Насловна Почетна "Братско" Сарајево: Подижу споменик на Казанима, али не помињу да су жртве...

„Братско“ Сарајево: Подижу споменик на Казанима, али не помињу да су жртве Срби које су убили муслимани!

Град Сарајево подићи ће спомен обележје на Казанима, у знак сећања на цивиле убијене у прве две године рата на том локалитету. На споменику неће писати да су жртве Срби, нити да су их убили припадници 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ, под командом Мушана Топаловића Цаца.

На Казанима су убијене стотине Срба, а до сада их је идентификовано свега 17.

Спомен обележје биће постављено на предлог градоначелнице Сарајева Бењамине Карић, а удружења из Републике Српске нису консултована.

Ми смо донели одлуку о подизању споменика на Казанима. Одмах по објављивању одлуке у Службеним новинама покренућемо активности, што значи да ћемо до краја године имати спомен обележје на Казанима, поручила је Карићева.

То је класичан покушај прикривања злочина над сарајевским Србима, упозорава Симо Тушевљак, инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраге ратних злочина.

-Први пут у светској историји џелат одлучује да подигне споменик својим жртвама, срамно и недопустиво, поготово јер се на тај начин покушава да се прикрије или минимализује ратни злочин над сарајевским Србима, истиче Тушевљак који је годинама истраживао ратне злочине над сарајевским Србима.

Посебно, каже, боли број од свега 17 имена жртава, која ће бити исписана на споменику на Казанима.

Ми располажемо са подацима да се ту ради о злочину над стотинама Срба који су само из једног дијела Сарајева одвођени и убијани на Казанима. Број 17 јесте само број идентификованих, а на стотине њих је неидентификованих који су завршили у Казанима. То није споменик Србима над којима је почињен злочин у Сарајеву већ споменик срамоте Сарајева, нагласио је Тушевљак.

Сарајевски одборници одбили су предлог да се на споменику испише да су на Казанима по наредби команданта 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ Мушана Топаловића, убијени грађани и грађанке Сарајева, а да број жртава није коначан.

Иако се не наводи националност убијених, приједлог је једногласно одбијен јер се, како су рекли, „прља“ часна улога тзв. Армије БиХ, јавља РТРС.

Прихваћен је предлог Карићеве у којем је наведено само „Спомен-обележје Казани“, 1992-1995, и порука „Заувек ћемо се, с тугом и поштовањем, сећати наших суграђана“.

Најновији чланци

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

ЈАСНО И КИШНИМ ГЛИСТАМА: Црна Гора колонија!

Пише: Иван Милошевић Уколико некоме није било јасно, ваљда је и њима данас пукло пред очима - Црна Гора је колонија! И то она вулгарног...

СУЛТАНИЈА, ПРЕДСТАВНИЦИ ЧЕТИРИ МАЊИНСКА САВЈЕТА СЛОЖНИ: Бошњаци окупирали Фонд за мањине, својима додијелили 1,4 милиона, осталима 40.000 евра!

Представници четири национална савјета организовали су конференцију за медије у Подгорици, а повод је жеља представника националних савјета четири мањинске заједнице Срба, Албанаца, Хрвата...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...