Насловна Политика Цетиње као комунистичко Ужице: Држава у држави, машу петокракама и пријете да...

Цетиње као комунистичко Ужице: Држава у држави, машу петокракама и пријете да од устоличења митрополита Јоаникија нема ништа!

Мјесец уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу, у јавности су подигнуте тензије. Група грађана са Цетиња најављује протесте, а на друштвеним мрежама појединци и инциденте испред цетињског манастира. Тврде да ће урадити све што могу да до устоличења не дође.

Одговарајући на питање да ли ће реаговати поводом најављених могућих инцидената, специјални државни тужилац Миливоје Катнић у изјави за „Дан“ наводи да прате цијелу ситуацију.

Уколико су протести мирни, грађански, пријављени, ми тада не реагујемо. Уколико би се десило било какво кривично дјело, које је у надлежности Специјалног државног тужилаштва, ми бисмо реаговали. Пратимо све и понављам, реаговаћемо уколико буде било кривичног дјела, које је из наше надлежности, као што је било увијек до сада, а и од сада – рекао је Катнић.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић потврдио је прије два дана да ће устоличење митрополита Јоаникија бити организовано на Цетињу 4. септембра и „да тај догађај не могу спријечити појединци којима читав живот нешто смета“.

Бројни политичари, али и многи други, реаговали су на ову најаву. На друштвеним мрежама пишу да на Цетиње тог дана попови, али ни премијер неће моћи да уђу, јер им Цетињани то неће дозволити. Такође, тврде да на Цетињу нема устоличења.

Група грађана Цетиња огласила се, називајући наводе премијера скандалозним пријетњама.

– Поводом скандалозних пријетњи премијера Кривокапића да ће патријарх Цркве Србије Порфирије у Цетињскоме манастиру као вјековноме сједишту црногорских владика устоличити намјесника туђе цркве Јоаникија, као експонента окупаторске идеологије, поручујемо да ће Цетињани и други Црногорци којима је стало до достојанства своје домовине и своје слободарске прошлости одлучно спријечити тај издајнички и окупаторски чин – истичу у саопштењу. Додају и да се Цетиње и Цетињски манастир неће скрнавити, те да ће их они увјерити у то.

Патриотско комитски савез (ПКС) саопштио је да ће сви њихови чланови и симпатизери 4. септембра бити испред Цетињског манастира, у знак протеста.

Најновији чланци

И од Хрвата има горих или поводом једне слике: Зековић крије Мила, остали да клече због Дубровника!

Пише: Иван Милошевић Понекад ти се чини да од Хрвата нико ниже не може да падне, али изгледа да може. Александар Зековић, некадашњи полицијски надзорник,...

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...