Насловна Политика Ех, те границе: Подгорица и Тузи трагају за међашима!

Ех, те границе: Подгорица и Тузи трагају за међашима!

Из Управе за некретнине оповргавају тврдње Ника Ђељошаја, предсједника Општине Тузи, да је дошло до помјерања граница катастарске општине Тузи, а самим тим и територије ове општине, пише „Дан“.

Они објашњавају да је дошло до забуне са картама на Геопорталу.

Божидар Павићевић, начелник одсјека за развој информационог система и инфраструктуру просторних података у Управи, каже да они немају званичну границу између Подгорице и Тузи, те да она није ни уцртана на званичној мапи Геопортала.

Чудно нам је било да се појавила карта са помјереном границом, јер како она није званично још утврђена између Тузи и Главног града ми је нијесмо ни публиковали на Геопорталу. Тамо само постоје границе КО и оне деценијама нијесу мијењане. Забуна је настала јер се на нашем Геопорталу налази и опен стрит мапа, отворена карта цијелог свијета која се попуњава подацима од стране волонтера. Ту су непровјерени неофицијално потврђени подаци и то није званична карта. Када се по незваничној карти гледа граница КО Тузи види се да постоји разлика у дијелу Депоније. По њој Депонија припада Главном граду, а не Тузима. Рецимо на гугл мапи коју исто попуњавају волонтери та граница је много више помјерена скоро до Тузи. Управа за некретнине никада није публиковала ову границу, јер је званично немамо од комисије која се бави разграничење Подгорице и Тузи. Помјерање границе које се појавило није на основу званичних података, јер прецизни не постоје, објашњава Павићевић.

Он каже да не постоји ни званична граница са Матагужима, гдје ће највјероватније бити помјерања, али не зна у ком смјеру.

Ову незваничну мапу држимо на Геопорталу јер је она најшире кориштена отворена карта. Ту има доста квалитентих података, али су непровјерени. Она служи као бесплатна мапа цијелог свијета са свим садржајима. Тако зарађују од рекламирања, спонзорстава, и функционише као гугл мапа, каже Павићевић.

Са друге стране предсједник Општине Тузи Ник Ђељошај јуче је саопштио да је добио усмени одговор из Владе да промијењена административна општинска граница на Геопорталу неће бити исправљена.

Указао сам Влади на проблем у јануару. Нијесу реаговали и одговорили. Послао сам ургенцију након 30 дана, чекали смо мјесец да одговоре и кажу да они не могу да врате како је било, јер немају законску могућност. То је сулудо јер како су имали могућнсот да промијене. Указао сам премијеру и потпредсједнику Владе на проблем, али одговор је изостао. Свакодневно сам контактирао Дритана Абазовића, потпредсједника Ваде али није било рјешење док нам јуче нијесу саопштили да неће да врате како је било. Ова промјена је кривично дјело, јер је закон јасан и децидан усвојен у Скупштини Црне Горе, а штета би била вишемилионска за општину Тузи. Предузећу све могуће кораке да заштитим имовину општине Тузи, каже Ђељошај.

Он је најавио да ће обавијестити међународну заједницу, али и одредити рок од неколико дана да измијене границе јер ће у противном организовати протест испред Владе.

Из Главног града кажу да је поступак разграничења Главног града и Општине Тузи је у току, те да не желе да дају коментаре до окончања поступка.

„Дан“ ни јуче није успио да добије информацију из Владе о граници између Подгорице и Тузи.

Према Закону о територијалној организацији граница једне општине по правилу се поклпајау са подручјем катастарских општина које улазе у њен састав.

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...