Насловна Почетна Далибор Каварић: Трон Светог Петра је на Цетињу и ту се митрополит...

Далибор Каварић: Трон Светог Петра је на Цетињу и ту се митрополит уводи у чин! О провокацијама цркве говоре незналице!

Далибор Каварић, правни заступник Митрополије црногорско приморске, оштро је критиковао, како каже, недопустиве изјаве савјетника предсједника Црне Горе и бившег директора Управе полиције Веселина Вељовића у којима он позива на окупљање на Цетињу на дан устоличења митрополита Јоаникија.

Апсолутно је недопустиво, каже Каварић за „Спутњик“ позивање Вељовића на слободу говора и јавног окупљања, које је изрекао у својој колумни у Побједи и након саслушања у државном тужилаштву, јер се ту ради о томе да то окупљање има за циљ нарушавање јавног реда и мира, уставног поретка, да има за циљ насилне протесте против државних органа или позивање руководилаца да не поштују државне органе којима руководе.

-Недопустив је сваки говор који је усмјерен у том правцу, а који подстрекује насилне протесте, а видјели смо да има група које преко Фејсбука и друштвених мрежа позивају да се по сваку цијену спријечи једна уобичајена црквена канонска радња, која представља свечани чин увођења једног епископа у живот цркве, који је на легалном Сабору изабран за црногорског митрополита, каже Каварић.

Он посебно скреће пажњу на чињеницу да је Вељовић након изласка из Тужилаштва покушао да умањи своју кривицу, наводно истичући да позива на мирне протесте. Јасно је да се не ради ни о мирним, ни ненасилним ни демократским протестима на које Вељовић позива, каже наш саговорник.

Ријеч је о насилним протестима који имају за циљ изазивање панике, нереда, паралисања саобраћаја и сваког живота на подручју пријестонице Цетиње. Ја сам раније упозорио преко друштвених мрежа да постоје насилне групе које су спремне за такав сценарио, каже адвокат.

Каварић истиче да вјерује да ће држава и њени органи, с обзиром да имају оперативне податке и институционалну моћ, омогућити тог дана функционисање правног система, и да ће да се омогућити уставом загарантовано право цркви да обави свечаност.

У јавности се из незнања или из зле намјере полемише да се у конкретном случају ради о провокацији цркве у вези са догађајем увођења митрополита у трон које се организује на Цетињу. Увођење митрополита црногорског приморског може се обавити једино тамо гдје је сједиште епископије, гдје је трон Митрополије као престоне епископске јединице. Трон Светог Петра Цетињског је на Цетињу и ту се митрополит уводи у чин. То није исто што и хиротонисање, мада је Јоаникије и хиротонисан у Цетињском манастиру 1999 година, подсјећа Каварић за Спутњик.

Најављена церемонија устоличења Јоаникија за митрополита црногорско-приморског 5. септембра у Цетињском манастиру изазвала је буру реакција у Црној Гори, званичника који поздрављају одржавање, опозиције која се противи и најаву окупљања од стране удружења, грађана.

Вељовић је у ауторском тексту за Побједу прије пар дана поручио да је „дужност свих грађана Цетиња и осталих грађана Црне Горе да у првим данима септембра буду заједно на Цетињу“.

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић је изјавио тим поводом да Вељовић наставља да својим изјавама распирује нетрпељивост међу грађанима Црне Горе и свако мало је у средишту нечега што закон третира кроз кривично законодавство. Кривокапић је истакао да се под маском слободе говора Вељовић отворено мијеша у рад полиције и њене Уставне надлежности.

Вељовић је након тога саслушан у Вишем државном тужилаштву па пуштен.

Извор: Спутик ( аутор Бобан Нововић)

Најновији чланци

И од Хрвата има горих или поводом једне слике: Зековић крије Мила, остали да клече због Дубровника!

Пише: Иван Милошевић Понекад ти се чини да од Хрвата нико ниже не може да падне, али изгледа да може. Александар Зековић, некадашњи полицијски надзорник,...

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...