Насловна Почетна Чудо божје: Прогоне новинарку јер је рекла да се понекад и жене...

Чудо божје: Прогоне новинарку јер је рекла да се понекад и жене не понашају како ваља!

Новинарка Јавног сервиса Јована Божарић-Станишић је у Јутарњем програму РТЦГ током разговора на тему насиља над женама казала да жене некада саме изазову мушкарца „да се понаша како не треба“.

Она је то саопштила током разговора са координаторком СОС телефона Биљаном Зековић.

Не мора да увијек буде тако како сте навели примјер. Хоћу рећи, постоји и друга страна. Ја се водим оним да жена, када је тренутак да нешто избјегне или не каже да не би испровоцирала супротну страну, да треба да прекине. Има жена које не прекидају, заиста их има, рекла је Божарић-Станишић.

Видео снимак изјаве Божарић-Станишић проширио се друштвеним мрежама, а генерални директор Радио Телевизије Црне Горе Борис Раонић поручио је да се прилог пошаље Омбудсману РТЦГ, „како би могли да покренемо процедуру“.

Бивша чланица Савјета РТЦГ-а и активисткиња за људска права Бојана Јокић поручила је да стандарди и принципи захтијевају избалансираност, а да се у прилогу може видјети покушај оправдавања насиља.

Програмски стандарди и принципи, статут, те и сам Закон о јавном емитеру забрањују сваку врсту недоличног понашања према било којој рањивој категорији, захтијевају избаланираност и уравнотеженост, што овдје не можемо видјети – јер једино што ја видим јесте да водитељка покушава оправдати насиље уобичајеном мизогином реториком која наводи на то да су жене криве због насиља које трпе, зато што га оне изазивају, написала је Јокић.

Сматра да су овакав вид стигматизације жена које су жртве насиља и оваква реторика „охрабрујући позив за све насилнике који у својим изопаченим умовима баштине да третирају жену као предмет који је само ту им служи сврси (било да је репродукција или други видови “женских” послова у питању), без права на поговор“.

Захтијевам од Савјета и руководства РТЦГ-а да у складу са прописаним процедурама покрене досциплински поступак против одговорне и јасно стане у заштиту жена и тиме нам покаже да имамо савезнике у Јавном сервису Црне Горе, казала је Јокић.

Милица Шпајак, чланица Савјета РТЦГ-а је казала да је упутила приговор Обмудсманки Јавног сервиса и захтјевала покретање дисциплинског поступка.

Као чланица Савјета РТЦГ, упутила сам приговор Омбудсманки РТЦГ-а и захтијевала покретање дисциплинског поступка против водитељке Божарић-Станишић. Скандалозни лични ставови не могу бити дио програма Јавног сервиса, а за насиље нема оправдања, написала је Шпајак на свом Фејсбук профилу.

Извор: вијести

Најновији чланци

Тајип Ердоган: Турска ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО!

Турска је поручила савезницима да ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО-у, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у видео снимку објављеном...

Срцепарајуће, Алекса Бечић: Дритану сам отворио врата своје куће, а он ми је забио нож у леђа!

Црна Гора је добила владу с никад мање легитимитета и легалитета, али са никад више функција и фотеља, казао је лдиер Демократа Алекса Бечић...

Милорад Додик: Експанзија муслиманског национализма!

ЕКСПАНЗИЈА муслиманског национализма у БиХ је веома видљива, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у Дневнику Нове ТВ. – Она је продукт...
video

Може ли Мило ниже: Све за албанство, Српству шипак!

Пише: Иван Милошевић Трудиш се да будеш равнодушан на Милове форе и фазоне, али то што он може да извали и уради мало ко може....

Патријарх Порфирије: Наш циљ је да испунимо Реч Христову – да једно будемо!

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе Господ, браћо и сестре, и Васкрсењем својим нама дарова пуноћу радости, лепоте и сваког добра; штавише, дарова нам живот, живот...