Насловна Фељтони Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких вршњака. Био је изузетно поносан на своје сељачко порекло и често га је истицао.

-Био је син сељака и није се трудио да личи ни на шта друго, записао је британски ратни новинар на Солунском фронту Хари Колинсон Овен.

Целог живота бавио се земљорадњом и био је само један од синова које су његови родитељи послали у рат. У кући су поред родитеља на његов повратак чекали супруга и двоје до троје деце млађе доби, јер се српски војник већ у својим раним двадесетим остварио у улози супруга и оца.

Живео је у породичној задрузи са три генерације и сам је производио већину ствари неопходних за живот. Поседовао је основно или најчешће никакво образовање.

Српски војник је сујеверан и традиционалиста. Посебно је сујеверје било његов снажан покретач, дубоко укорењено у свакодневном животу једноставних људи са села. Тако не узима драгоцености са тела убијеног бугарског војника, носи амајлију коју му је мајка дала или комад тисовине од којег је напрвио крстић, верује у снове и тумачи их, славу слави чак и током повлачења, као и велике хришћанске празнике док је у рововима.

Осим тога избегава жене током рата, чврсто верујући да оне доносе несрећу и да гину на фронту они који ‘имају новца и пред борбу опште са женама’.

Засигурно је био једини Европљанин на Солунском фронту који се – и поред свог бола који је осећао приликом операције – противио примању анестезије верујући како она може да му скрати живот за неколико година.

Српски војник је побожан и верује у божију правду; верује да ће правда стићи непријатеље за злочине које чини у окупираној Србији, као и јеврејске трговце у Солуну који профитирају на ратној несрећи. Доживео је три мобилизације, готово непрекидно ратује од 1912.

Зна за ког се бори, носи слику своје породице коју радо показује својим саборцима. Искусан је и храбар борац, одлично се сналази у блиској борби. Показује велику издржљивост, срођен је са природом у којој се осећа као на свом терену, изложен је киши, снегу и великим врућинама, док лети највише воли да спава под ведрим небом.

Ивор: Serbian times

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...
video

Истине против комунистичких лажи: Војвода Момчило Ђујић, свештеник и српски ратник!

Прича о једном од највећих четничких команданата у Другом светском рату. Филм заснован на четничким, италијанским и немачким документима, као и на сведочeњима војводиних...