Насловна Почетна Цркве не лете, обичан 3. август: Потписан уговор са СПЦ, а планета...

Цркве не лете, обичан 3. август: Потписан уговор са СПЦ, а планета се и даље врти и Сунце пржи!

Пише: Иван Милошевић

Након јутрошњег потписивања уговора са СПЦ очекивао сам штрајк глађу Михаила Бурића, Мика Живковића, Новака Аџића, Балше Кнежевића, Дарка Шуковића… Претходних дана они су преко ДПС медија запомагали да је ЦГ на прагу велеиздаје, да је потписивање уговора са СПЦ невиђенаиздаја у домаћој историји и да онога који стави параф на тај документ има да погоди гром из ведрог неба. Бурић је јутрос под слоганом “ спремт се, спремте“ позивао на уличну побуну и организацију урбане гериле. Сада је скоро 17 сати и нигдје никога или барем ништа од тога није објављено!

Брука, а толико су зноја потрошили пишући да Црне Горе након потписивања уговора више бити неће, да ће се неким чудом усред дана десити помрачење Сунца, да ће Мјесец склизнути са путање и да ће се онако збуњен и сјебан стрмекнути ка Земљи и да ће у том тренутку интервенисати НАСА и НАТО и неутралисати вељесрпске пријетње из Подгорице, односно потписивање уговора са српском црквом. Видим Сунце и даље пржи, ваздух се у Подгорици не може удисати, пси и мачке су се негдје сакрили по подрумима и дубоким хладовинама. Сасвим обичан врели љетњи дан. А потписан уговор са црквом!

Нешто ми криво што нема комита и Монтенегрина, што не читам њихове прве утиске и опаске са врелих подгоричких улица. А можда само чекају да Сунце мало мање пржи, па да изађу из разних страна и посаде се испред кабинета свога вође, Мила, и затраже да нешто уради, прогласи мобилизацију, герилизацију и гетоизацију ове несрећне државе! Очекивао сам данас, већ око подне, да ће барем Цетиње да прогласи аутономију, да ће да се саоише, уведе пасоше и граничне контроле и затвори своје капије за извањце, посебно мрске Србе! 

Истина, оплео је Балша Кнежевић преко портала „Актуелно“ пригодан текст, али текст не ваља ни помињати. Псовке, увреде, пријетње, блаћење митрополита, патријарха и премијера и сличне флоскуле. Није ни за читање, а камоли коментарисање. 

Деси се, дакле, тај потпис, а Црна Гора је још увијек на својем мјесту. Цркве су остале гдје јесу, нијесу се по наредби патријарха Порфирија укрцале на авион за Београд или на хеликоптер Муп-а Србије са којим је, кажу, патријарх дошао јутрос у Подгорицу. И читам да највише замјерају митрополиту и патријарху што на важне догађаје долазе хеликоптером! Вољели би да их виде на улици, па онако безбожни и ултраатеистички какви су улични ешалони ДПС-а, па да им почупају браде, узму им крстове и панагије, да их онако братски линчују, па да се онда поносе са тим што су урадили. И треба митрополит и патријарх да лете и прелећу те таласе мржње, псовки и позива на освету и да се спуштају само у оазама гдје има љубави и разумијевања. Зашто да се понижавају пред љуима који их називају издајницима и ко зна каквим скарадним називима. Јесу Божји људи, али нијесу луди да се сами намјештају да их комите и остало друштво пљују по улицама и развлаће по ћошковима!

И коначно-Дритан! Нијесам вјеровао да ће да потпише уговор са СПЦ, а он га је потписао. Личио ми је претходних мјесеци на спавача ДПС-а и да само чека сигнал из предсједничког кабинета, па да убаци неку барикаду и никада не потпише најављени уговор. Изгледа да ме је демантовао и Дритан је први премијер након ДПС-овских марионета на том мјесту, који је главном мајстору иза сцене рекао јавно да неће да га слуша! Срби ће Дритана само због тога добро запамтити, јер су очекивали да ће то прије годину и више дана да каже Здравко, прије избора велики Србин, а послије избора 200 одсто Црногорац! Међутим, изневјерио нас је Здравко, али није Дритан! Изгледа да Дритан има много више храбрости него што смо очекивали и потписивањем уговора са патријархом показао је да се на њега може рачунати када се једном буде дијелила Црна Гора од бившег режима који је створио Вођа из предсједничког кабинета! 

Иако је потписивање уговора са СПЦ тотално небитан политички догађај, код нас је захваљујући нарикачима из ДПС-а, са ЦДМ-а, Порталааналитика, Актуелног, Луче и осталих Милових таласа, проглашен судбоносним догађајем вијека! Набројани су се клели да ће у Црној Гори бити успостављено ново рачунање времена, односно да ће дан потписа бити означен као дан између старе и нове црногорске ере!

Хвала Богу, 3. август је на издисају. Гледам у небо да случајно не прелијећу цркве и манастири преко подгоричке оморине на путу за Мали мокри луг, Сенту или Бечкерек! Нема их, само Сунце мало мање жеже и негдје изнад Дољана помаља нос спарна ноћ! 

Не могу да вјерујем да се ништа планетарно не дешава поводом данашњег дана, да нема НАТО саопштења и паљења авиона у Авијану и Бондстилу, а ни НАСА и остале свемирске организације, не саопштавају поремећаје у путањама небеских тела и да су Сунце и Мјесец још увијек гдје су били! А аутори мегапобуне спартанског типа из четири нахије и седморо брда, затечени хладе усијане главе и смишљају нове планове. Један је већ смислио њихов Вођа, предложио је иницијативу за смјену Дритана и позвао све остале да се придруже!

Премало за судњи дан монтенегринске независности и вјечности. Очекивао сам да се барем мало Дурмитор или Ловћен накриве данас након потписивања уговора, али ни тога није било. Сасвим један обичан врели 3. август! Нека нам је са срећом и свима добро здравље! 

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...