Насловна Политика Дритан Абазовић: Са оваквим тужилаштвом мрка капа!

Дритан Абазовић: Са оваквим тужилаштвом мрка капа!

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић поручио је вечерас, у интервјуу РТЦГ, да су предложене измјене тужилачких закона неопходне и да за то постоји потпуна сагласност у владајућој већини.

Имамо практично једногласје да са оваквим тужилаштвом тешко можемо да остварујемо помаке у борби против корупције и организованог криминала, оцијенио је Абазовић.

Било да се ради о 18. фебруару или првој наредној сједници Скупштине, како додаје, Влада мора да иде у искораке везано за тужилаштво јер грађани Црне Горе очекују правду.

Ми не можемо очекивати да други државни органи раде посао тужилаштва. Да будем коректан има неких помака, али то није довољно, оцијенио је Абазовић у емисији „Аргументи“ РТЦГ.

Новина ће, како каже, бити да се распуштају специјални тужиоци.

-Нико неће бити изнад интереса државе, нико појединачно и ничија функција и ја мислим да је то правилно, оцијенио је Абазовић. Потпредсједник Владе тврди да ће резултати промјена бити видљиви и додаје како ће прихватити помоћ страних експерата.

Грађани можда очекују брже промјене, али ми смо на власти два мјесеца и нијесмо преузели Владу Шведске, него Црне Горе, рекао је он и додао како очекује резултате у скоријем периоду.

Абазовић је, коментаришући снимак Специјалног државног тужилаштва, који је објављен данас, а датира из 2017. за који тврде да је доказ покушаја политичког утицаја Демократске Црне Горе на специјалног тужиоца, питао зашто су у СДТ-у чекали три године.

Врло ми је индикативно да данас када говоримо о некој врсти суспензије СДТ-а, то тужилаштво излази са нападима на колегу Краповића, рекао је Абазовић и додао да сви треба да буду подложни провјерама надлежних органа.

Закон о поријеклу имовине је, наводи, за Владу од изузетног значаја и у његовом доношењу ће такође користити помоћ експерата из иностранства.

То је закон који ће у значајној мјери помоћи разоткривању људи који су оштетили државни буџет и немају покриће за енормно богатство, поручио је Абазовић.

Влада није ту да хапси, већ да остварује амбијент у којем правда може да функционише, оцијенио је Абазовић. Он наводи како је случај Абу Даби фонда примјер огромне корупције и ненамјенског трошења новца, као и да је тадашњи министар пољопривреде значајно оштетио државу.

Скидање имунитета посланику Петру Ивановићу је захтјев који треба да се одради у Скупштини, казао је он.

Похвале за поједине акције полиције

Он је похвалио недавне акције полиције, које су резултирале хапшењем више безбједносно интересантних особа и спријечиле ликвидације на територији Црне Горе.

Ми смо привели и Бранислава Мићуновића, а прије тога полиција није смјела ни да га заустави. Без обзира што није задржан у притвору, јер никог не можемо држати без доказа, казао је Абазовић.

Поручио је како је увјерен у исправност свих одлука које Влада доноси и да не доживљава озбиљно нападе посланика владајуће већине, попут Небојше Медојевића.

Не можемо да имамо веће плате и пензије ако дозволимо да нас шачица људи поткрада, рекао је Абазовић.

Избор нових судија ће, како додаје, такође бити велики изазов за Црну Гору.

Послије 30 година једноумља, ово су порођајне муке демократије, рекао је Абазовић. Додаје да је обавеза Владе, у којој је потпредсједник, да изборни процес убудуће буде слободан и фер.

Ми морамо да повећамо повјерење у изборни процес које је скроз нестало и да не дођемо више никад у ситуацију да неко не признаје резултате избора, каже Абазовић за РТЦГ.

Он вјерује да ће Влада имати подршку 41. посланика и у наредне четири године, а да је на њој да ради најбоље што може.

Говорећи о дешавањима у Агенцији за националну безбједност, Абазовић је казао да су задовољни резултатима који су тренутно постигнути у реформи те службе.

-Мислим да имамо необориве доказе које говоре о злоупотребама у АНБ-у у периоду прије 30. августа, а и након 30. августа у смислу уништавања документације. Ти докази су на сигурном и они су предати СДТ-у, тврди Абазовић.

Он наводи како су докази о злоупотребама прикупљени на основу изјава агената те службе.

Специјално тужилаштво је било у обавези да приведе бившег директора АНБ-а Дејана Перуничића и да га пита уколико он није налогодавац, да каже ко је, рекао је Абазовић.

Он је поручио како слабе институције желе, како је додао, само непријатељи Црне Горе.

И да неко жели да сруши нашу АНБ, а она није ни ЦИА ни Мосад и при томе се прикаже као патриота, е то неће моћи и нећемо дозволити, казао је Абазовић.

За њега није проблематично што је Милан Кнежевић из Демократског фронта на челу Одбора за безбједност и одбрану јер је, како наводи, ријеч о посланику Скупштине Црне Горе који ради у складу са овлашћењима.

АНБ и безбједносни сектор, како наводи Абазовић, није скренуо да прозападног курса и ГП УРА је одржала ријеч.

Абазовић је саопштио да је у тужилаштву казао како није сигуран ко је особа која му је, наводно, нудила 21 милиона евра да ГП УРА не подржи нову власт.

-То нијесмо ни помињали у јавном дискурсу док треће лице није изашло и рекло да ми се нудила од стране тог и тог лица та и та сума. Нијесте ваљда очекивали да кажем да је то тако, рекао је Абазовић.

Потпредсједник Владе тврди да нема никакве везе са Стеваном Симијановићем, који је ове седмице ухапшен због лажног представљања. Српски држављанин Стеван Симијановић ухапшен је у Никшићу са фалсификованим америчким документима, након састанка са бизнисменом Миодрагом Даком Давидовићем.

Симијановић је користио више фалсификованих докумената, између осталих и лажни дипломатски пасош САД, тврдећи да ради као дипломата у америчкој амбасади у Бечу.

Абазовић је потврдио да се прије двије седмице сусрео са Симијановићем.

-Није ми ни на крај памети било да се лажно представља. Мени не пада ми на памет да легитимишем људе, када ме неко позове или дође да поприча са мном. Имао сам разговор са Симијановићем и ја сам са њим се видио прије двије недјеље. Он је у Црну Гору довео представника Американ балистик фирме која има НАТО код и која ради производњу чаура ниског калибра, рекао је Абазовић.

Након разговора са Симијановићем и представником америчке компаније, тражио је, како наводи, да се провјери фирма и Симијановић.

-Извршене су провјере, из АНБ-а је дошла депеша да лице није баш чисто. Амбасада је о томе обавијештена и јуче сам са амбасадорком разговарао о томе, рекао је Абазовић.

Он очекује да предлог закона о буџету почетком марта, а могуће и раније, буде прослијеђен Скупштини Црне Горе.

-Сматрам да овај буџет треба да осликава мало већу дистрибуцију правде него што је то било до сада и да има мало већу социјалну компоненту, рекао је потпредсједник Владе.

Поновио је како ће све обавезе државе у овој години бити исплаћиване на вријеме. Говорећи о томе што у Црној Гори још нема вакцина против коронаворуса, Абазовић је одбацио одговорност актуелне Владе и министарке здравља и додао да је на томе требало радити пет мјесеци раније.

Србија има најбољи регионални и један од најбољих европских система вакцинације, али она је у процес тражења вакцине кренула још у септембру. Шта смо ми радили у септембру, рекао је Абазовић и поновио како ће Црна Гора добити руске и кинеске вакцине.

Најновији чланци

Два бурна никшићка дана (15. и 16. април 1941. године): Са Капиног поља у избјеглиштво полетјело преко 200 чланова Владе Краљевине Југославије!

Пише: МУХАРЕМ БАЗДУЉ Пре тачно осамдесет година, петнаестог и шеснаестог априла 1941, Југословенско ратно ваздухопловство пребацило је са Капина поља код Никшића у Грчку нешто...

Одложена сједница одбора: Списак нових чланова Савјета РТЦГ у понедјељак!

Скупштински Административни одбор одложио је јучерашњу сједницу на којој је требало да утврде коначну листу кандидата за чланове Савјета Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ), а...

Европска комисија: О тужилачким законима у мају!

Европска комисија (ЕК) објавиће у мају став о реформама у правосуђу и моделима промјена у тужилаштву, када буде објављен радни документ о поглављима 23...

Дритан Абазовић: Имамо податке да Веселин Вељовић и још четворо полицајаца организују протесте!

Дритан Абазовић, потпредсједник Владе Црне Горе, тврди да имају оперативне податке да Веселин Вељовић и још четири особе од којих су неки бивши, а...

Ерол Рамусовић на НАТО и ДПС глупостима: Русија и Србија кују куле над Црном Гором, док Бајден чува црногорски каменoлом!

Пише: Иван Милошевић Када прочиташ овог Ерола Рамусовића из БИХ тачно то дође да му кажеш: не с..., мајке ти! Ерол кука над Црном Гором...