Насловна Почетна Будва на пјени од пара: Бато против домаћих "хијена"!

Будва на пјени од пара: Бато против домаћих „хијена“!

Шта се дешава у Будви? У граду гдје су се челници ДФ-а и Демократа заједно супроставили суровој физичкој сили ДПС-а уочи задњих избора, данас између та два политичка табора бијесни прави рат. ДФ тражи да Крсто Радовић из Демократа поднесе оставку, Демократе мимо ДФ-а праве нове коалиције, итд… Нико није очекивао да ће у граду гдје су ДФ и Демократе били убједљиви у побједи над ДПС-ом доћи до сцена какве данас гледамо!

И као што је већина ствари у животу мотивисано охолошћу и приземном грабљивошћу  изгледа да су и будванске политичке (не)прилике изазване због пара. И то због вишка новца у општинском буџету! Да није било успјешне туристичке сезоне, можда у Будви и не би било политичких обачуна или не барем не у овом обиму који пријети да угрози локалну власт у овом граду. 

У општинском буџету тренутно има око 11 милиона евра вишка новца! Ребаланс буџета је неопходан како би се тај новац усмјерио на локалне пројекте, попут заобилазнице, новог тунела и сличних подухвата који би олакшали живот грађана, а посебно туриста током љета. Међутим, у Будви је до сада био обичај да се вишак пара умјесто за грађане дијели на странке и њихове вође! Таквој пракси оштро се супроставио предсједник општине, Бато Царевић, који захтјева да се умјесто странкама и локалним вођама, вишак новца усмјери према градским пројектима. То је изазвало праву буру негодовања дијела локалне власти, посебно Демократа, који Царевићу то не могу да опросте, па против њега воде прави мали, па и велики, политички рат. А није ни чудо да је он таквоиг обима, јер се ради о 11 милиона евра вишка новца у буџету!

Царевић је због става да новац не треба расипати на странке на мети бројних будванских „хијена“ који захтијевају свој дио колача од 11 милиона. И сви сукоби мотивисани су због новца, иако се Демократе труде да све то представе као самовољу предсједника општине и његових сарадника, а при томе употребљавају и окоштале фразе о антифашизму, али и незаконитом пословању фирми Бата Царевића! 

Када је о овом другом ријеч, фирме Бата Царевића посљедњих година биљеже значајан профит.Упркос бројним опужбама дијела локалне јавности, али и неколико моћних НВО из Подгорице, да Царевић крши законе и против прописа остварује зараду, ништа од тога није доказано. Није тајна да су пословања Царевићевих предузећа задњих година остварила добит од више десетина милиона евра, што у Будви изазива велику завист Демократа. Демократе у Будви су потпуно наслиједили претходну праксу ДПС-а да се општински новац дијели на равне политичке части, па због тога представљају велику сметњу у нормалном функционисању локалне управе!

Многима у Будви није право ни што Царевић пуно новца одваја за хуманитарне сврхе. Већ годинама предсједник општине своју мјесечну зараду одваја за помоћ најсиромашнијима у овом граду, а и из других извора опредјељује се новац за најугроженије. Према неким прорачунима само у посљедњих пет година више од пола милиона евра опредијељено је за хуманитарне сврхе, па није онда ни чудно што је Царевић омиљена тема обичних људи у Будви за које предсједник општине увијек има времена, али и конкретно помогне тамо гдје и када треба! 

Све набројано показује да иза оптужби Демократа и осталих дјелова власти против ДФ-а и лично Бата Царевића у овом граду, стоје приземни мотиви, односно навика да се општински новац троши за страначке и нечије личне интересе. Тако је било у вријеме Света Маровића, а данас ту праксу наставља дио актуелне власти!

Будва јесте на пјени од мора, али је и на пјени од пара које за сада чува Бато Царевић. Он је одлучио да паре не да ни по коју цијену, што је наљутило локалне политичке „хијене“ које сматрају да се плијен мора дијелити, а да добар дио припадне баш њима. Како то празно звучи када се ти мотиви прекривају великим тобожњим темама, попут антифашизма и осталим дневно политичким фразама! Будва је прави примјер двоструке политичке игре дијела владајућих странака у овом граду, а по свему судећи за сада у обрачуну око пара, најбоље стоји баш Бато Царевић. И то из једног најједноставнијег разлога – народне паре чува за народне пројекте, што већина Будвана зна и због тога и подржава предсједника општине!

Најновији чланци

Бјегунци и побједници: Милојко одбио ТВ дуел са Небојшом Медојевићем!

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, одбио је позив Адриа ТВ да дође на дуел са предсједником ПзП Небојшом Медојевићем, саопштио је Покрет...

Фељтон, 105 година од побуне бјелопавлићких учитеља (1916-2021): Доследни Српству и учитељском позиву (11)

Пише: Миљан Станишић СУЂЕЊЕ БЈЕЛОПАВЛИЋКИМ УЧИТЕЉИМА Ухапшени учитељи били су затворени у једној великој сали зграде у касарни гарнизона, о чему учитељ Јакша Брајовић свједочи: "Нијесу...

Демократе, Владимир Мартиновић: Мањинска влада изругивање изборне воље, не видим ко би то из већине подржао!

Демократска Црна Гора не може и неће подржати ништа што би подразумијевало прекрајање изборне воље грађана изражене 30. августа 2020. године. -Подршка мањинској влади конципираној...

ДПС као ДПС, досљедно антисрпски: У Дому културе у Пљевљима нема мјеста за „Дане српског сабора“!

Обавјештавамо јавност да локална власт у Пљевљима није дозволила српским организацијама да у оквиру манифестације „Дани српског сабора“ у Дому културе у Пљевљима обиљеже...

Зоран Лакушић, предсједник Борда директора Регионалног водовода: Биће потребно 130 година да се корито Мораче врати у првобитно стање!

Да ли је угрожен опстанак Регионалног водовода и зашто? Регионални водовод Црногорско приморје (РВ) управља системом за регионално водоснабдијевање (РВС) у који је држава Црна...