Насловна Политика Дритан Абазовић: Имамо проблем са ДФ-ом, нешто је мало десно!

Дритан Абазовић: Имамо проблем са ДФ-ом, нешто је мало десно!

Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да се нада како ће се наћи рјешење за политичку кризу у Црној Гори, те да остаје да се види да ли ће бити реконструкције или неке нове владе. Он је у емисији “Романо Болковић – 1 на 1” на ХРТ, истакао да не може рећи да је задовољан концептом експертске владе, јер постоји проблем са парламентаном већином.

Српска православна црква (СПЦ) је, каже, врло утицајна институција у Црној Гори, те да постоје одређени политички субјекти који, усљед недостатка сопственог ауторитета, желе да се сакрију иза снаге СПЦ.

На питање колико успијева експеримент експертске Владе, Абазовић каже да не могу бити потпуно задовољни.

Имамо проблем са парламентарном већином. Имамо парадоксалну ситуацију да дио парламентарне већине бојкотује државни парламент. То се нама дешавало са ДФ-ом, који су мало десна опција, истиче он.

Абазовић каже да они (ДФ) мисле да нијесу довољно испоштовани у свему овоме.

Са политичког аспекта можда је то тачно. Али рекао сам да су наше разлике велике и да смо нашли минимални заједнички именилац који је могао да помири наше политичке разлике, додаје он.

Одговарајући на питање зашто је експертска Влада била неминовна након парламентарних избора, Абазовић је рекао да након 30 година постоје велики осјећаји да ће се и десити реваншизам.

Након 30 година постоје велики осјећаји да ће се и десити реваншизам. Велика неправда која се нагомилала, људи су имали потребу да је искажу. Одлучили смо се за модел да нађемо средње рјешење, да искључимо политичаре из Владе, да дамо могућност да неки нови људи буду присутни у виду министара и људи који ће водити секторе, а наравно да ће се остали представници кадрирати по дубини, казао је он.

Говорећи о посјети Вашингтону, Абазовић каже да је америчка администрација показала веће интересовање за Црну Гору и да је идентификовала у ком грму лежи зец.

Да ли ће до краја бити спремни да нам помогну да некако истјерамо тог зеца, да истјерамо неправду, ја вјерујем да се то вријеме приближава. Причали смо како се то конкретно може реализовати али то не бих износио због дипломатске коректности, додаје Абазовић.

Рекао је да је у потпуности релаксиран јер му није никакав проблем да сјутра сиђе са позиције потпредсједника Владе Црне Горе, оде у опозицију или у политичку пензију.

Ако неко жели на силу на срамоту да остане дио власти, он самим тим сузбија могућност једне правилне дистрибуције правде у друштву, истиче Абазовић.

Потпредсједник Владе мисли да постоји велика пропаганда која је карактеристична не само за Црну Гору, него и за регион.

-Постоји пуно некредибилних медија који преносе разне ствари, друштвене мреже и поларизација чине своје, додаје он.

У Црној Гори се не дешава ништа ванредно, ништа што би дјеловало опасно, али наравно, истиче Абазовић, политички живот има своју динамику и она је изражена.

Коментаришући помињање рата у медијима, Абазовић каже да мисли да смо далеко од тога.

-Имали смо пар ситуација које су сложене, али генерално мислим да Црна Гора остаје пацифистичка земља, мирна и добронамјерна, каже потпредсједник Владе.

 

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...