Насловна Политика ДР АЛЕКСАНДАР СТАМАТОВИЋ: Комунизам захватио земљотрес, Црна Гора дошла до дна идентитета!

ДР АЛЕКСАНДАР СТАМАТОВИЋ: Комунизам захватио земљотрес, Црна Гора дошла до дна идентитета!

Гостујући у емисији Српске РТВ из Подгорице ,,Са Српском у центар” историчар проф. др Александар Стаматовић је, између осталог, рекао да Срби у Црној Гори морају валоризовати своју бројност по питању језика и идентитета а да га ,,Његошеви дани” радују као установљени празник, као и да му смета да о Његошу може свако говорити.

Са радошћу сам доживио Његошев празник, али сматрам да се дошло у ситуацију искривљења тог дана. Имали смо сијасет расправа о Његошу и на тај начин смо дошли у позицију да о Његошу може свако да говори, истиче Стаматовић.

Управо та чињеница је Његоша увалила у каљугу, у један задах каљуге гдје се свако сматра позваним да га коментарише.

-Мислим да ово што сам рекао није цинично. Његош се урушава када свака буквално интелектуална бараба, потпуно стручно недорасла и неисказана, сматра да зна Његоша може бавити Његошем, каже Стаматовић.

Стаматовић додаје да је питање пописа у Црној Гори нажалост недемократско питање, јер вам неко суптилно, на разне начине ограничава национално изјашњавање. Он истиче да се комунистичка доктрина од 1945. године сурвала и да доживљава земљотрес. Хајде да буде 50 % Срба у Црној Гори, да их буде и више од Црногораца. Шта ми, Срби, од тога оперативно имамо?– пита Стаматовић.

-Ако се након пописа тај број политички, правно, законски, институционално не валоризује то би све био пуцањ у празно и неупотребљива прича, каже историчар Стаматовић.

Срби у Црној Гори услед успјеха на изборима и посје пописа, морају много тога учинити након разграђивања српског националног бића и денационализације Срба. Као Срби морамо видјети шта је са нашим језиком и ћирилицом,  напомиње Стаматовић.

,,Ако се 60% становништва на попису изјасни да говори српским језиком- у реду. Али како ће се то промјенити? Српски језик би, у том случају, Уставним одредбама морао бити званични говорни језик “- каже др Александар Стаматовић.

Стаматовић сматра да маузолеј на Ловћену треба да остане трајна опомена да је Црна Гора дошла до дна свог идентитета, свог цивилизацијског кода и бити и закључује да се Његошева капела треба и мора обновити .

 

Најновији чланци

ПРОМАШАЈ ДАНА, АНДРЕЈ НИКОЛАИДИС: У КОМУНИЗМУ СВАКИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ НАРОД ДОСТИГАО АПСОЛУТНИ ИСТОРИЈСКИ ВРХУНАЦ!!!????

Након што је прије више од 30 година пао комунизам и након што су откривени злочини које је та идеологија спроводила над бројним народима...

Добој: „Славне српске војводе“!

Глумци Народног позоришта из Београда Димитрије Илић и Лепомир Ивковић одиграли су у Добоју историјску драму "Славне српске војводе" у оквиру манифестације "Дани Србије...

Богословија: Прослава Светог Александра Невског и Светог Амфилохија Иконијског!

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија, протојереја Благоја Рајковића, ректора Цетињске богословије, и професора Аполона Алексејевича Мишченка,...

СРАМНО, „ЦРВЕНИ ЦАР“ – ТИТО: Протерао српског краља, уништио српског домаћина, а 279 улица у Србији носи име Броза!

За време своје владавине Тито је владао као "црвени цар". Имао је много вила и одмаралишта, само у свом возном парку имао је 85...

ОБРАЗОВНЕ ДПС МАГЛЕ: Лијеве грешке лијевих скретања!

Пише: Иван Милошевић Као прворазредни скандал објављено је да наши ђаци слабо уче и да су на тестовима у односу на вршњаке из региона на...