Насловна Политика ЕМИР КУСТУРИЦА: Гебелсови пропагандисти распали аматери за данашње редаре медијске арене!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Гебелсови пропагандисти распали аматери за данашње редаре медијске арене!

-Лавина закључака, везаних за мој текст, који су преплавили сајтове те новине у Црној Гори и Србији, уопште не одговарају истини. Све личи на дуго припреману засједу, запаћену у идеолошки хармонизованој кухињи из чијих клоака новинари попут обавјештајаца углас формирају компромитујуће наслове, саопштио је редитељ Емир Кустурица.

Подсјећамо, Кустурица је подржао предсједника Општине Никшић Марка Ковачевића против којег се води судски поступак због непоштовања државне химне. Он је наводно током интонирања химне показао средњи прст.

Писмо Кустурице преносимо интегрално:

Као прво:

Ја немам ништа против Црне Горе, дапаче, захвалан сам њеном руководству из времена распада Југославије, највише Милу Ђукановићу, на прихватању моје породице у тешким деведесетим годинама. Тада сам и постао грађанин те земље и добио личну карту, дакле, прихватио све стандарде на које обавезује тај документ. На шкверу у Херцег Новом, уз помоћ пријатеља, изведен је пројекат „Станица“ који и данас стоји као украс и једно од културних средиша Црне Горе.

Као друго:

У вријеме распада бивше Југославије (друге и треће), истицао сам често да је Црна Гора своју државност стекла прије свих, али никада нисам скривао да ми је тешко пало растурање свих Југославија, од прве до посљедње. Тако је морало да буде, па сам се и ја прилагодио новим условима и често бивао нападан на Западу, посебно од француских интелектуалаца, да сам србојугословенски националиста и, ево, доживио у зрелим годинама живота, да је прикривено југословенство, до којег не држим нимало, данас најпожељнија политичка идеја, појава која већ личи на политичку коректност.

Као треће:

Ријечи се отимају и могу да имају сувишну дозу ироније када човјек жели да постигне ефекат потребан да би читаоци схватили, у овом случају, бесмисленост судског предмета, који је на основу фотографија мени предочен о средњем прсту Ковачевића, а мој закључак био је да је ту кривица недоказива. То, наравно, не значи да контрола мисли и онога што прсти укуцају има стопостотну прецизност. Идеја да су ријечи химне Црне Горе капитално дијело Секуле Дрљевића не могу бити доказ да сам ја вријеђао химну Црне Горе. То је закључио неко са тешким предумишљајем. Неко ко је учитао у мој текст властиту пакост према писцу. А шта може бити више од тога да напишеш текст химне своје државе или да тај текст буде узет постхумно, без обзира на то шта ја мислим о Секули Дрљевићу. Јесам ли ја нешто о њему претходно писао или говорио? Нисам. Никада се нисам уплитао у политичке процесе који су се одвијали у Црној Гори, али будно сам их пратио.

Као четврто:

Покушај да чујем неке од својих пријатеља и схватим шта се догодило, у чему је тајна тако снажне реакције, није успио. Један ми је, умјесто разговора, послао СМС са неког сајта као аргумент због којег не жели са мном да разговара, а текст је гласио – „Уз омаловажавање и вријеђање химне Црне Горе, Емир Кустурица подржао Марка Ковачевића”. У мом тексту тога нема. Овако ефикасну лаж нису могли, некад давно, да склепају ни ефикасни Гебелсови пропагандисти који за данашње редаре медијске арене изгледају као распали аматери. Дакле, није неопходно да се омаловажава химна, него је истина да ако доказујеш да Марко није крив, ти, по тој логици, омаловажаваш и химну. Неће моћи, ништа ме неће зауставити да првом приликом дођем у Црну Гору и да на било којем мјесту, стојећи у ставу мирно, слушам њину химну.

Као пето:

Овај медијски вртлог је произведен мојом природом која није никада била усмјерена, али и злом намјером звјери у људском обличју који знају како да убаце нову кост у арену, нахране масу која истину проналази у новинским написима, а не у ономе што би могло да буде праведно и истинито. Политичка и идеолошка припадност је, нажалост, постала судбина данашњег човјечанства. Ја сам спреман да на себе преузмем кривице које ми припадају. Има их, нажалост, као и код већине живих људи. Једино што бих опет, да је било ко, са било којим политичким предзнаком, а не Марко Ковачевић, био у парадоксалној ситуацији гдје се зумира позиција средњег прста (недоказиво изузев у идеолошкој искључивости) и на тој основи води судски процес, био против и написао неколико редова у прилог унапријед осуђеног.

 

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...