Насловна Вијести Хроника Чудно, Тужилаштво одлучило: Без обдукција за умрлу након вакцинације!

Чудно, Тужилаштво одлучило: Без обдукција за умрлу након вакцинације!

Више државно тужилаштво је у случају смрти осамдесетгодишње пацијенткиње која је преминула након примања вакцине Астра Зенека одлучило да нема потребе за обдукцијом, јер су, како су“ Побједи“ казали, истрагом утврдили “да нема основа за предузимање кривичног гоњења против било којег лица за било које кривично дјело за које се гони по службеној дужности.”

Институт за јавно здравље је почетком прошлог мјесеца затражио од Вишег државног тужиоца да одобри ексхумацију и обдукцију како би се утврдио тачан узрок смрти и сачувало јавно здравље. Пацијенткиња је преминула 4.априла, а из Министарства здравља су истог дана саопштили да се вакцинација не прекида док се не утврди повезаност. Наведено је да је преминула имала бројне здравствене ризике и придружене болести који су могли резултирати наглом и изненадном смрћу.

Према незваничном извору Побједе, добро упућеном у ову проблематику, у овом случају било је неопходно обавити обдукцију, али је како тврди, направљен пропуст јер се укључила полиција и тужилаштво, иако се ради о искључиво медицинском питању.

С обзиром да је било евидентно да се не ради о насилној смрти односно да је пацијенткињу неко убио или да је умрла извршењем неког кривичног дјела полицију није требало звати. Међутим, полицију је ипак неко позвао, а како није било елемената кривичног дјела, они су рекли да се тијело пусти, након чега га је фамилија преузела и сахранила, каже извор Побједе.

Касније се, према његовим ријечима укључило Министарство здравља које је жељело да се уради обдукција.

То је било исправан потез и за саму кампању како би имали чврсте доказе да смрт није или јесте у вези са вакцином. Међутим, када је тијело већ сахрањено тада дозволу за ексхумацију може дати једино суд и то ако постоји сумња за кривично дјело. Обзиром да га није било онда ексхумација није ни дозвољена, а самим тим ни обдукција јер нема леша, казао је Побједин извор.

Према његовим ријечима, требало је урадити патоанатомску (клиничку) обдукцију, која се ради из медицинских разлога када се не зна узрок смрти како би се ријешиле неке медицинске чињенице, а не кривична дјела.То се тачно прецизира Законом о здравственој заштити.

Када је породица јавила да је пацијентикња умрла, доктор медицине је дошао на лице мјеста како би констатовао смрт. Након информације да је пацијенткиња дан раније примила вакцину Астра Зенека, љекарка је предложила обдукцију. Она је о свему томе обавијестила, надлежне, односно Дом здравља, Хитну помоћ као и епидемиолошку службу у граду одакле је пацијенткиња, казао је Побједин извор.

Проблем је настао након што је у ред потеза укључена полиција.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је на прошлој конференцији када су представљене епидемиолошке мјере на питање новинара у којој фази је случај пацијенткиње која је преминула након вакцинације казала да је прикупљена сва документација те да је је цијели случај у процедури.

Најновији чланци

Епископ Јоаникије у Острогу: Космет је наше духовно огњиште!

-Страдално, али славно и благословено Косово и Метохија, је наше духовно огњиште, и са њима држимо, као што смо увијек држали јединство са са...

Обиљежен Дан ВРС, Додик: Војска Српске свијетли образ Срба!

Служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у касарни "Козара" у Бањалуци обиљежен је 12. мај - Дан ВРС...

Након вишемјесечних (д)оговарања: Усвојени тужилачки закони, Катнић и Станковић да мало одморе!

Скупштина Црне Горе усвојила је измјене и допуне Закона о државном тужилаштву. За измјене тог закона гласало је 41 посланик власти. У вријеме гласања...

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...