Насловна Политика Демократе, Владимир Мартиновић: Мањинска влада изругивање изборне воље, не видим ко би...

Демократе, Владимир Мартиновић: Мањинска влада изругивање изборне воље, не видим ко би то из већине подржао!

Демократска Црна Гора не може и неће подржати ништа што би подразумијевало прекрајање изборне воље грађана изражене 30. августа 2020. године.

Подршка мањинској влади конципираној на начин да ту владу подржава Демократска партија социјалиста (ДПС) била би изругивање са грађанима који су, изјашњавајући се својим гласовима, јасно и недвосмислено артикулисали жељу да се тридесетогодишња власт ДПС-а пошаље у прошлост, казао је у разговору за „Дан“ посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић.

Како је додао, поставља се питање чијим би интересима служио неко ко би имао амбицију да такву владу подржи.

Не само да подржи, него и да у њој фигурира, и то као премијер. Грађанима Црне Горе засигурно не би. Воз у ком се нуди бесплатна карта не води ка Европској унији (ЕУ), већ право у Спуж или у ДПС. То треба да знају сви грађани Црне Горе – истакао је Мартиновић.

Локални избори у Мојковцу, Петњици и на Цетињу биће одржани у недјељу, 5. децембра, а допуне Закона о локалној самоуправи претходно су повучене из скупштинске процедуре због тога што коалиција „Црно на бијело“ није прихватила амандмане Социјалистичке народне партије (СНП).

Скупштина Црне Горе првобитно је у начелу усвојила допуне Закона о локалној самоуправи којима је предвиђено је да се локални избори у 16 црногорских општина и Голубовцима одрже истог дана наредне године.

Мартиновић истиче да је тачно да изборни систем није унапријеђен у мјери којој су се уочи избора надали.

– Прије свега нису испуњена очекивања у вези са обједињавањем локалних избора, а та очекивања, подсјетићу, нису само очекивања Демократа, већ и наших европских партнера. И на том питању се видјело који су субјекти одани ономе што је европски пут Црне Горе, а који имају у виду и неке алтернативе. Ипак, упркос нереализованим, у пуној мјери, унапређењима изборног система, оптимиста сам да ћемо и у општинама у којима се 5. децембра одржавају локални избори наставити низ успјешних изборних резултата и ослобађања свих општина у Црној Гори окова једне несмјењиве власти – истакао је Мартиновић.

Он је подсјетио да је Демократама као оптималан одговор на евидентно постојање политичке кризе, испољене, у првом реду, у односима међу конституентима власти, била прихватљива реконструкција Владе која је у претходном периоду била на столу.

Реконструкција је у једном тренутку имала подршку 38 посланика и премијера Здравка Кривокапића. Када то није успјело, исказали смо спремност да размотримо оно што договоре остала два конституента тројне коалиције, под условом да тај план подразумијева да избори буду тек 2024. године, као што су сви конституенти власти и обећавали грађанима у тренутку њеног избора, као и очување изборне воље грађана. За Демократе ријеч тада дата грађанима и даље важи и увијек ће важити, а да ли је исти случај и са осталим субјектима остаје да се види – казао је Мартиновић.

Још увијек није постигнут договор међу парламентарном већином око избора предсједника Државне изборне комисије (ДИК) и чланова Тужилачког савјета (ТС).

Према Мартиновићевим ријечима, процес договора око избора чланова Тужилачког савјета и предсједника Државне изборне комисије био је оптерећен потребама одређених политичких субјеката да мимо принципа на којима је ова власт успостављена бирају страначки ТС.

Према мом мишљењу, нешто не штима у идеји да Влада буде нестраначка, а Тужилачки савјет страначки. Не може се странчарењем у Тужилачком савјету компензовати одсуство странака, с изузетком једне, у Влади Црне Горе. Погрешно је и везивати овај процес за евентуалну реконструкцију Владе. Тај процес отежава и политичка подршка безбједносно интересантним лицима и ситуација да су бројни припадници Управе полиције који су раније били умијешани у разне малверзације, због политичке подршке, награђени високим позицијама. На крају желим да вас информишем да је, према мојим информацијама, постигнут одређени договор, али је један субјект након тога одустао – рекао је Мартиновић.

Најновији чланци

Широм Црне Горе: Пливање за часним крстом!

За Часним крстом пливало се у Херцег Новом, Беранама и Бијелом Пољу. Први до Часног крста у Беранама допливао је Стефан Пајковић, пишу Беране онлајн. До...

Досљедно комунистички, СНП: Гласаћемо како партија каже!

Посланици Социјалистичке народне партије (СНП) гласаће у парламенту онако како одлуче партијски органи, поручио је лидер те странке Владимир Јоковић, наводећи да у СНП-у...

И то је могуће, Душко Кнежевић открио: О болници у Мељинама разговарао сам са Здравковом кћерком!

Власник болнице у Мељинама Душко Кнежевић вечерас је, током видео укључења у програм РТЦГ, казао је како је о ситуацији у тој установи разговарао...

Црни Здравко, шта је доживио: Дритан поднио захтјев за смјену владе!

Грађански покрет УРА предао је данас Скупштини Црне Горе иницијативу за изгласавање неповјерења Влади Здравка Кривокапића. Из ГПт УРА су саопштили да неће симулирати...

Квазиатеистичка дрека: Треба забранити емисије које промовишу комунизам – примјер доктора богословије Николе Маројевића!

Пише: Иван Милошевић Црном Гором се шири сплин комунизма, разлива се са екрана РТЦГ и "Вијести", захватио је стопостотни дио монтенегринске штампе, освојио срца дукљанских...