Насловна Политика ДОШЛА МАЦА НА ВРАТАНЦА, БРИСЕЛ ТРАЖИ: Црна Гора да отвори досијеа УДБЕ...

ДОШЛА МАЦА НА ВРАТАНЦА, БРИСЕЛ ТРАЖИ: Црна Гора да отвори досијеа УДБЕ и истражи ЗЛОЧИНЕ КОМУНИЗМА!

Један од амандмана на нацрт извјештаја Европског парламента (ЕП) о Црној Гори садржи позив да се омогући приступ досијеима бивше југословенске тајне службе (УДБА) и тајне службе Југословенске народне армије (КОС) ради истрага о злочинима из доба комунизма. Тај амандман предала је Жељана Зовко, хрватска посланица у Европском парламенту. Нацрт извјештаја сачинио је извјестилац за Црну Гору Тонино Пицула.

Понавља свој позив да се отворе архиви који се тичу бивших република Југославије и да се омогући приступ досијеима бивше југословенске тајне службе (УДБА) и тајне службе Југословенске народне армије (КОС) како би се темељно истраживали и бавили злочинима из доба комунизма, навела је Зовко у амандману.

Извјештај о Црној Гори требало би пред европским посланицима да се нађе крајем августа или почетком септембра.

Спољнополитички комитет Европског парламента (ЕП) усвојио је на јесен 2021. године извјештај о борби против организованог криминала на Западном Балкану у коме се наводи да државе региона, укључујући и Црну Гору, треба што прије да отворе досијее тајних служби, и првенствено раде на разбијању криминалних организација умјесто да се фокусирају на индивидуалне случајеве.

У том извјештају се наводи да су везе између организованог кириминала и политичких моћника постојале и прије распада бивше Југославије, и позива на снажнију размјену информација између држава региона и бољу сарадњу у спречавању организоване криминалне дјелатности.

Када је УДБА званично 1990. године распуштена, црногорски званичници су обећали да ће њени досијеи бити отворени, али у пракси то се није догодило.

По црногорском закону који регулише архивску грађу, све државне институције су дужне да након 30 година од проглашења досијеа затвореним, исте предају Државном архиву, односно 50 година када је ријеч о материјалу служби безбједности. И то се, међутим, у пракси ријетко дешава.

Извор: ртцг

Најновији чланци

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...