Насловна Политика Другосрбијански Београд: На "Клуб фесту" забрањен концерт "Византа", српског рок бенда из...

Другосрбијански Београд: На „Клуб фесту“ забрањен концерт „Византа“, српског рок бенда из Никшића!

Православни српски рок бенд ВИЗАНТ из Никшића у петак је требало да наступи у Београду у „Клуб Фесту“ после више од једне деценије. Теме о којима Визант пјева су, прије свега, Православље и историја српскога народа.

Тематика која непрекидно подсјећа Србе на Косово и Метохију, Црну Гору, Републику Српску, Српску Крајину, Македонију – о којима је свима Визант снимио више пјесама, па до пјесама о страдалном Јасеновцу и одбрани храмова у Црној Гори, довели су до тога да је Визант са своја четири издата албума (и пети који улази наредних мјесеци) добио више признања за свој рад и сходно томе и позив да дође у Београд.

Одмах након доласка у Клуб Фест биле су примјетне пароле на улазу и околини, исписане од стране организације која је позната по томе што прекречава мурале са ликом блаженопочившег Патријарха Павла, која се са ниподаштавањем односи према лику и дјелу св. Николаја Жичког, док Српску Православну Цркву – јавно назива фашистичком организацијом, казали су за ИН4С, из бенда Визант.

Исписане пароле, којима се отворено пријетило Византу и присутнима су пратиле и активноти на друштвеним мрежама, да се не дозволи концерт, како су назвали „црквеног фашистичког бенда у Београду“.

Менаџер Феста је одмах након почетка тонске пробе обавијестио да се теме, које се могу сматрати политичким – не смију чути на концерту. Током свирања пјесме „Земља светих ратника“ о Косову и Метохији, менаџер Феста је прекинуо тонску пробу и саопштио да се концерт неће одржати, из разлога што постоје „безбједносни ризици“ које није желио да образложи детаљније, казали су за ИН4С и додали:

Тачно је да је полиција дошла прије тонске пробе (не знамо на чији позив) и да је разговарала са менаџером Феста али полиција није забранила концерт, већ је била испред Феста – како би гарантовала безбједност свима. Дакле, само вољом менаџера Феста, затворена су улазна врата већ у 20 сати а људи који су дошли да чују Визант из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Македоније, нијесу могли добити никакве информације, шта се унутра дешава и због чега је и да ли је концерт отказан, након тонске пробе.

Према њиховим ријечима, менаџер инсистирао да Клуб Фест напуште што прије – што су они одбили, образлажући да није домаћински да они оду прије почетка заказаног концерта у 22 сата и да оставе људе без икаквог објашњења.

У 22 сата смо изашли пред стотинак браће и сестара, објаснили им да је менаџер Клуб Феста забранио концерт – а да то није учинила полиција – како је исти покушао да пренесе одговорност са себе, на друге. Како су окупљени пријатељи Византа били видно изреволтирани, оваквим несрпским понашањем организатора, добили смо десетине извињења у којима се они – као Београђани, извињавају говорећи нам да смо добродошли у престони српски град и да ће они у најскоријем року, организовати нови концерт, казали су чланови бенда за ИН4С.

У Клуб Фесту, Визант је истакао своју заставу, која на себи има барјак са Вучјег Дола и двоглавог орла Цара Душана, тако да орнаментика Византа није требала бити разлог за отказивање концерта.

Поштујући окупљене браћу и сестре, до поноћи смо пјевали пјесме Византа и тако одржали „концерт на отвореном“. Посебно истичемо да су се Београђани са великим поштовањем односили према нама и према црногорским обиљежјима и на томе им посебно хвала, јер нам је у тим тренуцима таква подршка била више него потребна. Остаје жал да међу нама живе људи „антисрби“ (срећом –појединци) којима је несвето, све што је везано за јуначку историју српскога народа и његове традиционалне вриједности. Визант је за присутну браћу снимио и пјесму „Копље“ која је требала да се премијерно чује након концерта, као поклон присутној браћи и сестрама у којој се говори о јунаштву предака и обавези потомака, казали су и поручили:

Визант ће свакако послати званично обавјештење, и затражити реакцију од Црногорске амбасаде у Београду и Србијанске амбасаде у Црној Гори – уколико то не уради неко други.

Извор: ин4с

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...