Насловна Политика ДФ: Да Демократе не прођу као боси по трњу!

ДФ: Да Демократе не прођу као боси по трњу!

Пошто су Демократе јуче реаговале на именовање Милутина Ђукановића, услиједио је одговор Демократског фронта. Подсјетимо, премијер Дритан Абазовић предложио је јуче на сједници да Ђукановић остане члан Одбора директора Електропривреде Црне Горе.

То су Демократе прокоментарисале., наводећу да је веза ДФ-ДПС-СНП-УРА озваничена и да им они честитају.

Саопштење ДФ-а преносимо у цјелости:

Демократски фронт је очекивао хистеричне и шовинистичке ставове ДПС-а, СДП-а, СД-а, БС-а, поводом останка Милутина Ђукановића у борду ЕПЦГ, али смо, најблаже формулисано, затечени и изненађени идентичном реакцијом колега из Демократске Црне Горе. Умјесто да стану у одбрану једног стручног и доказаног професионалца, који је уз то Србин, Демократе су се придружиле Ервину Ибрахимовићу, Рашку Коњевићу и Јевту Ераковићу у најприземнијим идеолошким и националистичким нападима на Милутина Ђукановића.

Тако је јуче промовисан нови наратив, а то је да они који су били за војну неутралност и против угуравања ЦГ у НАТО, не могу бити у извршној власти, нити у управљачким структурама у државном власништву. Ако томе додамо ранију матрицу да „Срби из ДФ-а не могу бити дио владе“, долазимо до апартхејд формуле којој смо дужни да се супротставимо.

Притом, колеге из Демократа никако не желе да примијете да се смјењују и кадрови Демократског фронта. Александар Дожић, други члан из ДФ-а у Управном одбору ЕПЦГ, такође је јуче смијењен, као што су смијењени, на примјер Трипко Драганић, предсједник борда Одржавања жељезничких возних средстава, Слађана Перишић, предсједник борда Луке Бар, Милорад Крговић, члан борда Луке Бар, Вук Вујовић, директор Дома здравља у Бару, Слободан Ђукић, члан борда Монтекарга и други.

Међутим, по Демократама, изгледа да је политички профитабилније спомињати дјелимичне истине како би се замаглила суштина. А суштина је да су досад разријешени многи функционери ДФ-а, да се најављују смјене и у другим државним системима, те да ми ни на који начин не можемо одређивати потезе Владе, а посебно нећемо трговати ни са једном функцијом. Али свакако остајемо при ставу да сви квалитетни кадрови, без обзира којој политичкој партији припадали, а који су се показали као успјешни руководиоци, треба да остану на својим функцијама.

Немамо дилему да би, рецимо, Владимир Чађеновић требало да остане на функцији директора ЦЕДИС-а, исто као што немамо дилему, ако се то догоди, да га Алекса Бечић неће позвати да поднесе оставку. Ако гријешимо у овом ставу, позивамо колеге Демократе да нас демантују и да видимо да ли ће њихови директори и предсједници управних одбора самоиницијативно поднијети оставке. Увјерени смо да неће. Такође смо убијеђени да ће сваки кадар Демократа који буде задржао функцију за вријеме мандата владе Дритана Абазовића наставити да је обавља. 

Оптуживати ДФ за некаква масовна запошљавања је класична замјена теза јер одговорно тврдимо да су Демократе само у поштама Црне Горе процентуално запослили више људи него ми у свим државним структурама. А кад су Здравко Кривокапић и Милојко Спајић на најодговорније позиције у министарствима, Централној банци, Државној ревизорској институцији, Агенцији за спрјечавање корупције и осталим државним агенцијама, постављали и остављали високе функционере ДПС-а, СДП-а, СД-а, тад то није био разлог за реаговање Демократа, јер су заузврат постављали своје људе у безбједносном сектору, Генералштабу и десетинама државних секретаријата.

Треба ли подсјећати јавност да је ДФ у децембру прошле године предлагао Демократама да вратимо посланичке мандате и на тај начин изазовемо пријевремене парламентарне изборе, али тад нас нису удостојили ни одговора. Као што нисмо добили одговор на нашу понуду да Демократе предложе новог премијера, и као што нисмо добили одговор да заједнички организујемо протесте.

Ако би били злуради, могли би питати да ли то има везе са њиховим прошлогодишњим тајним састанцима и разговорима, прво са Миланом Роћеном, а спомиње се и Мило Ђукановић, кад је читав јул протекао у њиховој опструкцији избора Тужилачког савјета. Као што се помињу и састанци са Душком Марковићем, кад су му за потребе странке коју је тад желио да формира чак написани Програм и Статут.

Нажалост, док смо ми тад тражили излаз из кризе, неки су је продуковали с Роћеном, Ђукановићем и Марковићем. Зато још једном добронамјерно позивамо колеге Демократе да не почињу сукоб са ДФ-ом јер грађани очекују нашу сарадњу, а и вријеме је показало да су се из сваког сукоба са нама провели као боси по трњу.

 

Најновији чланци

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

ЈАСНО И КИШНИМ ГЛИСТАМА: Црна Гора колонија!

Пише: Иван Милошевић Уколико некоме није било јасно, ваљда је и њима данас пукло пред очима - Црна Гора је колонија! И то она вулгарног...