Насловна Вијести Култура Да знамо, 140 година од рођења Петра Колендића: Србокатолички покрет у Дубровнику!

Да знамо, 140 година од рођења Петра Колендића: Србокатолички покрет у Дубровнику!

Петар Колендић био је књижевни историчар и почетком 20. века истакнути припадник покрета дубровачких Срба католика. Својим свесним избором нације, он се, попут неколицине других Дубровчана, сврстао у Србе и српство искључиво као национални, дакле политички и историјски концепт одвојен од вере, односно православља. Нажалост, одбијање овог концепта и интеграције таквог избора у савремену српску нацију, историјска је грешка без преседана.

Приказати живот и рад Петра Колендића, уз повод 140. годишњице од његовог рођења и у свим импликацијама које се око те биографије и дела јављају, није лако. За то би нам требала погодна и јасна метафора. У том смислу, слика која би најлакше могла илустровати линију која је одредила овај живот у споју српско-хрватских динамика и књижевности – имала би облик хеликса, завијеног попут навоја на шрафу или спиралних степеница којим се графички приказује људски ДНК. Колендићев животопис и научни рад, али и политичке идеје, највише наликују тој слици.

Петар Колендић био је књижевни историчар, Дубровчанин, а дубровачка књижевност биће његова научна и лична мисија током читавог живота. Рођен септембра 1882, у бурно доба, Колендић је од младости био припадник једне и у Матици до данас по својој важности слабо препознате групе настале у Граду отприлике у исто време – србокатоличког покрета.

Млади бунџија је због ових идеја избачен из дубровачке гимназије, приватно је полагао испите, а након матуре у Бечу је уписао природне науке. Изгледа да је за његово окретање славистици кључни утицај имао Милан Решетар, и сам бечки докторанд, једна од магистралних фигура покрета дубровачких Срба католика, као и студија наше књижевности и језика.

Енциклопедија Лексикографског завода Колендића данас уврштава у хрватске историчаре, како с обзиром на порекло, тако и због тематике рада: поред дубровачке књижевности, поље његовог проучавања биће и остаће и стара хрватска књижевност и књижевна баштина далматинских и босанских фрањеваца. Идејно, Колендић се рано и горљиво укључио у србокатолички покрет заговарајући идеју о Дубровнику као делу српске културе, у шта ће онда у континуитету уврстити и дубровачку књижевност и језик, те типичним радикалним гестом припадника овога данас маргинализованог покрета, „присајединити“ и читаво дубровачко културно наслеђе.

Дубровник у фокусу

Ношен тим склопом идеја и ставова, неодвојивих од дубоке свести о вредности властите културе и њеног наслеђа у специфичним историјским условима и несрећама које су брисале овим простором, Колендићева уверења стајала су и у снажној спрези с позивом филолога којем је на првом месту посвећење тексту, односно оданост науци, откривању и стремљењу ка напретку властитог научног поља, без обзира на идеолошке или националне одабире.

Отуд ће његов рад бити дуг, предан и темељит. Питање ауторства рукописа, рецимо, спада у један од најтежих послова књижевног историчара и филолога, а Колендић је кроз изразито захтеван и исцрпљујући рад по архивима остварио и постигао најважније за практичара струке. Успео је тако атрибуирати ауторе многобројних старих рукописа дубровачке књижевности, у распону од класичних имена попут Менчетића, Бобаљевића, Сквадровића, Ђурђевића – и међу њима, као круном, и најважнијег, Марина Држића – до заборављених, анонимних или мало знаних аутора. Компаратистичким методом и као зналац ренесансне и барокне књижевности тражио је изворе за дубровачка дела и њихове стране узоре и моделе, с нагласком на трајни однос овог јединственог књижевног корпуса наспрам италијанског књижевног модела и утицаја, те моћне европске културе с којом је Дубровник делио обалу истог мора.

Дубровачка књижевност и културна историја у многобројним темама и појавностима остале су Колендићева опсесија и специјалност: бавио се историјом писма и штампања књига у Дубровачкој републици (између којих се издваја изузетно интригантан рад „Ћирилицом штампане књиге за дубровачке католике из 16. века“), као и историјом дубровачке драме и драмског текста, а започео је чак био и једну генеалошку студију о дубровачким грађанима.

Свој истраживачки и научни посао професор Колендић је упорно настављао и док су се око њега мењали системи и режими, падала царства, оснивале државе, беснели светски ратови. Академску каријеру је почео за време Аустро-Угарске монархије, наставио је у првој заједничкој држави Јужних Словена, радећи као гимназијски професор у великој јужнословенској дијагонали од Шибеника и Сиња преко Котора све до Скопља (на предлог Павла Поповића), тамо већ као универзитетски професор.

Након пресељења у Београд између два велика рата, ту ће и остати и дочекати окупацију 1941, под којом је био заточен у злогласном логору на Бањици. Дочекаће ослобођење 1945. и наставити да ради на београдском универзитету у ери нове Југославије, када убрзо постаје и редовни члан САНУ.

Другачији концепт припадништва

У погледу научног метода, Колендић је био позитивиста, што је апсолутно важна чињеница, и то у двоструком смислу. Научни позитивизам филозофски је правац који се, у најкраћем, базира на уверењу у оно што је искључиво научно проверљиво и који стварним сматра само мерљиве и доказиве ствари, бивајући због тога и смер који негира границе природних и друштвених наука.

Јасно је зашто се такав метод уклапао уз Колендићево марљиво и бескрајно стрпљиво скупљање и проучавање што већег броја старих текстова тумачених и систематизованих такозваним начелом емпиријске верификације тврдњи, тестовима и проверама, на платформи две кључне опозиције позитивизма: истинског насупрот лажног (фалсификовања), те, у синтези, научног против ненаучног.

Али, ту долазимо до неочекиваног места и момента где је Колендићев позитивизам значајан, управо фасцинантан у једном другом погледу. Циркуларном логиком, тај је филозофски и научни избор кључан и за сам разлог писања портрета овога научника. Као позитивист, Колендић руши несвесне, аутоматске представе и клишеје о томе шта је дефиниција националне припадности, конкретно припадности српском корпусу. То можемо одмах увидети директним и непосредним експериментом и примером. Ако бисмо упитали читаоца да у тренутку одговори да ли у припадност том корпусу аутоматски иде и она верска, конфесионална, конкретно припадност православљу, одговор је наравно – да.

Дубровачки Срби католици, као историјска чињеница, као (угашен) глас из прошлости, мењају и ту поставку, по себи самима и своме опредељењу. Но овде, кроз Колендићев случај као егземпларан, настаје и једно велико „али“. Он и ову задатост руши и доноси нешто потпуно ново, досад слабо или никако промишљен момент у нашем националном и историјском комплексу.

Србин католик

Наиме, споменути позитивизам чији је систем идеја и теорију заступао Колендић, у свом филозофском систему нема метафизичке компоненте, што ће рећи ни религиозне ни теолошке. Дакле, Колендић је и Србин-католик само условно, декларативно, јер припада том покрету. Својим свесним избором нације, пак, лишеног и конфесионалног припадништва у којем се родио, али – а овде долази најважнији обрт – и неусвајања православља као елемента „иманентног“ српској нацији, он се, попут свега неколицине других, сврстава у Србе и у српство искључиво као национални, дакле политички и историјски концепт, одвојен од вере.

То је тада заправо потпуно револуционаран концепт: бити део нације, бирати нацију, али не и њену већинску конфесију. Нажалост, одбијање овог концепта и интеграције таквог избора у савремену српску нацију, што је процес који је водила и изборила сама Српска православна црква, историјска је грешка без преседана. Кад је у Краљевини СХС српска нација напокон изједначена с православном религијом – али само у односу на католицизам, не и на ислам, наравно – то је имало импликације и последице које су и данас једва замисливе. Могућности, односно неискориштен потенцијал развитка те идеје, остају слепа мрља формирања модерне српске нације.

Отуд је каснији политички и идеолошки окрет ка левици код Колендића сасвим логичан, управо дијалектички. Али његов национални избор остао је и тада исти као и на почетку, кад су га у младости бацали из гимназије ради растурања власторучно прављеног просрпског листа, све до краја његовога дугог живота кад је као емеритус београдског универзитета примао награде и пратио одрастање, развој и рад свога наследника, сина, Антона Колендића, такође историчара, али и политичара и дипломате чији живот и каријера тек заслужују пажњу.

Академик и историчар Петар Колендић метафора је једног испуњеног живота, академске и научне каријере, и у исто време једне неостварене идеје, новоизраслог дрвета које није успело да се разграна. Због обе ове линије, научне и идентитетске, које су означиле његов изузетан животни пут и научни рад, Петру Колендићу треба да дамо заслужено место у великој и бројној, али неједнако представљеној галерији ликова наше савремене културне историје. Сада, равно стотину и четрдесет година од његовог рођења, можда је прави тренутак да започнемо.

Извор: РТС

Најновији чланци

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ: Јача углед Србије у муслиманском свијету!

У муслиманском свету Србија има и велики углед и државе које је подржавају. Успева да развија све боље односе са неким државама које су...

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА ДРИТАНОВУ ВЛАДУ: Кријете свјетске криминалце, а Куртију испоручујете Србе, неће моћи!

Након злочиначког убиства тројице Срба у Бањској немам дилему да је званична Подгорица стала на страну куртизоване „државе Косово“, настале на геноциду и прогону...

ПОВОДОМ ПОБУНЕ БОШЊАКА ЗБОГ ПОПИСА – ИСТРАЖУЈЕМО: МУСЛИМАНИ И АЛБАНЦИ ИЗ ПЛАВА И ГУСИЊА УБИЛИ 1600 СРБА, ОД ИЗВИЊЕЊА НИ ТРАГА!

Пише: Иван Милошевић Овај текст настао је из људског револта због позива Бошњака, како домаћих, тако и оних из свијета, да се попис одложи, јер,...

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Ко има кључ мира да га употреби на Космету!

Патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у храму Светог Саве на Врачару и у беседи поручио да је данас више него...

ЗБЦГ: Против пописа су они који желе да сакрију своју имовину, ДПС користио ранију статистику за крађу избора!

Из Коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) су казали да одлагања пописа неће бити и поручили да ће он открити да Црна Гора има...