Насловна Почетна ЏАБЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ, МОНТЕНЕГРИНИ ПЛАЧУ ЗА ПЕТОКРАКОМ: Ђидова "Нова класа" за неокомунисте, ни...

ЏАБЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ, МОНТЕНЕГРИНИ ПЛАЧУ ЗА ПЕТОКРАКОМ: Ђидова „Нова класа“ за неокомунисте, ни да чују за злочине Милована Ђиласа!

Студија “Нова класа” Милована Ђиласа биће представљена вечерас у хотелу “Беране” у Беранама. О књизи ће говорити приређивач издања Владимир Војиновић, историчар Милош Вукановић, професорица Мирсада Бибић Шаботић и политиколог Марко Савић.

Књигу “Нова класа” објавила је издавачка кућа Фокализатор, према пројекту Друштва црногорских издавача, односно у складу с циљевима Академије “Милован Ђилас”.

“Нова класа” је студија која је 1957. објављена у САД, а због чега је у новом судском процесу Ђиласу продужена затворска казна. У тој студији Ђилас претреса теоријске, односно филозофске поставке социјализма, упоређујући их с југословенским тумачењима тих идеја и њиховим злоупотребама у свакодневном политичком и друштвеном ангажовању представника “нове елите” педесетих година прошлога вијека.

Студија је у Србији први пут објављена 1990, хрватско издање појавило се 2010, а издање Фокализатора, израђено по пројекту Академије “Милован Ђилас”, прво је црногорско издање ове публикације.

Академија “Милован Ђилас” је дио пројекта „ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – М’БАСЕ” који спроводи Центар за грађанско образовање (ЦГО), у партнерству са Фондацијом Фриедрицх Еберт (ФЕС), НВО Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и НВО Политикон мрежа, а у сарадњи са Министарством јавне управе и Министарством европских послова Владе Црне Горе.

Пројекат финансира Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе.

Извор: порталаналитика

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...