски политиколог Пол Антоан за Новости.  –

На колико дуго вам је забрањен улазак?

– Доживотно! Не могу тамо више да се вратим. Тако су ми рекли. Дали су ми неки папир, који је био на албанском језику, па сам одбио да га потпи­шем. Додали су и да имам две недеље да се жалим „амбасади Косова“ у Па­ризу, што, наравно, нисам учинио, јер за мене она не постоји.

Како се осећате због ове забране?

– Врло непријатно, јер сам веома волео тамо да одем. Имам пуно пријате­ља и познаника, није лако суочити се са чињеницом да више не могу да их ви­дим.

Јесу ли вам тада објаснили због чега су вам забранили улазак?

– Нису улазили у дета­ље. Кратко су ме обаве­стили да су ме уписали на „црвену листу“ због угрожавања безбедности „државе Косово“ и „међу­народних односа Косова“. Одговорио сам им да би ту врсту информација треба­ло да ми да судија, али ми је службеник на админи­стративном прелазу пре, ево већ две године, одго­ворио да „нисмо у Фран­цуској, већ на Косову“.

Шта сте то урадили што им је толико засметало?

– То је једноставно. Реч је о свим путовањима на Косово које сам организо­вао, интервјуима које сам дао, конференцијама које сам одржао. Албанци с Косова воле да се о Косо­ву прича само позитивно. Не свиђа им се када неко говори истину.

Шта сте све организовали?

– На пример, одлазак на Косово у српске енклаве француског сенатора Се­бастијана Мерана, који је после тога много говорио у Сенату о тешком поло­жају Срба. Због тога је у Сенат више пута позван да пружи објашњења и „ам­басадор“ Косова. Такође, и бившег председничког кандидата и посланика Жан-Фредерика Поасона. Организовао сам и сусрет Срба с Косова са францу­ском сенаторком Валери Боаје и сенатором Сте­фаном Равијеом, и неким другим званичницима у Паризу.

Шта вас је навело да се ангажујете?

– Занима ме ситуација у региону. Реагујем зато што сматрам да није нор­мално то што се догађа. Донекле разумем да Не­мачка, САД или Енгле­ска признају тзв. Косово. Кућа моје породице ста­рија је од америчке исто­рије. Али, жао ми је што то ради Француска. Као Француз, то не могу да схватим.

Имате ли новости у вези с вашом забраном?

– Не. Разочаран сам што нема помака. Постојао је договор из Брисела од прошле године у вези са забранама, али се он очи­гледно не поштује. Нисам једини у овој ситуацији. Можда су мислили да ћу овако бити тиши. Али, преварили су се.

Јесте ли се жалили француским властима?

– Јесам, али то није има­ло много успеха. Францу­ска сматра да је то про­блем обичног грађанина с „државом“ коју признају.

Имали сте и анонимне претње с албанске стране?

– Било их је. Сада су се мало смањиле. Али, и да­ље постоје. Звали су ме телефоном, слали поруке.

Имате ли наду да ћете се једнога дана вратити на Косово, да се поново сусретнете са српским пријатељима?

– Искрено, немам мно­го. Ситуација на Косову је све гора по Србе. Мала нада да ћу поново путова­ти увек постоји. Али, не у годинама које долазе.

Пратите ли на даљину шта се дешава на КиМ?

– Наравно. Видим да је стање по Србе тешко. Постоји велики прити­сак Американаца и ЕУ на српске власти. Није лако. Европску политику во­де Немци. Срби не могу да очекују много од њих. Ствари ће се временом ме­њати, став Марин ле Пен у Француској је другачији. У Италији, већ неколико година постоји влада која разуме шта се догађа. То треба искористити. Више пута сам се срео с Мате­ом Салвинијем и говорио сам му о проблему Косова. Сложили смо се.

Како ће се све ово завршити?

– Наставиће се, претпо­стављам, овако још годи­нама. Ситуација по Србе ће се погоршавати. Курти је изабран из два разлога: због пројекта „велике Албаније“ и укидања виза за ЕУ. Ал­банце с Косова, који имају само „држављанство“ Ко­сова, не занима да остану тамо, желе само да се до­копају ЕУ. Одлазе, а тамо зидају куће. Погледајте колико их живи у Немач­кој, Швајцарској, Белгији, Италији… Не знам када, али доћи ће тренутак, када ће Косово поново дефакто постати део Србије. Турци су тамо били петсто годи­на, па је поново постало српско. Тако ће бити опет.

Како одржавате контакт с вашим пријатељима…?

– Телефоном, мејловима, организовањем догађаја у Француској. Приредили смо састанак у Општини пари­ског шеснаестог арондисма­на, у француском Сенату, колоквијум у месту Блан­менил, наступ фолклорних друштава и продају српских производа с КиМ…

Како успевате све то да постигнете?

– Најтеже иде с обез­беђивањем средстава. Да имамо више новца, наш колектив „Француска-Ср­бија“ би био још актив­нији. Сналазимо се сами, али успевамо да опстане­мо.

Потребно нам је и ма­ло више визибилитета, да људи чују за нас.

Активни сте и у региону?

– БИО сам недавно у Београду и Црној Гори, да се сретнем с пријате­љима и одморим. Ускоро планирам да отпутујем у Републику Српску. Имам одличне контакте с тамошњим властима. Циљ ми је да наста­вим да повезујем француске политичаре са политичарима из РС.

Извор: новости

Најновији чланци

ПОВРАТАК НА СТАРО, ДПС ПРЕПОЗНАО ТЕРЕНЦЕ ЗА ПОПИС: Својима брдо пописница, осталима десетак – послати у села и планине!

ДПС у општинама Бијело Поље и Бар врши жестоке опструкције пописа. Данас су пописивачи који нису током владавине Мила Ђукановића били "препознати на терену",...

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...