Насловна Почетна Данијела не ферма никога: Ја сам предсједник и радим по закону, ДФ...

Данијела не ферма никога: Ја сам предсједник и радим по закону, ДФ нека не пали ватре!

Предсједник Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић поступила је потпуно у складу са Уставом и Пословником, сазивајући сједницу Скупштине на ванредно засиједање за 16. август, саопштено је „Вијестима“ из Кабинета Ђуровић.

Они су то казали одговарајући на питање сматрају ли да је Ђуровић уврштавањем у дневни ред предлога за избор чланова Судског савјета прекршила Устав и Пословник, с обзиром на то да искључиво Одбор за политички систем, правосуђе и управу предлаже посланицима чланове тог тијела.

Према Уставу, ванредно засједање сазива се на захтјев предсједника државе, Владе или најмање трећине посланика, у времену не краћем од 15 дана од дана подношења захтјева, док, према Пословнику, подносилац захтјева за дневни ред ванредне сједнице може предложити само предлоге аката чији је предлагач

Чланом 90 Устава Црне Горе прописано је да се „ванредно засиједање сазива на захтјев предсједника Црне Горе, Владе или намјање трећине укупног броја посланика“. Одредбом члана 128 Пословника Скупштине Црне Горе прописано је да се ванредно засиједање може одржати у времену првог радног дана у јануару до посљедњег радног дана у фебруару и од првог радног дана у августу до последњег радног дана у септембру, да подносилац захтјева за ванредно засиједање одређује дан одржавања и дневни ред сједнице, те да ће предсједник Скупштине сједницу сазвати у вријеме и са дневним редом назначеним у захтјеву за ванредно засиједање. Такође, прописано је да подносилац захтјева не може захтијевати сазивање сједнице у времену краћем од 15 дана од дана подношења захтјева. Из горе наведеног недвосмислено произилази да је предсједница Скупштине поступила потпуно у складу са Уставом и Пословником Скупштине, сазивајући Скупштину на ванредно засиједање за 16. август 2022. године, саопштено је из Кабинета предсједнице.

На питање хоће ли Ђуровић вратити посланицима који су тражили ванредно засиједање захтјев за одржавање сједнице јер, како сматрају неке партије, није адекватан или ће предузети неки други потез, одговорили су да би захтјев био неуредан у сљедећим случајевима.

Ако је захтјев за ванредно засиједање упућен од субјекта који није овлашћен за подношење захтјева (овлашћени су: предсједник Црне Горе, Влада или најмање 27 посланика); Ако је захтјев поднијела група посланика која чини мање од трећине укупног броја посланика; Ако је захтјевом предложено вријеме одржавања сједнице краће од 15 дана од подношења захтјева, или евентуално да је вријеме одржавања предложено у терминима ван прописаних чланом 128 став 1 Пословника Скупштине Црне Горе. Коначно, предсједница Скупштине у сазиву није предлагала дневни ред, већ је доставила посланицима предлог, који је подносилац захтјева одредио у захтјеву за ванредно засиједање. Што се тиче тачке дневног реда коју је предложио подносилац захтјева за ванредно засиједање, а тиче се избора чланова Судског савјета, предсједница Скупштине ни у ком облику није дала предлог било ког имена, нити се на било који начин умијешала у овлашћења других државних органа у спровођењу процедуре прописане Уставом и законом, навели су, додајући да ће посланици приликом предлагања и усвајања дневног реда, у складу са прописаном процедуром и досадашњом парламентарном праксом, о истом одлучивати на сами дан сједнице.

Тврде да је и „стручној и лаичкој јавности из изнесеног јасно да је поступљено искључиво у складу са Уставом Црне Горе и Пословником Скупштине Црне Горе“.

Стога, одбацујемо тенденциозне и злонамјерне тврдње представника Демократског фронта да је предсједница Скупштине на било који начин прекршила Устав, Закон о Судском савјету и судијама и Пословник Скупштине, и позивамо их да престану са политикантством, популизмом и неозбиљним саопштењима, којима само подгријавају ионако узаврелу атмосферу у Црној Гори. Изненађује опструкција избора чланова Судског савјета од политичког субјекта који је декларативно највише промовисао сарадњу и кооперативност и који је у том правцу имао и највише консултација и договора са премијером. Њихова добронамјерност и искрена жеља да буду дио европске и просперитетне Црне Горе биће на тесту 16. августа. Тог дана ће цијелој црногорској јавности бити јасно ко је спреман да гради Црну Гору, а ко да је држи заробљену ретроградним политикама и подјелама, истакли су.

Из Кабинета наводе да Ђуровић „искрено жали што због здравствених разлога није била у могућности да заврши све обавезе током редовног прољећњег засједања и изражава наду да ће на ванредном засједању доћи до избора чланова Судског савјета и да ће се то постићи двотрећинском већином“.

Предсједник Скупштине Црне Горе позива све политичке актере да се окрену раду за добробит грађана и да дају допринос да се коначно ријеше горућа питања, која је одавно требало дефинисати, као и деблокади нашег европског пута. Сада је прави тренутак за то, како бисмо у октобру добили позитиван Извјештај Европске комисије и наставили даље са интеграционим процесом. Наравно, под условом да је то свима циљ. То дугујемо Црној Гори и нашим грађанима, којима смо обећали правду, владавину права, економски развој и бољи животни стандард, поручили су.

Најновији чланци

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...

Јадна Србија, ДП „Пламен“ и Александар Новаковић: Рехабилитација социјализма или нови слајдови Брозове слике четника!

"Друштвени покрет Пламен је социјалистичка иницијатива за стварање радничке партије 21. века. Званично је основана 7. 11. 2021. године и регистрована у АПР-у 6.12....