Насловна Вијести Свијет Дијаспора: У Штутгарту обиљежен Дан Српске!

Дијаспора: У Штутгарту обиљежен Дан Српске!

У Штутгарту у Њемачкој обиљежен је Дан Републике Српске. Представништво Републике Српске у овој земљи, прво је почело са прослављањем 9. јануара ван територије Републике Српске. И са овогодишње манифестације поручено је да Српска подстиче наше људе који живе у иностранству, да одржавају трајну везу са својим завичајем, улажу и бораве у њему кад год им се за то укаже прилика.

Традиционално, 9. јануар, Дан Републике, обиљежи и српска дијаспора у Представништву Српске у Штутгарту. Више стотина људи са ових простора окупи се на овој манифестацији. Тако је било и данас. Међу њима и представници политичког живота Српске који поручују да ово обиљежавање симболизује јединство.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да се окупљањем великог броја Срба који живе у овом дијелу Њемачке симболизује јединство српског народа и оних којима је идеја Српске посебно драга, а што се осјети у сваком контакту са људима који ту живе.

– Зато је потребно долазити овдје и охрабрити наше људе да се тим поводом окупљају и наставе дивну традицију прославе Дана Републике, коју је започело Представништво Српске – рекао је Ђокић.

Он је додао да народу који живи у Њемачкој треба приближавати вриједности на којима почива Република Српска, јачати у њима вјеру да активностима које њима стоје на располагању подржавају Српску.

Овакве манифестације су значајне и да се младим људима преносе вриједности националног идентитета- писмо, вјера, обичаји, култура и историја, али и да се успоставе везе са успјешним пословним људима који су поријеклом из Српске.

Дан Републике Српске обиљежен у Штутгарту - Фото: РТРС

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић изразио је задовољство што у Штутгарту са Србима прославља Дан Републике Српске.

– Прославом Дана Републике славимо рођење Републике Српске и на тај начин никога не вријеђамо, нити нападамо, али нећемо дозволити никакво оспоравање чињенице да је Српска створена 9. јануара 1992. године – додао је Клокић.

Предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић изјавила је да вечерашњој свечаности у Штутгарту, поводом обиљежавања Дана Републике Српске, присуствује и велики број њемачких држављана који су изразили заинтересованост за улагање у Српску.

Голићева је рекла да је њемачке држављане највише занимало како да у Српској почну привредне активности, који су услови и како да добију потребне дозволе за то. Она је навела да се убрзо у Српској очекује отварање великог погона гдје је инвеститор њемачки држављанин, који се упознао о законодавству у Српској.

Голићева је изразила задовољство што свечаности, коју организује Представништво Српске у Штутгарту, присуствује огроман број привредника поријеклом из Српске који привремено живе и послују у Њемачкој „раме уз раме са њемачким привредницима“.

Прије обиљежавања Дана Републике, у Храму Сабора српских светитеља у Штутгарту одржана је Светосавска академија. Организована је у сарадњи са Конзулатом Србије и дјецом која похађају допунску наставу на српском језику.

Обиљежавање Дана Републике у Штутгарту значајно је и да се упознају млади и перспективни људи који су се родили и образовали у Њемачкој, а вуку коријене са наших простора. Како је истакнуто, својим знањем они могу помоћи развој Републике Српске.

извор: ртрс

Најновији чланци

Бели двор: Солун у Београду!

Солун у Београду“, представљање Солуна као туристичке, пословне, гастрономске, културне, образовне и „city break“ дестинације, одржано је у Белом Двору. Организовала га је Туристичка организација Солуна, под...

Србија памти: Обиљежавање годишњице НАТО злочина у Сомбору!

У Србији ће данас бити обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој ће присуствовати председник Србије Александар...

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе...

Мило изврнуо џепове, нада се резервама: Од дијаспоре и мањина очекујем 40.000 гласова!

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће побиједити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује...

Андрија Мандић: Не заборављамо невине жртве НАТО-а у Мурину!

Предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је данас да "не заборављамо да је прије 24...