Насловна Почетна Дритан у УН нашминкао Црну Гору: Сви смо против Руса, национализам дим...

Дритан у УН нашминкао Црну Гору: Сви смо против Руса, национализам дим цигарета???

Црна Гора је поводом агресије Русије на Украјину јасно исказала став да стоји чврсто уз украјински народ и осуђује агресију, рекао је премијер у техничком мандату Дритан Абазовић током обраћања Генералној скупштини Уједињених нација. Он је казао да рат, агресије и бомбе нијесу рјешење, и да мир и безбједност треба да буду суштинске вриједности 21. вијека.

-Имамо стопроценту усклађеност с политиком ЕУ и увели смо санкције Руској Федерацији због агресије на Украјину, подвукао је Абазовић.

Он је казао да предстоји тешка зима, и на помолу је и велика енергетска криза. Истакао је да за то постоје два разлога.

Први је рат у Украјини, који је донио велике проблеме на међународном тржишту. Други су климатске промјене, навео је Абазовић.

Он је процијенио да су зелени пројекти и заштита животне средине високо на агенди у Црној Гори.

Премијер је потенцирао и транзициону правду, истичући да на Балкану имамо тешко насљеђе, посебно у свјетлу распада бивше СФРЈ.

Циљ је борба против корупције и криминала и борба против оних лидера који шире национализам да задрже статус кво и не дозволе другим лидерима да преузму одговрност и спроведу неопходне реформе. Нама је потребна истина, без истине нема помирења, подвукао је Абазовић.

Он каже да народ Црне Горе жели правду.

Желимо да наше друштво напредује, нагласио је Абазовић.

Циљ је, рекао је, да црногорско друштво буде космополитско.

Навео је да у Црној Гори имамо и даље истраге о убиству и нападима на новинаре, па и о убиству познатог новинара прије 20 година. Нагласио је да је Црна Гора посвећена рјешавању напада на новинаре и заштити слободе медија.

Абазовић каже да су шверц дувана и кокаина велики проблеми и да је шверц кокаина посебно важан јер већина те дроге иде на тржиште западне Европе. Истакао је да се државна снажно бори против тих облика криминала.

Имали смо рекордне заплене цигарета у посљедње вријеме, док таквих заплена у неким ранијим временима није било, рекао је премијер.

Абазовић каже да је пут напријед очигледан.

Важно је разумјети да иза национализма у региону стоји корупција. Иза национализма на западном Балкану стоји корупција. Мање коруције, мање национализма, поручио је Абазовић.

Он сматра да западни Балкан не смије да буде црна рупа Европе.

Западни Балкан има много тога да понуди Европи. И важно је знати да у свему овоме нијесмо сами, навео је Абазовић, који је говор закључио ријечима „живјела слободна, демократска, грађанска, еколошка Црна Гора“.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...

ДФ предао листу за Подгорицу: Носилац Јелена Боровинић-Бојовић!

Демократски фронт "За будућност Подгорице" предао је вечерас одборничку листу на челу са носиоцем Јеленом Боровинић Бојовић. У коалицији су Нова српска демократија, демократска народна...