Насловна Фељтони Браћа: Муслимани већином били у фашистичким јединицама!

Браћа: Муслимани већином били у фашистичким јединицама!

ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА ВИШЕ ОД ДВЕ ТРЕЋИНЕ МУСЛИМАНА-БОШЊАКА СУ СЕ БОРИЛИ НА СТРАНИ ХРВАТСКИХ УСТАША И НЕМАЧКИХ НАЦИСТА
Овај непријатан податак тешко данас можете да пронађете било где у медијима. На жалост и када слушамо изјаве муслиманских политичара у БиХ (и Србији и Црној Гори), испада као да су они сами формирали Титове партизанске јединице и као да су они водили главну реч међу њима.
И на нашој страници, кад год окачимо нешто из историје Југословенске војске, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, добијемо салве критика од наших бивших сународника, који још увек историју посматрају кроз призму партизанских пропагандних филмова и измишљених догађаја. Боље би нам свима било да се упознамо са чињеницама које су владале на терену код нас за време Другог светског рата.
Према документима насталим у току рата (извјештаји о бројном и националном саставу партизана), а објављеним након рата у Зборнику докумената, том пет, књига 30, можемо да пратимо национални састав Титових партизана у којима у потпуности до средине 1943. године доминирају Срби.
Са друге страни, народи са најмањим учешћем у Титовој војсци били су муслимани, данас Бошњаци, и тзв. Македонци— са по 2,5 одсто.
Тако имамо једног Титовог потпуковника, Хамдију Омановића, који на Трећем засједању ЗАВНОБиХ-а у априлу 1945. године, изјављује следеће:
„Неки људи говоре да муслимани нису пошли за усташким покретом, да се нису нашли у редовима усташа и окупатора, али, другови и другарице, ми муслимани морамо признати да се огромна већина муслимана нашла на страни окупатора“.
Још почетком 1941. године, Хајнрих Химлер, по одобрењу Хитлера, смишља план придобијања десетина милиона муслимана у циљу њиховог ангажовања за немачке ратне планове. Зато су Немци ангажовали тада водећег духовника исламског света, кога видите на слици, хаџ Мухамеда Амина ел Хусеинија, великог муфтију јерусалимског и председника Врховног муслиманског савета Палестине, који већ у мају 1941. године, проглашава свети рат против савезника и емигрира у Берлин.
Највећи успех у регрутовању добровољаца за Немце, муфтија је остварио међу југословенским муслиманима, Бошњацима и Албанцима.
Одзив муслимана у БиХ је премашивао сва очекивања. До краја 1943. године, преко 21 хиљада муслиманских младића се добровољно пријавило да служи у тек основаној 13. СС дивизији Ханџар, иначе првој негерманској СС дивизији у историји. Још четири до пет хиљада њих се прикључило СС полицији коју је у НДХ организовао Химлеров повереник, бригадефирер Константин Камерхофер.
1943. године, након формирања СС Ханџар дивизије, немачка 114. ловачка дивизија априла 1943. године извештава Берлин:
„Муслимани су великим делом пријатељски расположени према Осовини. Они говоре о томе да би пораз Немачке за њих значио пропаст, јер у новој великој Србији не би могли остварити своја права… Политички циљ Муслимана је аутономија Босне и Херцеговине. Многи међу њима изражавају и жељу да буду немачки протекторат“.
Са претходним стажом у муслиманским милицијама које су се бориле на страни хрватских усташа и са преко 25.000 добровољаца у немачким униформама и, још барем двапут толико у оружаним снагама НДХ, босанско-херцеговачки муслимани су у преломној фази Другог светског рата изборили себи статус најватренијих нацистичких колаборациониста у окупираној Европи.
Њихово масовно приступање у редове Титових партизана почиње тек у позно лето 1944. године, када је постало јасно ко ће рат да добије.
Од броја од између 720.000 до 800.000 муслимана на територији данашње БиХ током Другог светског рата, статистички посматрано било је око 400.000 мушкараца, а од тога је војно способних вероватно било око 30% тј. око 120.000 потенцијалних регрута.
То говори да су са 75.000 припадника немачких и хрватских формација од пролећа 1943. до лета 1944. године, босанско-херцеговачки Муслимани, имали у саставу Хитлерове војске близу две трећине своје теоретски расположиве живе силе, што је по глави становника, највише у Европи! Чак ни Хрвати нису дали толики допринос Хитлеровом поретку у смислу одазива Хитлеровим и Павелићевим војним формацијама.
Извор: Историја Срба

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...