Насловна Политика Дан Андријевице: Живјећемо боље!

Дан Андријевице: Живјећемо боље!

Свечаном сједницом локалног парламента јуче је у Андријевици обиљежен Дан општине. У поздравном говору предсједник Скупштине општине Младен Ђукић подсјетио је да је 17. јула 1941. године на Црвеним прлима пукла прва устаничка пушка у овом крају, чиме је, како је казао, захваљујући општенародном устанку, Андријевица постала прво ослобођено мјесто у поробљеној Европи.

Овај славни датум нас обавезује да га обиљежавамо на достојанствен и узвишен начин и да, његујући напредне идеје, никада не заборавимо оне који су, борећи се против мрачних идеологија, трасирали пут правде, једнакости и цивилизацијских вриједности – нагласио је Ђукић.

О активностима локалне управе и њеном будућем раду говорио је предсједник општине Жељко Ћулафић, рекавши да је нова руководећа структура у Андријевици, након величанствених литија и побједе на локалним изборима, себи ставила у задатак да, ангажујући што већи број младих људи, ствара амбијент у ком ће сви имати шансе да живе срећније и боље.

Схватили смо да смо кроз подстицајне мјере и реализацију значајних пројеката можемо да зауставимо исељавање локалног становништа, које годинама представља највећи провлем са којим се суочавамо. Тако смо, свјесни сазнања да у нашим школама има све мање ђака, у циљу подизања наталитета, одлучили да свим основцима обезбиједимо бесплатне уџбенике. У том правцу донијели смо одлуку на основу које је установљено да се из општинског буџета за свако новорођено дијете исплаћује новчана надокнада у износу од 200 еура. Поново смо, након дугогодишње паузе, у функцију ставили одлуку о стипендирању најбољих студената. Кроз пригодне поклоне показали смо бригу и о дјеци предшколског узраста, док смо за најбоље основце и средњошколце и најсиромашније ученике обезбиједили одређене награде – нагласио је Ћулафић.

Предсједник општине је казао да је локална управа посебну пажњу усмјерила ка оживљавању привреде.
Имали смо интензивне разговоре са мноштвом домаћих инвеститора, као и оних из Кине, Словачке, Пољске, Турске и дугих земаља. Послије свега, у интензивним смо разговорима са представницима Владе Црне Горе како би се четири локалитета у нашој општини уврстила у програм експлоатације украсног грађевинског камена. Од овог пројекта очекујемо нарочите економске бенефите за нашу општину. Такође, надамо се да ће се куповином бивших погона Соко Штарка од стане компаније „Десетка“ створити могућности за активирање дјелатности које ће иницирати потребу да се у тамошњим објектима упосли значајан број људи са овог подручја – истакао је Жељко Ћулафић.

 

Казао је да су значајна средства уложена у развој културе и спорта, те да је у циљу унапређивања животних услова на сеоском подручју, планирано да се из општинске касе издвоји преко 200.000 еура за модернизацију путне мреже. Поручио је да ће се значајна средства усмјерити и за изградњу водовода и унапређивање свеукупне комуналне инфраструктуре.

По први пут увели смо подстицајне мјере у области пољопривреде. Посебну пажњу посветили смо развоју туризма. У правцу јачања здравствене заштите наших грађана иницирали смо изградњу стамбене зграда за потребе здравствених радника. Послије бројних потешкоћа пустили смо у рад мини хидроелектрану Кркори на градском водоводу, која ће на годишњем нивоу доносити значајна средства нашој Општини – навео је Ћулафић.

На почетку свечане сједнице напоменуто је да су поводом Дана општине, између осталих, телеграме честитки упутили предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, предсједник Скупштине Алекса Бечић и премијер Здравко Кривокапић.

Извор: Дан

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...