Насловна Вијести Хроника Формиран предмет због промоције филма о Осману Растодеру

Формиран предмет због промоције филма о Осману Растодеру

Више државно тужилаштво у Бијелом Пољу формирало је предмет поводом промоције документарног филма “Осман еф. Растоде, Ослобађање заборава” у Петњици, и затражило од Управе полиције прикупљање обавјештења. То је из овог тужилаштва одговорено Порталу РТЦГ, након што су из Основног државног тушилаштва у Беранама казали да су та евентуална кривична дјела у надлежности ВДТ и упутили на њих.

Из ВДТ су казали да нијесу добили било какве пријаве у вези са промоцијом филма, већ да су предмет формирали на основу медијских написа и по службеној дужности.

У вези Вашег дописа, поводом промоције документарног филма у Петњици под називом “Осман еф. Растодер, Ослобађање заборава”, обавјештавамо Вас да Више државно тужилаштво није добило кривичне пријаве у вези наведеног догађаја, већ је формирало предмет на основу објављеним у медијима истог дана се обратило захтјевом Управи полиције – Центру безбједности Беране за прикупљање потребних обавјештења у циљу утврдјивања да ли је током наведеног догађаја од стране појединаца извршено кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње из члана 370 Кривичног законика Црне Горе или неко друго кривично дјело које се гони по службеној дужности – пише у одговору бјелопољског ВДТ које је потписао портпарол Хасан Лукач.

Пројекција контровезног документарног филма прошле седмице у Петњици, под називом “Осман еф. Растодер, ослобађање заборава”, узнемирила је црногорску јавност, али за сада није наишла на отворену и јасну осуду.

Промоцију тог документарца, аутора Авда Хусеиновића, у Петњици је организовао Бошњачки културни центар Санџак.

Плакате са ликом овог проглашеног ратног злочинца из Другог свјетског рата, данима су са разних мјеста у вароши позивале становнике на промоцију, а да се нико није побунио нити покушао да их уклони. Промоција је без проблема приређена, а органозатори су процијенили да је пројекцији филма присуствовало до стотину гарђана.

На дан одржавања пројекције огласили су се само борачке организације Берана и Петњице, представници беранске Мјесне заједнице Полица, и Општински одбор СНП Беране, осуђујући намјеру да се филм прикаже, указујући да се тиме почињава кривично дјело величања ратних злочина.

Јуче је то учинила и Демократска партија социјалиста (ДПС) која је позвала надлежне органе да утврде да ли је пројекцијом овог филма дошло до кршења закона.

У јуну 1941. године Осман Растодер је именован за команданта муслиманског одреда Муслиманске милиције Санџака за Горњи Бихор.

Током Тринаестојулског устанка, његов одред је напао устанике око Берана. Његове снаге су запалиле неколико православних села на подручју геограског простора који се означава називом Полица. Подржан од албанских нерегуларних снага, као и њемачких окупатора, 1944. Године је из засједе побио 55 црногорских, као и италијанских партизана Гарибалдинаца, у близини села Врбица.

Његове снаге су, према неким доступним подацима, учествовале и у злочину на подручју села Велика, у Горњем Полимљу, када су заједно са њемачком јединицом Принц Еуген и СС јединицом Скендербег, побили у једном дану, 28. јула 1944., више од петсто православаца, углавном жена, дјеце и стараца. Ових дана у Скупштини Црне Горе расправљаће се о оницијативи да се тај злочин прогласи геноцидом.

Након што је пред крај рата проглашен за ратног злочинца, Осман Растодер је убијен 1946. године, под не у потпуности разјашњеним околностима.

Бошњачка културна заједница Луксембург, која његује и наставља да слиједи дјело недавно преминулог муфтије Муамера Зукорлића, финасирала је снимање овог контроверног документарног филма и тај задатак повјерила босанском документаристи Авду Хусеиновићу.

Снимање је трајало двије године, да би филм премијерно био приказан 26. јануара ове године у Луксембургу, на дан погибије османа Растодера. Тој промоцији је присуствовао и предсједник Бошњашког културног центра Санџак из Петњице, Алмир Муратовић, и њему је уручена новоустановљена награда која носи име Османа Растодера.

Са тог скупа је јасно поручено да се тражи његова рехабилитација.

Тада је најављено да ће услиједити промоције тог филма, најприје у Петњици, а потом и у Рожајама и Новом Пазару. Муратовић је, тако, ових дана организовао пројекцију у Петњици, којој је присутвовао и аутор филма.

Предсједник Бошњачког културног центра Санџак из Петњице раније је Порталу РТЦГ казао да “разумије и једне и друге”.

-Немамо намјеру да подгријавамо тензије, већ управо да покренемо да се испитају историјске чињенице. Треба погледати тај документарни филм и видјети да у њему нема слова мржње. Жеља је само да се дође до истине из Другог свјетског рата – рекао Муратовић.

Он тврди да Странка правде и помирења (СПП) на челу чијег је Општинског одбора у Петњици, нема никакве везе са промоцијом документарног филма „Осман еф. Растодер, ослобађање заборава“.

Најновији чланци

Дритан Абазовић: Иза Мила не стоје велике силе, него организовани криминал!

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић казао је вечерас гостујући у Слободној зони на ТВ Прва да је очекивано да Мило Ђукановић даје изјаве...

Милосрдна ДПС мајка-Драгица Секулић: Из џепа грађана плаћала љетовања у Будви!

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да је Министарство економије, на чијем је челу била министарка Драгица Секулић, незаконито плаћало љетовања запослених у Будви. Евидентирано...

Предности монархије: Краљ не влада, него управља!

Приметно је да доста људи не зна шта је заиста уставна парламентарна монархија, које су одлике и специфичности овог система, каква су овлашћења и...

Марија Захарова: Смијешном Западу који прекраја границе, сметају нове границе!

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су смешне тезе европских земаља о томе да је Русија решила да „прекроји карту...

Конспиративни курир ДПС-а или спашавање редова Мила, Данијел Живковић: Спасили смо Данијелу да нам Бранка не би смјенила вођу!

-Скупштину требало предати Бошњак да би се Ђукановић смијенио без мишљења УС Скупштину је требало предати потпредсједници парламента Бранки Бошњак како би се Миодраг Лекић...