Насловна Почетна "Братско" Сарајево: Подижу споменик на Казанима, али не помињу да су жртве...

„Братско“ Сарајево: Подижу споменик на Казанима, али не помињу да су жртве Срби које су убили муслимани!

Град Сарајево подићи ће спомен обележје на Казанима, у знак сећања на цивиле убијене у прве две године рата на том локалитету. На споменику неће писати да су жртве Срби, нити да су их убили припадници 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ, под командом Мушана Топаловића Цаца.

На Казанима су убијене стотине Срба, а до сада их је идентификовано свега 17.

Спомен обележје биће постављено на предлог градоначелнице Сарајева Бењамине Карић, а удружења из Републике Српске нису консултована.

Ми смо донели одлуку о подизању споменика на Казанима. Одмах по објављивању одлуке у Службеним новинама покренућемо активности, што значи да ћемо до краја године имати спомен обележје на Казанима, поручила је Карићева.

То је класичан покушај прикривања злочина над сарајевским Србима, упозорава Симо Тушевљак, инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраге ратних злочина.

-Први пут у светској историји џелат одлучује да подигне споменик својим жртвама, срамно и недопустиво, поготово јер се на тај начин покушава да се прикрије или минимализује ратни злочин над сарајевским Србима, истиче Тушевљак који је годинама истраживао ратне злочине над сарајевским Србима.

Посебно, каже, боли број од свега 17 имена жртава, која ће бити исписана на споменику на Казанима.

Ми располажемо са подацима да се ту ради о злочину над стотинама Срба који су само из једног дијела Сарајева одвођени и убијани на Казанима. Број 17 јесте само број идентификованих, а на стотине њих је неидентификованих који су завршили у Казанима. То није споменик Србима над којима је почињен злочин у Сарајеву већ споменик срамоте Сарајева, нагласио је Тушевљак.

Сарајевски одборници одбили су предлог да се на споменику испише да су на Казанима по наредби команданта 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ Мушана Топаловића, убијени грађани и грађанке Сарајева, а да број жртава није коначан.

Иако се не наводи националност убијених, приједлог је једногласно одбијен јер се, како су рекли, „прља“ часна улога тзв. Армије БиХ, јавља РТРС.

Прихваћен је предлог Карићеве у којем је наведено само „Спомен-обележје Казани“, 1992-1995, и порука „Заувек ћемо се, с тугом и поштовањем, сећати наших суграђана“.

Најновији чланци

Изложба: Знаменити Срби Далмације!

Симо Матавуљ, Сава Бјелановић, Глигорије Возарић, Руђер Бошковић, Герасим Зелић, Серфан Кнежевић само су нека од знаменитих имена која потичу из Далмације. На њих...

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...