Насловна Почетна Бурно политичко прољеће: Демократе кључ за смјену Владимира Лепосавића!

Бурно политичко прољеће: Демократе кључ за смјену Владимира Лепосавића!

Пише: Драгана Биберовић (РТС)

У црногорски парламент стигао је предлог за смену министра правде Владимира Лепосавића због става о злочинима у Сребреници. Због такве одлуке премијера Кривокапића, грађани Црне Горе у понедељак су протестовали у више градова. Председник црногорске владе обратио се писмом подсећајући на борбу за светиње и наводи да је пре доношења одлуке у обзир узео више фактора.

Министар правде, мањинских и људских права Црне Горе Владимир Лепосавић рекао је да не зна јесу ли ратни злочинци у Сребреници 1995. године имали геонцидну намеру одговарајући на премијера питање Здравка Кривокапића.

Ја могу само да вјерујем судијама из Хага. Хашки трибунал за бившу Југославију осим што је основан резолуцијом, а не међународним уговором, готово је у потпуности изгубио свој легитимитет када је утврђено да су докази извјестиоца Савета Европе о вађењу и трговини органима цивилних жртава на Космету уништени. Сигуран сам да ниједан припадник српског народа не негира да је у Сребреници учињен стравичан злочин, за чије жртве треба стални помен, као што и његове починиоце треба казнити, додао је Лепосавић.

Због те изјаве казну би могао да плати црногорски министар правде. Након што је одбио да поднесе оставку на захтев премијера, Здравко Кривокапић доставио је парламенту предлог за његово разрешење. У образложењу наводи да јавно деловање министра Лепосавића одступа од званичних ставова Владе и споразума лидера три победничке коалиције.

Не улазећи у лично мишљење које Владимир Лепосавић има о ратним догађајима у бившој Југославији, сматрам да постоји објективна одговорност за овакво његово чињење и да је био дужан да као министар задужен за област правде и мањинских права, искаже посебан сензибилитет у односу на правоснажне судске одлуке и осећања мањинских народа у Црној Гори, истакао је Кривокапић.

На потезу је председник парламента, који нема законски рок за сазивање седнице на којој ће се распављати о смени. Неизвесна је и већина од 41 посланика неопходна да Лепосавић остане без места у Влади. Да ће подржати његов одлазак најавили су из СДП-а, СДА, Бошњачке и Либералне партије. Албанска листа не спори разлоге смене. Парламентарна рачуница показује да она зависи од гласова опозиционог ДПС-а и владајуће Уједињене реформске акције Дритана Абазовића.

Историчар Богдан Живковић каже да овом тренутку делује да смена министра Лепосавића није извесна и ту су наравно пресудни гласови демократа Алексе Бечића.

Они су имали један необичан став где су, с једне стране, осудили ту изјаву, а с друге рекли да не желе да прибегну смени министра уз гласове Демократске партије социјалиста, додаје Живковић.

Ослањање на гласове ДПС-а, Кривокапића би могло да кошта функције, верују познаваоци прилика. Нарушени односи са Демократским фронтом отварају највећу кризу Владе свега четири месеца од њеног формирања. Према његовим речима, оно што се сада види јесте да се гласови враћају на рачун Демократског фронта.

Да ли ће тако бити и касније зависи од будућих догађаја и будућих активности Кривокапића. Видећемо како ће се мењати изборна подршка у Црној Гори, наводи Живковић.

Подршку Београда и даље може да очекује српски народ у Црној Гори, поручује председник Александар Вучић.

Сви треба да знају да смо ми већ прилично научили да се из Црне Горе одлази на прославе ‘Олује’ и да сваки пут морају да пажљиво слушају оно што говоре представници НАТО-а, САД и Брисела, а да мало ређе чују или не морају оно што каже Београд, додаје Вучић

„И то је њихово право, а наша је обавеза да показујемо поштовање према туђим жртвама као према својим“, нагласио је Вучић.

О жртвама Сребренице, Скупштина Црне Горе изјаснила се још 2009. прихватањем резолуције Европског парламента, којом се осуђује „злочин геноцида у Сребреници као и остали злочини на простору бивше Југославије“.

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...