Насловна Политика Додворавање НАТО-у нема граница: Предњаче у осуди Русије, а нико их ништа...

Додворавање НАТО-у нема граница: Предњаче у осуди Русије, а нико их ништа не пита, Мило спашава себе и странку!

Нема краја улагивања великима, каже професор Саво Марковић поводом вести да је Црна Гора, са још осам држава, подржала да се убрза перспектива уласка Украјине у НАТО и да се осуђује Русија због војне операције у Украјини. Марковић сматра да се све ради због, како каже, спасавања једне партије и једног човјека.

То што је девет земаља потписало иницијативу о перспективи Украјине у НАТО, а из САД стиже порука да још није вријеме за то, само показује, истиче Марковић, да кад једном изгубите критеријум у додворавању, губите част и достојанство.

-Свијет има нека своја правила по којима функционише, али ми мали претјерујемо у том свом додворавању. И није тачно да то неко од нас тражи, већ се ми трудимо да удовољимо великима и када им то није ни потребно, каже професор Марковић за Спутњик.

Он у шали примјећује да су потписнице те иницијативе “све саме велесиле”, и да је можда само Пољска од њих озбиљна држава.

Подсјетимо, предсједници Чешке, Црне Горе, Естоније, Литваније, Летоније, Сјеверне Македоније, Пољске, Румуније и Словачке поново су подржали одлуке самита НАТО у Букурешту из 2008. године у вези са евентуалним будућим чланством Украјине. Они су позвали на још већу помоћ Украјини и поновили подршку њеној перспективи у НАТО.

Потписи тих девет држава, или њихових предсједника, не значе никоме ништа, не значе ни великим силама ништа, пола чланица Уједињених нације и не зна да постоје те државице потписнице иницијативе. Коме је битан потпис на иницијативи Сјеверне Македоније или Црне Горе, реторички се пита професор Марковић.

Марковић указује да је Црна Гора мала држава и да треба да гледа своје интересе, евентуално да се прилагођава, колико може свјетским процесима, али да нема потребе да предњачи у додворавањима великим силама или да стаје на страну појединих великих сила, иако се то од ње не тражи.

Све ово се ради, чини ми се, због једне партије и због једног човјека. Вјероватно неко на тај начин откупљује своју безбиједност, а вјероватно и слободу, поручује професор Мраковић.

Аналитичар Александар Ђокић каже за Спутњик да овом иницијативом Мило Ђукановић демонстрира своју позицију заједно са највећим јастребовима из редова НАТО и ЕУ.

Подржавајући државе Источне и Централне Европе, које су некада биле дио совјетске сфере интереса, и сада воде најодлучнију политику усмјерену ка ограничавању Русије, Ђукановић показује да заступа крање евроатлантску позицију. Тиме покушава да за себе осигура подршку Вашингтона и Брисела. Али он и не смије да заступа другачију спољну политику од владе, она трасира стратешку спољнополитичку концепцију Црне Горе, каже Ђокић за Спутњик.

Извор: спутњик

Најновији чланци

МОНАРХИЈА: Краљевски пар отворио Божићни базар!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су данас у Тржном центру „Биг Фешн” у Београду отворили традиционални Божићни базар рукотворина жена избеглица и...

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

СУОЧАВАЊА, ВЛАДИМИР ВУКОВИЋ: Краљица Весна, њене принцезе и „мајбах“ СДТ-а!

Пише: Владимир Вуковић ( "Алоонлине") Црна Гора је суочена сама са собом, коначно. Засмрдио је сав гној који се излио из државног чира који је...

У СПОМЕН НА УЈЕДИЊЕЊЕ СРБА, БЕРАНЕ: Посјета споменику краљу Александру!

У организацији Савеза српских удружења Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине, коју сачињавају Уружење ратних добровољаца до 1918. године, њихових потомака и поштовалаца...