Насловна Политика БОРБА СА ВЈЕТРЕЊАЧАМА: Угрожено водоснабдјевање приморја!

БОРБА СА ВЈЕТРЕЊАЧАМА: Угрожено водоснабдјевање приморја!

Предсједник Одбора директора Регионалног водовода Зоран Лакушић оптужио је Управу за воде да је занемарила јавни интерес и довела у питање водоснадбијевање црногорског приморја. Лакушић каже да Регионални водовод дуже вријеме наилази на опструкције у раду.

Најновија је одбијање Управе за воде да да сагласност о одређивању и одржавању зона и појасева санитарне заштите за извориште Боље сестре, због чега је доведено у питање даље функционисање Регионалног водовода, наводи Лакушић.

Како појашњава водна дозвола, коју је прије десет година издала Управа за воде, престаје да важи 13. новембра 2023. године, а да би се нова издала потребно је да се утврде нове зоне санитарне заштите. Регионални водовод је, како каже Лакушић, предао уредну документацију засновану на научним чињеницама.

Умјесто да изда сагласност на наше запрепашћење Управа за воде формирала је свој тим гле чуда од пет чланова у којем се налазе три члана која тврде да експлотација шљунка нема утицаја на издашност изворишта Боље сестре. Јасно је у старту и лаику да научно утврђене зоне санитарне заштите од стране Регионалног водовода неће бити прихваћене од стране „стручног“ тима и да је у овом случају Управа за воде занемарила јавни интерес. Сам тим отвориће се простор за наставак даље нелегалну експлатације шљунка у кориту ријеке Мораче, над којом је извршен екоцид огромних размјера, казао је Лакушић.

Убрзо ће, како каже, бити јасно широј јавности које у овом случају радио у јавном интересу, а ко за “шљункарску мафију која је девастирала корито ријеке Мораче”.

Цијенећи да је за одрживо управљање инфраструктурним системом, од којег зависи уредно водоснабдијевање Црногорског приморја, прије свега јавни интерес, водило се рачуна да се већ од фазе пројектовања ангажује што шири круг експерата из свих инжењерских области. У том смислу су се, након спровођења законом дефинисаних процедура, склапали уговори са специјализованим фирмама, али и појединачним експертима, навео је Лакушић, на Фејсбуку.

Том приликом се, како каже, водило рачуна да се постигне оптималан однос између квалитета и цијене коштања понуђених услуга.

-У том смислу је у досадашњем вишедеценијском пословању склопљено више десетина уговора за набавку услуга истраживања, пројектовања и других услуга које су значајно допринијеле успјешном раду Друштва, при чему је један од критеријума у оцјени понуда било и претходно искуство у сличним услугама, те познавање локалних прилика. Дакле, приликом набавке услуга, Друштво се превасходно водило поштовањем законских прописа, уз постављање критеријума на начин да се постигне адекватан однос између квалитета и цијене коштања, као што је то урађено и када је током развојне фазе пројекта са господином Михаилом Бурићем склопљен уговор о консултантским услугама, каже Лакушић.

Тендерске процедуре које су, како истиче, законом дефинисане су увијек уредно пролазиле накнадне контроле.

Тако је било и у оквиру активности које су спровођене за потребе утврђивања разлога пада издашности изворишта, било да су те активности финансиране из сопствених извора, путем ИПА апликација или у сарадњи са ЕБРД. Ове активности су резултирале ангажманом консултантских фирми које су у својем тиму ангажовали како иностране тако и експерте из Црне Горе (међу којима се налазе и професори Универзитету Црне Горе). Дакле, у нашем Друштву постоји јасан став и стратешко опредјељење да је за успјешно рјешавање изазова, посебно тако компликованих као пад издашности изворишта, неопходан ангажман експерата који су упознати са локалним приликама, што је и основни разлог расписивања тендера да поменутим критеријума”, истиче Лакушић.

Када су у питању резултати студије Мониторинг и заштита изворишта Боље сестре, у оквиру које је утврђено да је пад издашности изворишта у директној вези са нелегалном експлатацијом шљунка у ИИ зони санитарне заштите изворишта и повезаност ријеке Мораче са извориштем Боље сестре, Лакушић указује да је међународни тим, међу којим се налазе и професори Универзитета Црне Горе, дошао до тог закључка након вишедисциплинарних истраживања и испитивања.

Додатно, имајући у виду да се ради о специјализованим пословима, ово Друштво је ангажовало и независног Консултанта за потребе надзора, односно супервизије. Истражне радње и добијени резултати и закључци су у дијелу узрока пада издашности изворишта у потпуности потврђени током предметне супервизије. Предметни закључак је констатован и у више претходних анализа и студија. Регионалном водоводу је у наредном периоду приоритетно спровођење активности које су предложене наведеним студијама, а без којих није могуће обезбиједити уредно водоснабдијевање Црногорског приморја у току љетњих мјесеци, а које су доведене у питање активностима Управе за воде, која је занемарила у овом случају јавни интерес и довела у питање водоснадбијевање црногорског приморја, закључио је Лакушић.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...