Насловна Почетна Брисел, Здравко клекнуо пред Јенсом: Погинућемо за НАТО, а милионе смо већ...

Брисел, Здравко клекнуо пред Јенсом: Погинућемо за НАТО, а милионе смо већ спремили!

-Црна Гора је важан савезник који значајно доприноси заједничкој сигурности у оквиру НАТО-а, оцијенио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на конференцији за медије у Бриселу. Он је навео да остали савезници цијене допринос Црне Горе мисији Алијансе и њеним операцијама, као и да су бенефити од чланства Црне Горе видљиви свим земљама чланицама.

-Као генерални секретар био сам поносан када смо позвали Црну Гору да буде чланица НАТО-а. Од тада, Црна Гора је доказала посвећеност НАТО-у и нашој колективној одбрани, рекао је Столтенберг.

Он је поручио да види потенцијал за даље јачање сарадње са Црном Гором, посебно у области стабилности региона. Поручио је да је Западни Балкан веома значајан за цијели НАТО савез и додао да је Алијанса присутна у том региону.

-Видјели смо одређени напредак у посљедњих неколико година, али смо забринути због запаљивог рјечника у Босни и Херцеговини (БиХ), који долази од члана Предсједништва Милорада Додика, чије поруке поткопавају ствари које смо постигли, рекао је Столтенберг.

Он је навео да је сигуран да ће Црна Гора остати посвећен НАТО савезник, додајући да Алијанса поздравља подршку Црне Горе у Балтичком региону и на Косову. Према његовим ријечима, НАТО поздравља труд Црне Горе у промоцији стабилности у региону.

-Пред нама је дуг пут, али апсолутно вјерујемо и у потпуности се ослањамо на то да ће Црна Гора наставити да буде члан који ће нам помагати да рјешавамо изазове на Западном Балкану, рекао је Столтенберг.

Он је навео да је, на основу анкета, подршка НАТО-у порасла у посљедњих неколико мјесеци.

-То, по мом мишљењу, демонстрира да у свим НАТО чланицама постоје различита мишљења о многим стварима, али да НАТО наставља да има подршку од људи и влада чланица, рекао је Столтенберг.

Премијер Здравко Кривокапић поручио је да је Црна Гора одговоран, озбиљан и савјестан партнер и савезник НАТО-а. Црна Гора је, како је рекао, спремна да испуњава све НАТО стандарде.

-Што се тиче наших финансијских обавеза, до 2024. године из буџета ће бити опредијељено два одсто, навео је Кривокапић.

Како је рекао, ВЦГ ће у наредном периоду посебну пажњу усмјерити на оно што представља изазов, а то су поморске снаге које у претходном периоду нијесу довољно модернизоване. Кривокапић је додао да је суочавање са сајбер пријетњама најважнији задатак и изазов не само Црне Горе, већ свих чланица НАТО-а.

Одговарајући на питање новинара о реторици Додика у Републици Српској, он је казао да Црна Гора увијек има праксу да неком помогне, а да ником не одмогне, и да је такав однос државе према свим сусједима.

-Сви ми, као одговорни људи, треба да тамо гдје се дешавају проблеми, те проблеме покушамо ријешити и, што је најважније, не доливати уље на ватру. БиХ има јасно дефинисан Дејтонски споразум, и то је основ на којем треба градити будуће релације, навео је Кривокапић.

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...
video

Истине против комунистичких лажи: Војвода Момчило Ђујић, свештеник и српски ратник!

Прича о једном од највећих четничких команданата у Другом светском рату. Филм заснован на четничким, италијанским и немачким документима, као и на сведочeњима војводиних...