Насловна Магазин Црногорска посла: И тротинети под контролом Ђукановића!

Црногорска посла: И тротинети под контролом Ђукановића!

Јавна је тајна годинама да озбиљни страни инвеститори, који хоће да послују са локалним и државним властима у Црној Гори, обично свој посао започињу преко адвокатске канцеларије Ане Ђукановић, сестре предсједника државе Мила Ђукановића.

То се, према подацима портала ПРЕСС, дешава и након промјене власти у Црној Гори 30. августа 2020. године.

Главни град Подгорица, на чијем челу је градоначелник Иван Вуковић, 8. јуна ове године објавио је саопштење под називом: “ПГ Схаринг: Електрични тротинети биће доступни за изнајмљивање на 20 локација у граду”.

Систем дијељења електричних тротинета и бицикала ( е-сцоотерс/ бике схаринг) доступних за краткорочно изнајмљивање је од данас на располагању становницима Подгорице. Схаринг Систем представља алтернативно рјешење за мобилност, те омогућава брзо и практично кретање у урбаним срединама. Урбана мобилност један је од приоритета Главног града Подгорица и предуслов за нискокарбонску средину. Пилот пројектом “#ПГсхаринг” Туристичке организације Подгорица, у сарадњи са канцеларијама Градског менаџера и Главног градског архитекте и Секретаријатом за саобраћај Главног града превиђено је 20 стајалишта…, писало је између осталог у саопштењу Главног града.

Представници локалне управе објавили су тада и “кућни ред за кориснике и пружаоце услуга, Графички елаборат као и Рјешење о локацијама”.

Оно што, међутим, нису поменули је чији су то електрични тротинети који су постављени, као и на који начин се дошло до идеје за тај бизнис.

Неколико дана касније, тачније 13. јуна 2022. године Борис Брновић из Секретаријата за саобраћај Главног града казао је за ТВ Вијести да се ради о пилот пројекту, који је реализован на основу интересовања једне стране компаније.

Додао је да су реаговали тако што су поставили 20 паркинга за тротинете.

Која је то страна фирма ни тада није саопштено, такође није саопштено ни да ли Главни град наплаћује паркинг простор од приватног инвеститора и да ли је расписан јавни позив за тај посао.

Наиме, током истраживања о овој теми открили смо да је у Централном регистру привредних субјеката (ЦРПС) 17. маја 2022. године основана компанија “ХОП Монтенегро” доо, која заправо стоји иза посла са електричним тротинетима.

Као оснивач те фирме уписана је тада инострана компанија из Турске – “ХОП Текнолоји Аноним Сиркети”.

Евидентирано је да је извршни директор Јигит Кипман (Yигит Кипман), а овлашћени заступник Гокалп Устун (Гокалп Устун). Међутим, у дијелу гдје је уписан број телефона новоосноване компаније може се видјети мобилни Миље Ђурановић, адвокатице у адвокатској канцеларији Ане Ђукановић. Ради се о адвокатској канцеларији, преко које су инвеститори из Турске прикупили тражену документацију и основали компанију у Подгорици.

Интересантно је да је фирма основана само 22 дана прије него је Главни град саопштио да је отпочео “Пилот пројекат са електричним тротинетима”.

У дијелу саопштења Главног града под називом “КУЋНИ РЕД #СХАРИНГ за кориснике услуга” између осталог пише: “Корисници услуга су дужни да за вријеме вожње носе адекватну заштитну опрему, корисници услуга не смију бити лица млађа од 18 година”.

У заштитну опрему се подразумијевају заштитне кациге за главу, којих међутим нема на постављеним паркинг просторима у Подгорици, гдје се изнајмљују електрични тротинети.

Како би се изнајмио тротинет потребно је скинути апликацију скенирањем QР кода, а затим се регистровати и сачекати верификацију.

Вожња се плаћа картицом. Откључавање тротинета кошта 45 центи, а сваки минут осам центи.

Интересантно је да иако је у “Кућном реду” забрањено да тротинет користе лица млађа од 18 година, управо су се у претходним данима могли видјети и малољетници који користе изнајмљене електричне тротинете.

У томе их не онемогућава ни апликација, коју могу да исталирају у својим телефонима. Малољетници могу да упишу нетачне податке, уз наравно коришћење података са кредитних картица својих родитеља.

У подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС) може се видјети да су власници “ХОП Монтенегро” доо уплатили 10.000 еура, приликом оснивања те компаније. Дана 5. јула 2022. године евидентирана је промјена у ЦРПС, и уписан оснивачки капитал од укупно 110.000 еура.

За само седам дана рада на пројекту регистровано је 300 корисника електричних тротинета у Подгорици који се могу изнајмити на 20 локација. Црногорски закон не препознаје електрични тротинет у саобраћају, што би морало под хитно да се промијени.

 

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...