Насловна Почетна Емило Лабудовић: "Дан" све дугује Слободану Милошевићу!

Емило Лабудовић: „Дан“ све дугује Слободану Милошевићу!

Пише: Емило Лабудовић

Неко је давно рекао: истина ће нас убити, али истина ће нас спасити. Они који су истрајавали на истини искусили су обоје. Цијена је често била превелика, неријетко плаћана је главом, али унутрашњи мир и могућност да се без презира погледа у огледало биле су довољна сатисфакција.

О уређивачкој политици и профилацији ДАН – а одавно не знам ништа јер не памтим кад сам га читао задњи пут, али поуздано знам да то више није новина у чијем сам стварању и рађању и сам учествовао. Замишљена и конципирана да буде глас једне друге и другачије Црне Горе, који ће истином осветљавати информативни мрак који су ширили државни и продржавни медији, ДАН је једно вријеме био последња одбрана и једини прозор кроз који се могло дисати пуним плућима.

Дода ли се томе и легендарна „Медија“ – ресторан у склопу куће која је купљена за новину, биле су то једине оазе у пустињи званој Подгорица, окупираној и запосједнутој Миловим фалангама свих могућих профила.

Бројни прегаоци, од којих посебно издвајам почивше Влада Ашанина и др Нова Вујошевића, чинили су све да ДАН стане на ноге и опстане. И опстао је. Шта је послије било – било је, и то је већ историја, али ДАН одавно није више ДАН. Али, рекох да се ваља држати оне чувене како „обућар не би требало да суди даље од ципела“ и да није фер и није професионално просуђивати о новини коју не читам. И нећу.

Нешто сасвим друго ме је понукало на ове редове које, признајем, исписујем тешка срца, јер о првим љубавима се никад не говори лоше. А ДАН је био моја прва професионална љубав. То „друго“ изазвало је пар информација о прилично бахатом понашању садашњих „власника и сувласника“ ДАН – а и чланова њихових породица.
Читалац ће примијетити да сам власништво над ДАН – ом ставио под наводнике. Са правне стране гледано, можда се том „власништву“ не може приговорити, али постоји и она друга страна – морална и пред Богом исправна. А баш та је више него спорна, јер је непорецива истина да СВЕ ЧИМЕ ДАНАС РАСПОЛАЖУ И ДИЈЕЛЕ СУВЛАСНИЦИ ДАН – а ПОКЛОН ЈЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ, СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ И ЊИХОВОГ ПРЕДСЈЕДНИКА, СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА. И да подвучем: буквално све. Од папира, оловака, компјутера, намјештаја, куће, штампарије, опреме та радио – станицу, плата за тада запослене, плаћено је и финансирано са поменуте адресе. Била је то не дар појединцима већ братска и коалициона помоћ патриотској Црној Гори окупљеној око тада патриотске и јединствене СНП, предвођене покојним Момиром Булатовићем.
Та помоћ је настављена и онда када, је мутном игром њених потпредсједника, са чела СНП уцијењен и просто отјеран предсједник Булатовић и започет политички и морални стрмоглав партије који се, ево, довршава ових дана. На очи потписника ових редова, а у присуству још седам чланова Предсједништва Народне социјалистичке странке, партије коју је основао Момир, Душку Јовановићу је избројано 167 хиљада марака са мотивацијом да откупи приземље куће у којој је пословао ДАН, како би им била омогућена нормална комуникација. Тих средстава, такође поклона СПС и Слободана Милошевића, НСС и Момир су се одрекли усред парламентарних избора 2002. године, жртвујући кампању и оставши, опет мутном игром и комбинаториком на линији СНП – ДПС, без парламентарног статуса. Тада нам је Момир образложио и додатни мотив да се одрекнемо тих пара тиме што би те двије просторије у приземљу куће могле да послуже као канцеларијски простор за Странку. Када је, након фијаска на изборима, Странка остала без адресе, из ДАН – а смо тада враћени, заједно са пакетима, уз образложење да је то сада – ЊИХОВО!!!

С дубоким осјећајем одговорности и пијететом према почившима, али опет ИСТИНЕ ради, слогана иза којег је и душом и дјелом, стајао до задњег часа, морам и да кажем да је том истом Момиру из ДАН – а, неотворена, враћена коверта у којем је била његова рада књижица, и молба Странке, да му се повеже радни стаж. А подсјећам, Момир Булатовић је, осим што је био утемељивач ДАН – а, био и један од најбољих и најписменијих новинара које је Црна Гора икада имала. Међутим, његово умијеће није било ни довољно добро а ни пожељно за, слободно могу да кажем, други новинарски ешалон који је уређивао и продуковао ДАН.

Знам да се ова истина некима неће допасти, али сврха истине и није да се допадне. А овој истини свједочим из првих редова. И не бих на њу подсјећао да ме душа не заболи кад видим како се данас размећу, граде и разграђују, псују и пљују, садашњи „власници“ који прије тог „власништва“ нијесу имали ни пепела на оној ствари. И, мада знам да то није ни прва ни једина отимачина и марифетлук у Црној Гори која је, уосталом, на истом принципу цијела разграбљена и приватизована, не могу да оћутим. Не могу, јер и данас, а тако ћу и до свог краја, осјећам најдубље поштовање и дивљење према двојици највећих Црногораца овога вијека – Слободану Милошевићу и Момиру Булатовићу. Намјерно истичем да су се изјашњавали као Црногорци, али са дубоким осјећајем за своје српске коријене и неподијељеном љубављу за оба дијела подијељеног народа. И само ме богобојажљивост и нека језа која ми се увијек јави у грудима кад само и помислим на то, спречава да подсјетим на ону народну како је „отето“….

Истина ће нас убити, истина ће нас спасити. Боже, спаси нас грешне, и опрости нам гријехе наше. Амин!!!

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...