Насловна Почетна Душко Вуковић: РТЦГ шири лажне вијести, тврде да су најгледанија ТВ!

Душко Вуковић: РТЦГ шири лажне вијести, тврде да су најгледанија ТВ!

Радио телевизија Црне Горе (РТЦГ) није навела изворе података за тврдњу да је били најгледанија ТВ станица у јулу и тиме прекршила сопствене програмске принципе и професионалне стандарде као и Кодекс новинара. То је саопштио предсједник Скупштине Медиа центра Драгољуб Душко Вуковић додајући да су те информације објављене на порталу РТЦГ и у Дневнику 2 од 3. августа.

Вуковић наводи да се РТЦГ у саопштењу позива на „званична мјерења“, а да притом нису навели о којим мјерењима је ријеч.

Методологија коју покушава да користи менаџмент да би показао успјехе је бесмислена и једино је користио још претходни генерални директор Божидар Шундић, који је на све начине желио да сакрије лоше резултате. Тврдња да Први, Други и Парламентарни канал заједно имају највећу гледаност је једнако бесмислена као када би се нпр. Пинк телевизија похвалила да њу, тј. њихових 45 канала, гледа највише грађана Србије, казао је Вуковић.

Он истиче да нема методе којом се може сабирати гледаност ТВ станица и тиме аргументовати тврдња да су најгледанији, и да зато то саопштење РТЦГ представља „допринос ширењу лажних вијести (факе неwс)“, а да Савјет РТЦГ треба да се одреди према овој „грубој манипулацији“.

Суштина успјеха РТЦГ, према његовим ријечима, није гледаност, већ повјерење грађана, а да управо те податке „неће да објави генерални директор РТЦГ“.

-У саопштењу РТЦГ се само наводи да расте повјерење у РТЦГ, а не наводи се податак о повјерењу, иако је то истраживање радила управо РТЦГ у јуну ове године. Вјерујемо да се овај податак не објављује јер указује на то да се за годину дана рада новог менаџмента РТЦГ вратила на ниво повјерења нижи од оног из 2016. године, када је генерални директор био Раде Војводић, саопштио је Вуковић.

Из Медиа центра, како је казао, вјерују и да менаџмент РТЦГ не објављује ове податке јер „није досегнут суштински циљ“, а то је да јавни сервис буде први по повјерењу.

Тај циљ није лако остварити за годину дана, али је, ипак, то могуће, јер је то пошло за руком у марту 2018. године менаџменту који су предводили Андријана Кадија и Владан Мићуновић. Након само годину дана од када су именовани на функције, Кадија и Мићуновић су остварили суштински циљ јавног сервиса – да му грађани највише вјерују. Тај резултат је био могућ јер су грађани тада знали да цијене професионализам, али и да препознају да политичке партије немају никакав утицај на РТЦГ, пише у саопштењу Вуковића.

Вуковић сматра и да данас грађани препознају колико партије утичу на рад РТЦГ, да умјесто раније „контроле од стране ДПС-а, данас РТЦГ контролише више партија, што није и неће довести до веће професионализације и повјерења грађана“.

РТЦГ није никада била мање транспарентна, додаје Вуковић и појашњава да се се сада на wеб сајту не могу наћи извјештаји који могу помоћи да се прати пословање националног јавног медијског сервиса.

Нема извјештаја о реализацији програмских планова за 2021. годину, како би се јавност могла увјерити у начин трошења јавних пара (14 милиона еура). На wеб сајту нема истраживања о снази бренда, како би се видјело што грађани мисле о РТЦГ и како би могли рад менаџмента да упоређујемо са претходним годинама. На wеб сајту чак не можете да нађете ни уговор генералног директора Раонића, док можете уговоре претходних генералних директора Шундића и Кадије, казао је Вуковић.

Додаје и да умјесто „самохвалисања и обмањивања јавности“, менаџмент треба да објављује податке и да поштује сопствена правила, те појаснио да необјављивањем извјештаја о раду и реализацији периодичних извјештаја о реализацији програма рада и финансијског плана, Савјет РТЦГ крши члан 26 Закона о РТЦГ.

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...