Насловна Политика Дритан Абазовић: Иза Мила не стоје велике силе, него организовани криминал!

Дритан Абазовић: Иза Мила не стоје велике силе, него организовани криминал!

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић казао је вечерас гостујући у Слободној зони на ТВ Прва да је очекивано да Мило Ђукановић даје изјаве о њему да је руски и српски агент и да такве изјаве углавном дају људи који су на крају политичке каријере.

-Ја нећу рећи да иза Ђукановића стоје супер силе већ да иза њега стоји организовани криминал. Ђукановићу не остаје ништа друго него да своју политичку братију брани оптужујући друге да нападају државне интересе. Свакако, ми ћемо наставити и сузбијаћемо све нелегалне активности у Црној Гори чувајући њен интерес, а Ђукановић и екипа се у томе више не могу препознати, казао је Абазовић, преноси Борба.

Према његовим ријечима, сви у међународној заједници знају да је Ђукановић повезан са организованим криминалом, ако покуша нешто радикално парламентарна већина ће адекватно одговорит.

Логичан је слијед догађаја смјена Мила Ђукановића и логично је да иницијатива о скраћењу мандата Скупштине Црне Горе није добила подршку.

То њега нервира. Он не води процесе у Црној Гори и то је добро. Ми смо имали 41 глас око ребаланса и тиме смо конституисали већину. Имамо и даље активну позицију везану за предлог новог мандатара. Ако Ђукановић жели да се служи Уставом, он треба да да мандат. Он је искористио у овом моменту једну од могућности – или да предложи мандатара или да предложи скраћење. Он је урадио друго. А опет постоји друга солуција, подвлачи Абазовић.

Ђукановић, да је могао да распусти Скупштину, давно би је распустио, казао је Абазовић и додао да Ђукановић више не може да узурпира власт.

-Ми треба да делегитимишемо његову позицију ако он настави да упорно одбија да да мандат. Мој апел је да изаберемо четири судије Уставног суда, одблокирамо тај процес и да сачекамо у ових мјесец дана да се расплете овај галиматијас. Уколико Ђукановић повуче неки радикалан потез, онда он легитимише и нас да као парламентарна већина реагујемо, наглашава Абазовић.

Премијер у техничком мандату подвлачи да је мандат предсједника још шест мјесеци, а парламенту још двије године и да не може из те позиције делегитимисати парламент.

Ми ћемо одговорити ако покуша. Док год нас је 41, све је ок. Док год имамо Владу, па и у техничком мандату. Ђукановић је у офанзиви и због тога та реторика. Ускоро ће предсједнички избори, казао је Абазовић.

Како наводи лидер УРЕ, да је Ђукановић хтио да послуша савјете, одавно би био пензионисан, а његова тренутна политика води до краха.

Међународна заједница покушава да санира проблеме. Мало људи зна за црногорске политичаре осим њега, опет је то 30 година. Морамо разбистрити ту имагинацију и учинимо видљивим друге политичке фигуре. Моји извори говоре да је његов кредибилитет значајно нарушен и мислим да не постоји релевантна адреса која за њега не мисли да је човјек који је дубоко умијешан у организовани криминал који се није могао дешавати без аминовања државних органа и да због тога не ужива кредибилитет који је уживао. Видјећемо хоће ли партиципирати или не, али свакако како год било, сваки релевантан противкандидат би њега могао да побиједи, казао је Абазовић.

Постоје кривичне пријаве против Мила Ђукановића али и против његових савјетника у СДТ-у, каже Абазовић и додаје да је увијек причао странцима да је невјероватно да нико није знао да се дешава шверц цигарета у Црној Гори до 30. августа.

Је ли он био премијер седам пута, носи ли политичку одговорност? Како сад одједном могу да се заплијене цигаре и да се пале? Како одједном? Је ли то нова полиција? Је ли дошло 1000 нових људи у полицији или Царини? Не, то је политичка воља а кад она постоји ове се ствари дешавају. Он мора имати одговорност и то свако разумије, појашњава Абазовић.

Како наводи, све је почело смјеном Миливоја Катнића.

Рад је почео доласком тандема Јовановић-Нововић. Ко је то 7 мјесеци опструирао није питање за мене, зна се ко је то радио. И ја сам сам пошао у СДТ гдје сам помињао имена, фирме… Мени је у мојој агенди требало годину дана да све скупим. Када су кренули да руше Владу због шверца цигарета, а не због Темељног уговора који иначе нико више не помиње…. Нико то није радио. Иста питања су за све администрације. Ја сам са мјеста премијера пошао да дам нека сазнања и отворио можда видике тужиоцима да наставе тим трагом. Док не дођемо до тога, мислим да је важно да спаљујемо њихову робу јер они мисле да ће моћи нешто да спасу. Ако им буде слабила финансијска моћ, слаби и укупна моћ. То им ствара нелагоду, подвлачи Абазовић.

Мила Ђукановића, како наводи, не занима ко ће бити министар већ ко ће бити Врховни државни тужилац.

Помињало се и име Николе Мартиновића. Они и даље мисле да живе у вријеме Верице Мараш, Весне Меденице, Веселина Вукотића, Блажа Јованића. Они још живе у том филму да као могу да хапсе. Мени је жао што је пала Влада на овај начин јер смо могли прије тога да договоримо кораке. Ако смо хтјели да будемо нова/стара већина, ми смо требали да договоримо потезе, казао је он.

Абазовић тврди да је позната прича око Прве банке, да се продала Електропривреда да би се сачувала Прва банка.

Сјећате се приче Љубише Крговића, гуверенера који је смијењен због Прве банке. Све се врти око једне породице. И сад 2022. и даље треба да будемо таоци тога? Када бих арбитрирао око породице Ђукановић изабрао бих Аца Ђукановића. Он је након што је пала власт покупио своје ствари и пошао у Луксембург. И ми сад треба да будемо таоци Мила Ђукановића? То се неће десити. Они не бране националне интересе Црне Горе већ само личне интересе, прецизирао је премијер у техничком мандату и додао да њега интересује само имунитет.

Жели да СДТ настави са својим радом али неће дозволити да друге људе криминализују а да сами имају дубоке коријене у организованом криминалом, каже Абазовић и пита шта је са сином Зорана Лазовића и самим Зораном Лазовићем, Звицером и осталима – „Ђе су ти људи били?“, упитао је он.

Не оправдава бјежање Љуба Миловића који је тражена личност због транскрипта СКY апликације, али каже да је отворена Пандорина кутија и да је важно да су неки људи процесуирани. На питање водитеља ко је био на журкама код вође Кавчана Радоја Звицер, Абазовић није могао да прецизира али да јесу нека од имена које је претходно поменуо. Говорећи о давању мандата, Ђукановић је морао да да мандат Миодрагу Лекићу.

Није тачно да је морало имати 30 дана. То је морало бити само први пут. Друга ствар, Дритан Абазовић није имао потписе да мени да мандат. Ђе су му ти потписи? Он је то дао на основу консултација. Ко робује тим 30 дана? Гдје то пише? Не могу да разумијем. Онда је био притисак зашто нисте дали потписе – нема то везе са тим потписима. Ништа од тога није кршење Устава. Е, када се да мандат неком, он има 90 дана да састави Владу. Ђукановић се одлучио за скраћење мандата али то није прошло. Сад Ђукановић мора да да мандат, казао је Абазовић.

Хипотетички, Ђукановић може дати мандат неком из ДПС-а, каже Абазовић и додаје да су ДПС и СДП направили Устав јер су мислили да ће вјечно владати.

Ми смо сад због тога у вакууму плус немамо Уставни суд. Ми не можемо узимати те надлежности. Било је говора да Уставни одбор преузме ту улогу, ја мислим да то није добро. На његово кршење Закона мислим да не треба да одговарамо кршењем Закона. Можемо ићи у измјене и допуне постојећих законских рјешења, тврди Абазовић и додаје да постоји варијанта да се постојећа Влада реконструише.

Ако би говорили око проблематике Уставног суда и како ће на изборе, Абазовић нема одговор, али и додаје да је то и циљ.

-Они желе дестабилизацију. Она одговара људима који желе да избјегну правду. Она не одговара ни ДФ-у ни Демократама ни мени ни никоме. Они то желе. Да не би дозволили да се осјети могућност да се ствари могу дестабилизовати, морали смо се договорили. Калкулације су биле другачије. Сада имате осјећај несигурности код свих, казао је он.

На питање јесу ли прекршили Устав када су одложили локалне изборе, што је Уставни суд и констатовао, Абазовић каже да је то свакако било на ивици Закона али да је предсједник расписивао изборе у седам дана. Апелује и да се изаберу четири судије Уставног суда.

Између 19 људи који су кандидати сигурно има људи који се могу изабрати, казао је Абазовић а говорећи о питању добијања станова, најављује да ће бити објављено ко је све добио станове.

Како наводи, није све законски покривено и да требамо сачекати 7-10 дана како ће се институције понијети према томе.

Сви који су добили стан на легалан начин су неоспорни јер ту има људи који не живе добро. Сви који су добили на нерегуларан начин, очекујем да СДТ реагује, нарочито ка предсједнику комисије који је то дозвољавао, казао је Абазовић.

Говорећи о томе је ли Абазовић кумовао Ђукановићевој одлуци да не да мандат Лекићу јер није дао потписе, Абазовић понавља да потписи ништа не значе.

Договор је био са Андријом Мандићем да важи принцип – ништа није договорено док се све не договори. Ми нисмо све договорили, било је дилеме ко ће узети безбједносни сектор а ко вањску политику, а ако би ми то урадили били би непоштени према Миодрагу Лекићу јер би му дали врућ кромпир. Они су рекли да је то уцјењивање а то је била понуда. Нема уцјена. Мислим да то није никакав аргумент. То што је Ђукановић написао и координирао са неким људима који никад нису хтјели да се договоре и који не желе Демократски фронт у Влади… Све се то превазишло. Ја се трудим да будем флексибилан. Ми свакако морамо сарађивати. Не морамо сарађивати у свим општинама, али не желим да затварам врата. Шта је било било је, идемо даље. Аргумент Ђукановићев, сходно овоме, не важи, прецизирао је премијер у техичком мандату и додао да вјерује да се може доћи до 44. Владе.

Ако баш не буде могло да дође до догвора, Абазовић каже да у једном тренутку свакако морамо ићи на изборе и да ће много помоћи 23. октобар.

Биће појаве нових субјеката и знаћемо како да се позиционирамо. Чекају нас и предсједнички избори, можда би добро било да имамо заједничког кандидата, можда ће их бити и пет… Дилема је хоће ли Ђукановић уопште бити кандидат. Мислим да ће после нове године бити боље, а до тад морамо покушати да прођемо са што мање посљедица, каже он.

На питање о хапшењу наводних руских агената који су преносили информације руским службама, Абазовић каже да у сарадњи са партнерским службама дијеле информације ко дијели негативни руски утицај.

-Ова линија је наглашена због активности на тлу Европе а ми смо НАТО земља. Радимо оно до чега долазимо. Слажем се да овдје има покушаја да се занемаре неки други људи који угрожавају национални интерес па и они који су криминалци… У домену рада АНБ-а морамо се понашати професионално. Оно што ће АНБ морати да уради је да приложи документацију за сва лица, како руске држављане, тако и за црногорске држављане. Морамо процесуирати информације које долазе до нас, али је све свакако подложно провјерама, казао је Абазовић.

Најновији чланци

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Престолонаследник Александар Карађорђевић: Почела „Операција Михаиловић“, награда за хватање Драже!

Приметили сте да волим да са вама делим недовољно познате чињенице из наше историје, оне које су предуго биле заборављене и забрањене да се...