Насловна Политика Додворавање НАТО-у нема граница: Предњаче у осуди Русије, а нико их ништа...

Додворавање НАТО-у нема граница: Предњаче у осуди Русије, а нико их ништа не пита, Мило спашава себе и странку!

Нема краја улагивања великима, каже професор Саво Марковић поводом вести да је Црна Гора, са још осам држава, подржала да се убрза перспектива уласка Украјине у НАТО и да се осуђује Русија због војне операције у Украјини. Марковић сматра да се све ради због, како каже, спасавања једне партије и једног човјека.

То што је девет земаља потписало иницијативу о перспективи Украјине у НАТО, а из САД стиже порука да још није вријеме за то, само показује, истиче Марковић, да кад једном изгубите критеријум у додворавању, губите част и достојанство.

-Свијет има нека своја правила по којима функционише, али ми мали претјерујемо у том свом додворавању. И није тачно да то неко од нас тражи, већ се ми трудимо да удовољимо великима и када им то није ни потребно, каже професор Марковић за Спутњик.

Он у шали примјећује да су потписнице те иницијативе “све саме велесиле”, и да је можда само Пољска од њих озбиљна држава.

Подсјетимо, предсједници Чешке, Црне Горе, Естоније, Литваније, Летоније, Сјеверне Македоније, Пољске, Румуније и Словачке поново су подржали одлуке самита НАТО у Букурешту из 2008. године у вези са евентуалним будућим чланством Украјине. Они су позвали на још већу помоћ Украјини и поновили подршку њеној перспективи у НАТО.

Потписи тих девет држава, или њихових предсједника, не значе никоме ништа, не значе ни великим силама ништа, пола чланица Уједињених нације и не зна да постоје те државице потписнице иницијативе. Коме је битан потпис на иницијативи Сјеверне Македоније или Црне Горе, реторички се пита професор Марковић.

Марковић указује да је Црна Гора мала држава и да треба да гледа своје интересе, евентуално да се прилагођава, колико може свјетским процесима, али да нема потребе да предњачи у додворавањима великим силама или да стаје на страну појединих великих сила, иако се то од ње не тражи.

Све ово се ради, чини ми се, због једне партије и због једног човјека. Вјероватно неко на тај начин откупљује своју безбиједност, а вјероватно и слободу, поручује професор Мраковић.

Аналитичар Александар Ђокић каже за Спутњик да овом иницијативом Мило Ђукановић демонстрира своју позицију заједно са највећим јастребовима из редова НАТО и ЕУ.

Подржавајући државе Источне и Централне Европе, које су некада биле дио совјетске сфере интереса, и сада воде најодлучнију политику усмјерену ка ограничавању Русије, Ђукановић показује да заступа крање евроатлантску позицију. Тиме покушава да за себе осигура подршку Вашингтона и Брисела. Али он и не смије да заступа другачију спољну политику од владе, она трасира стратешку спољнополитичку концепцију Црне Горе, каже Ђокић за Спутњик.

Извор: спутњик

Најновији чланци

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Раја те тужи, кадија те брани: Бивши предсједник младих ДПС-а донио пресуду у корист Ивана Вуковића!

Јавност је данас сазнала да је Управни суд одбио тужбу функционера Покрета Европа сад Василија Чарапића, налазећи да исти нема право за покретање управног...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!

Професионално и одговорно новинарство је јавни интерес и једини циљ Министарства културе и медија (МКМ) је да се дође до законских рјешења којима ће...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...