Насловна Вијести Култура Брчко: Филм "Ако те се сјетим једном само" - свједочанство о животу...

Брчко: Филм „Ако те се сјетим једном само“ – свједочанство о животу Срба на Космету!

У Брчком је промовисан филм Мире Лолић Мочевић „Ако те се сјетим једном само“, који представља свједочанство о животу Срба на Косову и Метохији – у енклавама, гету, прогону, обесправљености. Предраг Адамовић, предсједник Србског сабрања „Баштионик“ из Бањалуке у чијој је продукцији рађен овај филм, рекао је синоћ да су Срби на Косову и Метохији већ деценијама најугроженији народ.

Овај филм постао је снажна порука, позив свима који га погледају да се укључе у велику акцију, у заједничку борбу за очување Косова и Метохије као српске колијевке. Циљ је повезивање Срба, стварање свијести да смо један народ и схватање важности узајамног помагања тамо гдје је најугроженије – истакао је Адамовић.

Он је навео да тренутно јужно од Ибра, у енклава, има више од 50.000 Срба и да их толико има и у сјеверном дијелу, али да се многи исељавају и мигрирају према централној Србији јер не могу да издрже притисак непријатељског албанског окружења и институција самопроглашеног Косова који раде све да Србе протјерају са ових простора.

Најбоља илустрација је овај злочин који се десио на Бадњи дан у селу Штрпце када је човјек пуцао на једанаестогодишњег дјечака Стефана и оптужен је за неовлаштено држање ватреног оружја и изазивање опште опасности. То је оптужница за коју се добија мање од мјесец дана затвора, а знамо да је ријеч о класичном покушају убиства, и то дјетета – указао је  Адамовић.

Он је рекао да Срби на Косову и Метохији немају могућност ни да било коме продају своје производе, јер се углавном баве пољопривредом, поготову у јужном дијелу, те да им ова и друге организације помажу посредством Епархије рашко-призренске и хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“.

Адамаовић је напоменуо да је документарни филм „Ако те се сјетим једном само“ настао прошле године као извјештај о томе шта је „Баштионик“ радио на Косову и Метохији у претходне четири године, коме је давао помоћ, шта је од тога све изграђено и урађено. Он је рекао да је филм прерастао ту своју основну улогу и постао свједочанство о животу Срба на Косову и Метохији у енклавама, гету, прогону, обесправљености.

Адамовић је подсјетио да је „Баштионик“ покренуо трајни пројекат „Задужбина за Косово и Метохију“ за прикупљање помоћи за Србе на Космету, који се не своди само на материјалну помоћ, него и на повезивање Срба са Косова са Србима из цијеле БиХ.

Он је нагласио да је у оквиру пројекта уведен и трајни налог и телефонски број 17766 у М:тел мрежи чијим позивом се дарују двије КМ за помоћ Србима на Косову и Метохији. Адамовић је најавио да је Грачаница сљедеће мјесто у којем ће, у мају, бити приказан овај документарни филм.

Мирослав Ковачевић, члан Конзервативног клуба Брчко – организатора промоције филма у сарадњи са „Баштиоником“ и брчанском Црквеном општином, рекао је да је ово филм о највећим српским јунацима 20. вијека који остају и опстају на вјековним огњиштима, чувајући тако Косово и Метохију за све нас.

Ковачевић је подсјетио да је синоћња промоција у брчанском Административном-културном центру „Патријарх српски Павле“ била трећа, те да су претходне двије биле у Београду и Бањалуци.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић покровитељ је промоције филма, који је рађен у продукцији Србског сабрања „Баштионик“ и уз подршку Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Извор: ртрс

Најновији чланци

Бели двор: Солун у Београду!

Солун у Београду“, представљање Солуна као туристичке, пословне, гастрономске, културне, образовне и „city break“ дестинације, одржано је у Белом Двору. Организовала га је Туристичка организација Солуна, под...

Србија памти: Обиљежавање годишњице НАТО злочина у Сомбору!

У Србији ће данас бити обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој ће присуствовати председник Србије Александар...

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе...

Мило изврнуо џепове, нада се резервама: Од дијаспоре и мањина очекујем 40.000 гласова!

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће побиједити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује...

Андрија Мандић: Не заборављамо невине жртве НАТО-а у Мурину!

Предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је данас да "не заборављамо да је прије 24...