Насловна Политика Брисел: Наставак залудних преговора!

Брисел: Наставак залудних преговора!

У Бриселу ће данас бити настављен дијалог Београда и Приштине, на највишем нивоу, а предсједник Србије Александар Вучић ће се, најприје, састати са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а затим би, како је планирано, требало да буде одржан заједнички састанак са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

Предсједник Србије јуче се састао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а послије тог сусрета напоменуо је да ће ови разговори бити тешки, јер нема сагласни са Приштином готово ни по једном питању, али да се Србија држи међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

Он је истакао и да је у разговорима Београда и Приштине потребан рационалан приступ и компромисно, а не рјешење по нечијим жељама којима би се Србија уцјењивала или јој се издао налог како да се понаша.

Они кажу „ми чекамо узајамно признање, а ако се то не деси биће крива Србија“. То не функционише тако. Морамо да разговарамо, да видимо које би било право компромисно рјешење. Ми смо спремни за то – рекао је Вучић у Бриселу на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО.

И прије одласка у Брисел Вучић је јасно поручио да све што је договорено мора бити спроведено, са нагласком на формирање Заједнице српских општина.

Током јучерашњег дана Вучић је одвојено разговарао са Лајчаком, као и са специјалним представником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром и на тим састанцима поновио да Србија инсистира на пуном спровођењу потписаних и прихваћених споразума из Брисела, јер је Београд све своје обавезе у потпуности испунио.

Са Столтенбергом је јуче разговарао и Аљбин Курти, који је рекао да Приштина неће одустати од примјене одлуке о пререгистрацији возила са српским таблицама, наводећи да они испуњавају своје законске обавезе, као и да се како тврди, Београд са тим сагласио још 2018. године.

Најављујући разговор у Бриселу Европска спољнополитичка служба (ЕЕАС) навела је да је циљ састанка изналажење пута за напредак у дијалогу и постизање свеобухватног рјешења за нормализацију односа.

На дневном реду данашњих разговора биће и актуелна питања, а циљ ЕУ је, кажу, да се смање тренутне тензије на терену.

Наставак дијалога услиједио је двије седмице након тензија на КиМ, изазваних одлуком Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, чије је спровођење, послије интервенције САД и ЕУ, одложено до 1. септембра.

Са предсједником Србије у дијалогу у Бриселу учествује и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...